OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Veikkaus – lupauksien kuningas

“Vastuullisuus ja luotettavuus on toimintamme perusta.” Näin sanoo vakavalla äänellä valtion omistaman monopoliyrityksen toimitusjohtaja yrityksen osavuosikatsauksessa.

Hienosti sanottu, eikö? Luulisi, että on kyseessä Fortum tai Finski.

No, ei vaan ole, tämä on niin kutsuttu Uusi Veikkaus, se valtion valvoman uhkapelin kuningas, joka on RAY:n, Finntoton ja Veikkauksen jälkeläinen.

Varmasti toimitusjohtajan sanat ovat uskottavia, kun sitä on kerran vielä vahtimassa johtoryhmä, yrityksen hallitus, hallintoneuvosto ja pian tulee vielä eettinen neuvosto.

Uusi Veikkaus perustettiin vuonna 2017, eikä liikevaihto juuri siitä ole pienentynyt. Yrityksen vaihto oli viime vuonna noin kolme miljardia ja tuottokin oli tuosta kolmanneksen verran. Henkilöstöä oli noin 2000.

Kahdella miljardilla saadaan kulut, kuten toimitusjohtajan lähemmäs puolen miljoonan palkkapussi hoidettua, ja miljardilla, eli “koko tuotolla” tuetaan eri Suomessa asuvia ryhmiä – ei siis välttämättä suomalaisia.

Veikkaus Oy:n hallituksesta potkittiin juuri ulos jokunen poliitikko, niin nyt ei enää tarvitse pelätä, että kukaan vetäisi oman puolueen hyväksi. Tilalle otettiin raudanlujia eri alojen ammattilaisia.

Tällä uudistuksella Veikkaus Oy haluaa “lisätä vastuullisuuden painoarvoa toiminnassaan.”

Jäihän sinne hallintoneuvoston kokoonpanoon vielä 13 puolueiden edustajaa, mutta eihän nämä kansan valitsemat edustajat pysty toimitusjohtajan lupausta rikkomaan ja vastuullisuuden painoarvoa vähentämään.

Kertyneet varat luonnollisesti jaetaan kansan valitsemien edustajien kautta, jaolla 53 % opetus- ja kulttuuriministeriön kautta, 43 % sosiaali- ja terveysministeriön kautta ja 4 % maa- ja metsätalousministeriön kautta.

Ministeriöitä luonnollisesti johtavat eri puolueiden edustajat ja nämä edustajat luonnollisesti eivät voi vaikuttaa rahojen jakoon.

Nyt sitten toiminta on vastuullista alusta loppuun. Palkkiot sitoutetaan vastuullisuuteen, mikä tarkoittaa sitä, että rivityöntekijä ei enää saa ruotsinristeilyä, jos ei tuotetta myydä vastuullisesti.

En oikein tahdo uskoa, että tämä vaikuttaisi johdon palkkioihin.

Mutta tuon, vielä vähän aikaan sitten pyörineen mainoksen seurauksena asiat lähtivät pyörimään ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero laittoi jälleen ison luudan lakaisemaan ja vaati asioiden parempaa hoitamista.

Tämä tuo jälleen sopivasti lisäpotkua demareiden laskeneeseen kannattavuuteen ja saihan Veikkaus tämän varjolla oikeutuksen ja luvan hoitaa asioita “tehokkaammin”.

Meille olisi pitänyt tässä vaiheessa kertoa, että Veikkauksen uutena mottona on:

Nyt tehostetaan, rönsyt pois, keskitetään toiminta valta-alueille, lisää tuottoa ja täysvalvonta päälle.

Siinä se.

Vähän uskottavuus heilui, kun toimitusjohtaja Olli Sarekoskenkin luultavasti hyväksymä “epäeettinen” mainos “vahingossa” pääsi eetteriin ja siitä nousi haloo. Sarekoski kuitenkin nauttii edelleen ylimpiensä luottamusta, koska on asiat niin hyvin hoitanut.

Nokialta aikoinaan lähtöpassit saanut hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on asiasta satavarma.

Onhan tässä vuosien mittaan Veikkaus lapsillekin suunnannut mainoksia, vaikkakin se on kiellettyä, mutta ei niistä mitään lopulta seurannut.

Nyt Veikkaus poistaa siis alkuun 3000 tuhatta peliautomaattia. Nämä poistetaan haja-alueilta, meille sanotaan valvonnan parantamisella, sähköinen huolto pelaa, mutta totuus voisi olla, että ei niitä koneita missään Ylähuttulassa voi käydä tarkistamassa tai vaihtamssa, kun matka sinne jo maksaa firmalle maltaita.

Myyntipaikkojen tuottama tulos on enää 57,9 %, kun netin kautta se on jo 42,1 %. Meille se kerrotaan tosin toisin päin, että myyntipaikat tuottaa eniten.

Totuus on kuitenkin, että tätä vauhtia myyntipaikkojen pito voi olla pian lähes kannattamatonta kulujen vuoksi. Casino ja muut pahviarvat silti olisivat jatkossakin saatavilla, nähtäväksi jää.

Netin kautta pelaaminen maksaa tuottajalle huomattavasti vähemmän, kunhan vaan katsoo, että pelejä on riittävästi, joka lähtöön.

Netin kautta tunnistaminen on pakollista, eli valvonta on jo nyt olemassa, tiedetään kuka voitta ja koska.

Myyntipaikkapelaaminen vaatii pian myös tunnistamisen, mutta R-kioskilla pelaaminen voi kuitenkin kohta olla mennyttä, jolloin Veikkaus takoo netin kautta vielä enemmän tuottoa.

Veikkaus joutuu kuitenkin ensin kieltämään kilpailijoiden mukana olon, mikä voi olla vaikeampaa.

Mikäli Suomi taas vetoaa kansanterveyteen ja hyvinvointiin, niin saattaa olla, että EU tämän hyväksyy meille hulluille suomalaisille, kun jo kerran alkoholinkäyttöäkin meillä pitää valvoa.

Se on sitten eri asia, että muissa maissa kulutus on paljon suurempi.

Niin se vaan on, että suomalainen pelaa ja elää hetken huumassa, voitto silmissä. Joillekin tämä pelaaminen on niinkin nautinnollista, että henki lopulta menee häviöiden myötä.

Veikkaus kuitenkin maksaa helposti pari milliä, jotta saadaan sanottua, että pelaamisen haittoja hoidetaan kaikin tavoin. Veikkaus kaikissa sen muodoissa on uhkapeliä ja Suomessa sitä haluaa valvoa valtio, vaikka kansa on tutkimuksien mukaan sitä vastaan.

Olisiko totuus kuitenkin se, että niitä rahoja tässä valtio hamuaa?

Mainoksia pyörii yötä päivää joka puolella, mummot ja papat pelaa eläkkeensä peliautomaattiin, Veikkaus on sijoittanut laitteensa alueille, missä tulo- ja koulutustaso on alhaisempi ja työttömyysaste korkeampi, mutta kuitenkin pelaamisen katsotaan olevan turvallista ja vastuullisesti, sekä myös eettisesti tuotettua.

Ministeri Paatero ei juuri näistä sijoituskriteereistä ja käyttäjistä kuitenkaan puhu, luudalla lakaistessaan. On vaikea uskoa, että valtio ei hyvinkin tarkkaan olisi tietoinen siitä, mitä tuolla kulissien takana ja kentällä tapahtuu.

Valvonta on Suomessa jokseenkin kovaa. Fakta on, että suurin osa häviää ja hyvin pieni osa saa iloa voiton tai tuen kautta ja valtio ottaa tavalla tai toisella osansa.

Tämän Suomen johto on jo ajat sitten päättänyt.

Sinä aikana, kun valtion kontrolli ja tuotot kasvaa, voin jo nähdä edessäni, kun mummo näppäilee sotun tai vilauttaa pankkikorttia näyttöön, niin kone sanoo, että ette voi pelata, kun teillä on pelihimo, tai teillä ei ole varaa tai että saitte jo voiton viikko sitten. Ja tämä tietty kaiuttimen kautta.

Voi mummo parkaa.

Suomalainen