OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

KymiRing sai kasteensa MotoGP-testeissä – Suomen MM-osakilpailun päivämäärä selville lähiviikkoina

Mika Kallio testasi KymiRingiä sadekelissä maanantaina. Kuva: Taneli Niinimäki, KymiRing.

Historian ensimmäiset Suomen MotoGP-testit polkaistiin käyntiin tänään maanantaina KymiRingin uunituoreella radalla.

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan tiimit pääsivät korkkaamaan Euroopan pohjoisimman, Iitissä sijaitsevan radan vaihtelevissa keliolosuhteissa, kun Suomen kesä tarjosi sekä rankkoja vesisateita että kirkasta auringonpaistetta. Aamun sateet eivät kuitenkaan häirinneet sarjan promoottorin johtoa, sillä Dorna Sportsin urheilutoimenjohtaja Carlos Ezpeleta vakuuttui Suomen kyvystä isännöidä MotoGP-sarjan osakilpailua ensi vuonna.

– Suomen osakilpailun ajankohta selviää muutaman tulevan viikon sisällä, kun teemme ensi vuoden kalenterin yhdessä Kansainvälisen Moottoriliitto FIM:n kanssa, Ezpeleta vahvisti.

Niinikään FIM:n presidentti Jorge Viegas vakuuttui näkemästään.

– Tämä on upea rata ja on mahtavaa saada Suomeen ratamoottoripyöräilyn MM-osakilpailu, sillä täällä on moottoriurheiluhullua kansaa ja täällä osataan järjestää upeita kilpailuja, Viegas iloitsi.

KymiRingin hankejohtaja Timo Pohjola oli sanoinkuvaamattoman onnellinen testipäivän ollessa vihdoin käsillä. Kuva: Taneli Niinimäki, KymiRing.

KymiRingin 4,6 kilometrin rataa pääsivät kiertämään kaikkien MotoGP-tiimien testikuljettajat: MM-mitalisti Mika Kallio, Moto2-luokan maailmanmestari Stefan Bradl, Superbiken maailmanmestari Sylvain Guintoli, Ducatia käskyttävä Michele Pirro, MotoGP-sarjan podium-mies Jonas Folger sekä MotoE-luokassa tällä kaudella kisaava Bradley Smith.

– Suomen MM-osakisa on ollut mielessäni jo vuosia. On hienoa olla vihdoin tässä pisteessä, missä pääsimme testaamaan rataa, Kallio innostui.

– Sade luonnollisesti vaikutti tämän päivän tekemiseen, mutta kyllä rataan pääsi silti käsiksi. Alkuosuus on jouhea ja nopea, kuten tietenkin radan pisin suora. Toinen puoli on selkeästi mutkikkaampi ja hitaampi. Ylä- ja alamäet tuovat erityistä mielenkiintoa.

Brittikuljettaja Smith oli Kallion kanssa samoilla linjoilla ja jäi innolla odottamaan toista testipäivää.

– On hienoa, että MM-sarjaan on tulossa selkeästi omanlaisensa rata. Haasteita tuovat erityisesti ulospäin kallistuvat mutkat, mutta tarjolla on myös kovavauhtisia osuuksia. Ja sitten kun tiistaina on poutaa, pääsemme oikein kunnolla testaamaan rataa ja pisimmän suoran huippunopeutta.

Kuljettajat ihastelemassa KymiRingin ratakarttaa. Kuva: Taneli Niinimäki, KymiRing.

Testiajot jatkuvat KymiRingillä tiistaina.

Teksti: Moottoriurheilu.tv.