OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Helsingin Kaupunginteatteri – Vihainen leski – Kuvassa Pia Runnakko, Riitta Havukainen, Eija Vilpas – Kuva Tapio Vanhatalo

Minna Lindgrenin hittiromaani Vihainen leski näyttämölle

Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön syyskausi jatkuu Minna Lindgrenin suosittuun romaaniin (2018) perustuvan Vihaisen lesken kantaesityksellä 10. lokakuuta. Henna Piirron dramatisoima ja Kimmo Virtasen ohjaama elämänmakuinen draamakomedia kertoo tunnistettavasti maamme eniten kasvavasta ikäryhmästä, yli 70-vuotiaista. Pääroolissa loistaa Riitta Havukainen.

Näytelmän päähenkilö Ulla-Riitta Rauskio eli Ullis (Riitta Havukainen) on elänyt koko elämänsä niin kuin kunnon ihmisen kuuluu: mennyt naimisiin, hankkinut kaksi lasta, hoitanut kotia ja tehnyt työtä ja viimeiset 12 vuotta toiminut miehensä omaishoitajana. Avioliitto ei tuonut onnea, mutta kun puoliso kuolee, alkaa uusi elämä. Nuoruuden kaveriporukka palaa yhteen ja luotsaa Ullista läpi senioridiskojen, hotjoogan ja yllätystreffien. Saako yli seitsemänkymppinen pitää hauskaa vai onko hänen paikkansa hoitokodissa?

Vihaisessa leskessä näkökulma on yli 70-vuotiaan naisen. Häntä ei nähdä yhteiskunnan, lasten tai lastenlasten näkökulmasta, vaan itsenäisenä, rakkautta ja läheisyyttä kaipaavana ihmisenä. Näytelmä muistuttaa, ettei ihminen vanhetessaan muutu subjektista objektiksi, yli 70-vuotias ei ole vain yhteiskunnan rasite tai lasten tulevaisuutta turvaava isovanhempi”, sanoo ohjaaja Kimmo Virtanen.

Helsingin Kaupunginteatteri – Vihainen leski – Kuvassa Pia Runnakko, Riitta Havukainen, Kai Lehtinen, Eija Vilpas – Kuva Tapio Vanhatalo

Vihaisessa leskessä kyse on ikäryhmästä, jota kirjailija Minna Lindgren kuvaa teini-ikäisen ja seniorin yhdistävällä termillä ”seenager”. Heillä on kaikkea, mistä teinit haaveilevat: oma kämppä ja auto, säännölliset tulot ilman työtä eikä pelkoa raskaudesta.

Ulliksen roolissa nähtävän Riitta Havukaisen lisäksi näytelmän muissa rooleissa nähdäänteatterilavalle palaava Kai Lehtinen, Pia Runnakko, Eija VilpasSari Haapamäki, Sanna-June Hyde, Kirsi Karlenius, Martti Manninen, Kari Mattila, Leena Rapola, Heikki Sankari, Marjut Toivanen, Kaisa Torkkel ja Vesa Wallgren.

Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen, puvut Elina Vättö ja koreografian Jari Saarelainen. Valosuunnittelusta vastaa Mika Ijäs ja äänisuunnittelusta Jaakko Autio. Naamioinnin on suunnitellut Jutta Kainulainen.

Vihainen leski -ensi-ilta 10.10.2019 Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä (Eläintarhantie 5) 20 € – 45 € (sis. pm.)

Teksti & kuvat: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo