OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Alla onnistunut Neste Ralli, Öhman luottavaisena Laitilaan – “Paluu todellisuuteen”

Rallin SM-sarjan reilun kahden kuukauden mittainen kesätauko päättyy tällä viikolla, kun kauden kuudes osakilpailu ajetaan lauantaina Laitilan ja lähikuntien ympäristössä Länsi-Suomessa. Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhman starttaa kauden toiseksi viimeiseen SM-osakilpailuun allaan onnistunut Neste Ralli.

Laitilan SM-ralli ajetaan lauantaina yksipäiväisenä kilpailuna. Kahdeksan erikoiskokeen urakka tietää kuljettajille ja kartanlukijoille reilun 106 ek-kilometrin mittaista urakkaa. Nuotitus ja testierikoiskoe ovat ohjelmassa perjantaina. Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhmanille edessä oleva kilpailu on SM-sarjassa ja SM3-luokassa kautta aikojen 17.

– Hyvät on fiilikset, nyt on niin sanotusti edessä paluu todellisuuteen. Suuren maailman meininki on taakse jäänyttä elämää ja palataan siihen normaaliin puurtamiseen SM-rallin muodossa, Öhman naurahti miettiessään lähtökohtia edessä olevaan kilpailuun, kun edellinen koitos oli rallin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu Jyväskylän ympäristössä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Laitilan SM-ralliin valmistautuminen on sujunut tiiviisti kotitallissa ahkeroidessa, testi- tai kilpailukilometrejä ei ole Neste Rallin jälkeen mittariin kertynyt.

– Neste Rallin jälkeen ei olla ajettu yhtään, autoa vain lähinnä käyty läpi. Auto on huollettu ja miestä on huollettu. Kaikki pitäisi olla kunnossa ja kuten aina näissä hommissa, niin mukavahan se on päästä ajamaan kilpaa, Öhman korostaa.

Öhmanin tavoite Neste Rallissa oli selviytyä maaliin ja tuo tavoite myös toteutui. Siinä sivussa CV:hen merkittiin yleiskilpailun 28. sija, sekä yhdeksäs sija etuvetoisten R2-autojen RC4-luokassa. Jos nelipäiväisen Neste Rallin jälkeistä aikaa vertaa esimerkiksi yksipäiväiseen SM-ralliin, niin auton suhteen huolto- ja tarkistustoimet ovat olleet täysin eri kokoluokkaa.

– Kyllähän auto sai aika lailla osumaa, varsinkin kun katsoi auton alle. On vaihdettu taka-akselia, mikä oli sittenkin vääntynyt. On vaihdettu osia mitä normaalisti ei vaihdeta SM-rallin jälkeen. On siellä kulumaa, pitkä kilpailu jätti jälkensä. Ja olihan tämä tiedossakin ennen kuin Jyväskylään lähdettiin, Öhman sanoo.

Öhmanin mukaan auton kunnon osalta koettiin pitkän kilpailun jälkeen myös positiivinen yllätys.

– Vaikka pitkä kilpailu olikin jättänyt jälkensä, niin yllättävänkin vähällä kuitenkin päästiin. Siitäkin huolimatta, että reitti oli paikoitellen tosi rajussa kunnossa. Odotin, että autossa olisi ollut enemmän näkyvissä rajun kilpailun rasituksia. Ajattiin viisaasti ja sovitettiin vauhti sen mukaan, että ruutulippu nähdään, niin kyllähän sekin tietysti näkyi.

Öhman osallistui Laitilan ympäristössä edellisen kerran syksyllä 2017 ajettuun SM-ralliin, mutta silloin taival päättyi keskeytykseen Fordin öljypohjan halkeamisen seurauksena. Tämänvuotisesta kilpailureitistä ei kuulopuheiden perusteella liene vauhtia puuttuvan.

– Sen verran mitä olen kuullut, niin aika kovavauhtinen reitti olisi luvassa. Sitä taustaa vasten Jyväskylä kun on alla, mikä myös tunnetusti on aika kovavauhtinen kilpailu, niin ei haittaa tässä kohtaa vaikka minkään älyttömän kovavauhtisen reitin ystävä en olekaan. Jyväskylästä sai kokemusta kovavauhtisista isoista teistä, Öhman taustoittaa.

SM3-luokassa Laitilan SM-rallissa mukana on 11 kuljettajaa. Öhman ja Aki Sparrea kartanlukijan tehtävissä tuuraava Jukka Jämsen ovat reitillä numerolla 14.

– Vaikka kuljettajia onkin vähemmän kuin aiemmin, niin ei se tasoa yhtään heikennä. Yhtä lailla siellä on ne luokan kovat nimet mukana. Jyväskylästä saatujen hyvien asioiden ja kilometrien tuoman rutiinin myötä uskon, että hyvää tulosta voisi olla odotettavissa. Seitsemännen sijan tietämille kun pääsisi, niin sekin olisi jo hyvä. Kauden parasta tulosta lähdetään tekemään, SM3-luokan pisteissä sijalla 10. oleva Öhman sanoo.

Laitilan SM-rallin aikataulu

10.01 – Seremonialähtö Laitilan torilta

10.55 – EK1 Neittamo (9,79 km)
11.30 – EK2 Pato (12,23 km)
12.35 – EK3 Varhela 1 (13,77 km)
13.19 – EK4 Hyyninen (7,76 km)
13.43 – EK5 Sannainen 1 (17,94 km)

14.51 – Huoltotauko (Turuntie 11)

15.59 – EK6 Varhela 2 (13,77 km)
16.48 – EK7 Sannainen 2 (17,94 km)
17.44 – EK8 Pahojoki (12,92 km)

18.35 – Maali Laitilan torilla

Teksti: Jari Hotti, Go4Speed Motorsportin tiedottaja
Kuvat: Honza Fronek