OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

KymiRingillä mitattiin huippunopeus 340km/h

KymiRingin huippunopeus 340km/h kirjattiin Ducatin testikuljettaja Michele Pirron nimiin. Kuva: Taneli Niinimäki, KymiRing.

Suomen MotoGP-testeissä ylitettiin toisena päivänä, tiistaina huippunopeus 340km/h KymiRingin uudella radalla Iitissä.

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan ensimmäinen testipäivä ajettiin sadekelissä maanantaina, mutta tiistaina kuljettajat pääsivät kiertämään KymiRingiä poutasäässä. Uuden radan pito parani päivän mittaan jokaisella ajojaksolla, ja kuljettajat pääsivät paremmin sinuiksi suurten korkeuserojen rataan. Iltapäivällä pisimmällä suoralla mitattiin testien huippunopeudeksi 340 kilometriä tunnissa, josta vastasi Ducatin Michele Pirro. Maanantain sadekelissä päästiin 320 kilometriin tunnissa.

– Päivän mittaan kuljettajien fiilikset radasta paranivat, koska radan pintaan tarttui kumia enemmän, jonka myötä pitoa tuli lisää. Eilen pitoa oli huomattavasti vähemmän märkien olojen ja uuden asfaltin takia, mutta tänään pääsimme testaamaan enemmän ja tehokkaammin, kuvaili MM-mitalisti ja nykyinen KTM-testikuljettaja Mika Kallio, joka kellotti huippunopeudekseen 335km/h.

– Suurin osa radasta on tosi mukavaa ajettavaa. Muutamaa hidasta mutkaa meidän olisi pitänyt ajaa enemmän, jotta olisimme päässeet niihin paremmin sinuiksi. Ajolinjavaihtoehtoja ei ole hirveästi, koska ajetaan koko ajan puolelta toiselle kallellaan.

Tiistain testiajot päättyivät pari tuntia suunniteltua aiemmin rankkasateen iskettyä rata-alueelle. Vaihtelevista keliolosuhteista huolimatta kaksipäiväinen testi antoi erinomaisesti tietoa, minkälainen rata KymiRing on.

– Kierrokset jäivät maanantaina suunniteltua vähäisemmiksi sadekelin takia, mutta oli hyvä, että pääsimme testaamaan sekä märällä että kuivalla. Ajoin maanantaina reilut kymmenen kierrosta, mutta tänään jo 35, Kallio totesi.

Mika Kallio analysoi KymiRingin uunituoretta rataa. Kuva: Taneli Niinimäki, KymiRing.

MotoGP-sarjan promoottori Dorna Sportsin urheilutoimenjohtaja Carlos Ezpeleta oli mielissään testiajosta.

– Oli radan testaamisen ja kehittämisen kannalta tärkeää, että toinen ajopäivä oli kuiva. Sade puolestaan auttoi näkemään, miten vesi poistuu radalta, Ezpeleta muistutti.

– Radan perusprofiili on kunnossa, eikä suuria muutoksia tarvitse tehdä. KymiRing on selkeästi omanlaisensa rata.

MotoGP-sarjan ensi vuoden kilpailukalenterin pitäisi valmistua parin viikon sisällä, jolloin selviää myös Suomen ensimmäisen MM-osakilpailun järjestämisajankohta.

Teksti: KymiRing-tiedotus.