OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joka viides turkistuottaja haki takausta maksuvalmiuslainalle

Maksuvaikeuksissa oleville maatiloille tarkoitettu lainan valtiontakaus oli haettavana kesäkuun loppuun saakka. Valtiontakaus oli nyt haettavissa toista kertaa. Tällä hakukierroksella takaus myönnettiin noin 450 tuottajalle. Takaus myönnettiin 20 miljoonan euron lainoille vaikka haussa olisi ollut mahdollista hakea takausta yhteensä 100 miljoonan euron lainoille. Valtaosa takauksesta jäi siis edelleen käyttämättä. Takauksen saaneet maatalousyrittäjät voivat hakea valtiontakausta vastaan pankista lainaa maatilansa maksuvalmiuden parantamiseksi.

Valtiontakauksen saaneista maatilayrityksistä yli 150 tilaa harjoittaa turkistuotantoa. Määrä vastaa noin viidesosaa Suomen turkistarhoista. Tuotantosuunnista seuraavaksi eniten takauksia hakivat maitotilat, joille myönnettiin 146 takausta.

Valtiontakauksia haettiin eniten Pohjanmaan maakunnissa, jonne myös maatilat ovat keskittyneet. Pohjanmaan ELY-keskus myönsi 108 takausta, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 89 takausta ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 73 takausta.

Teksti: Ruokavirasto
Kuvituskuva: Randy Fath / Unsplash