OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Abu Dhabi Yas Marina Formula 1

Mitä kannattaa ottaa huomioon Abu Dhabissa F1-viikonlopun aikana?

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat nousseet todella nopeasti monen matkailijan suosikkilomakohteeksi. Emiraateissa pääsee nauttimaan modernista luksuksesta niin, että se sopii yllättävän monen matkailijan lomabudjettiin. Tutustutaan hieman kyseiseen valtioon, Abu Dhabiin sen pääkaupunkina ja siihen, mitä F1-fanin kannattaa ottaa huomioon lähtiessään matkalle!

Katso tekstin sijaan video Oho, mikä reissu! ohjelmasta. Teksti jatkuu videon jälkeen.

Arabiemiirikunnissa asuu yhteensä yli 9 miljoonaa asukasta, joista iso osa jakautuvat pääosin kahteen suurkaupunkiin: pääkaupunkiin Abu Dhabiin ja Dubaihin. Molemmat ovat todella hienoja ja tyylikkäitä lomakohteita ja ne kannattaa käydä ehdottomasti kokemassa omin silmin. Abu Dhabissa järjestetään F1 kauden viimeinen osakilpailu ja se onkin monelle tapahtuma, jossa haluaa elämänsä aikana vierailla.

Abu Dhabi on Emiraattien keskus. Siellä sijaitsevat kaupungintalot, virastot sekä sieltä käsin Sheikki Muhammad ibn Rašid Al Maktumjohtaa valtiota. Emiraatit ovat vahvasti uskonnollinen valtio, jossa pääuskontona on islaminusko. Tämä onkin syy sille, miksi moni alkuun säikähtää matkustaa valtioon, sillä uskonto ei ole heille tuttu.

PUKEUTUMINEN JA KÄYTTÄYTYMINEN

Turistin näkökulmasta, omastani, uskonto näkyy kuitenkin Abu Dhabin kaduilla käytännössä lähes yhtä paljon, kuin missä tahansa päin Eurooppaa. Ainoana erona ovat pukeutuminen ja kokouskutsut, joita saattaa kuulua. Ne eivät kuitenkaan häiritse tai vaikuta turisteihin lainkaan. Moskeijoita näkyy jonkin verran. Emiraatit ovat pyrkineet luomaan avointa turistikulttuuria, ja sen näkee. Moniin asioihin on keskitytty ja isolla rahalla. Iso ja raha kuvailevat koko Emiraatteja hyvin.

Pukeutumis- ja käyttäytymisohjeet Abu Dhabissa kauppakeskuksessa

Dubai on hieman avoimempi ja länsimaisempi kuin Abu Dhabi, kuten esimerkiksi pukeutumisten ja muiden sääntöjen osalta. Abu Dhabi on kuitenkin valtion keskus, joten siellä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota omaan käyttäytymiseen. Kuten sanottu, Abu Dhabi on avoin ja miellyttävä lomakohde, mutta esimerkiksi alkoholi ja tupakointi eivät ole sellaisia asioita, joita hyväksytään täysin avoimesti kaikkialla.

Alkoholia ei esimerkiksi pysty ostamaan samalla tavalla kaupasta kuin Euroopassa ja sitä ei saa missään nimessä nauttia julkisilla alueilla. Vastaavasti kuten Yhdysvalloissakin, paikallinen poliisi voi pidättää tai antaa sakot julkijuopottelusta. Muutenkin sekoilu ja huono käyttäytyminen tuomitaan pahaksi. Abu Dhabissa ei siis kannata vetää hirveitä lärvejä ja riehua kaduilla, mutta eipä se ole suositeltavaa missään muuallakaan maailmassa.

Šeikki Zayedin moskeija

FORMULAVIIKONLOPPU ABU DHABISSA

Sanotaan, että formulaviikonloppuna Abu Dhabissa on vapaampaa, esimerkiksi juuri alkoholin käytön osalta. Emme itse nähneet sen suurempaa vaikutusta siihen, ajettiinko sinä päivänä kisaa vai ei, mutta hotellit ja ravintolat tarjoilivat täysin normaalisti. Keskustan paikallisten suosimissa ravintoloissa ei aina saanut alkoholia, mutta taas kansainvälisissä ja turistien suosimissa kohteissa kyllä.

Vaatetuksen osalta ollaan myös hieman avoimempia kyseisenä viikonloppuna. On suositeltavaa, että joka tapauksessa pitää fiksuja ja asiallisia vaatteita, eikä esimerkiksi käytä minishortseja, minihameita tai pikkutoppeja. Tavalliset shortsit, kesämekot ja paidat ovat kuitenkin täysin ok. Itselleni tämä ei ainakaan tarkoittanut mitään muutosta vaatetuksessa. En itse törmännyt pukeutumisen osalta minkäänlaisiin ongelmiin, en edes tuomitseviin katseihin. Joissain paikoissa kuitenkin muistutetaan turistejakin siitä, että säädyllisyyttä tulee noudattaa.

Formulaviikonlopun tärkein vinkki on varmaankin se, että hinnat nousevat melko korkealle. Hotellien hinnat saattavat moninkertaistua, eikä Airbnb-vaihtoehtoja ole kovin paljoa. Jos budjettia ei ole, kannattaakin katsoa jotain toista viikonloppua. Formuloissa nimittäin näkyy ja kuuluu jälleen raha.

Formulat ajetaan Abu Dhabin laidalla Yas Island-saarella, Yas Marina Circuit-nimisellä radalla. Kysessä on todella hieno ja tyylikäs kokonaisuus, johon kuuluu radan lisäksi hieno hotelli. Kyseinen hotelli myydään käytännössä loppuun jo alkukaudesta, mutta onnekkaat ehtivät varata sieltä vielä viime hetken peruutuksia.

Ohjelmaa Abu Dhabin F1-kisoissa

KULKEMINEN ABU DHABISSA

Taksit kulkevat koko formulaviikonlopunkin ajan, mutta kannattaa varautua ruuhkaan. Vuokra-autolla ei kannata välttämättä lähteä saarelle formuloiden ajan lainkaan, sillä ruuhkat voivat olla todella kovia. Uber toimi meillä koko matkan erinomaisesti ja samoin paikallinen vastaava sovellus nimeltään Careem. Kaikin puolin formulaviikonloppuna ei kannata kiirehtiä, vaan varata kaikkeen paljon aikaa. Kuten mainittu, rata sijaitsee saarella, josta ei ole kovin montaa reittiä pois.

NÄHTÄVYYDET

Formulaviikonloppuna tekemistä riittää radalla ja moottoriurheilun ystävät todennäköisesti haluavat viettää siellä paljon aikaa – ja niin kannattaa. Showta riittää nähtäväksi aamusta iltaan erilaisten fanialueiden lisäksi.

Kannattaa kuitenkin vilkaista myös radan vierellä sijaitsevaan Ferrari Worldiin, joka tarjoaa urheiluautojen faneille hauskaa tekemistä. Ferrari Worldistä löytyy niin vuoristorataa kuin pääsee tietysti kokeilemaan Ferrarilla ajamista. Formulaviikonloppuna Ferrari Worldissä saattaa olla muutama muukin, joten kannattaa varautua jonottamaan.

Abu Dhabissa sijaitsee myös muun muassa Warner Brothers Studiomaailma sekä taidemuseo Louvre. Nähtävää ja koettavaa on siis koko perheelle, eikä kaikkien perheen jäsenten tarvitse edes mennä samaan paikkaan.

Dubaita ei kannata unohtaa. Se ei sijaitse kaukana, vain noin kahden tunnin ajomatkan päässä ja tarjoaa turisteille paljon hienoa koettavaa. Teemme siitä kuitenkin vielä erillisen jakson, joten mikäli Dubai herätti kiinnostuksesi, pidä silmät ja korvat auki!

Shoppailu ja ostoskeskukset eivät saa jäädä missään tapauksessa mainitsematta, eikä niitä kannata todellakaan unohtaa. Matkaan kannattaa melkein lähteä puolityhjän matkalaukun kanssa. Syksyn alennusmyynnit osuvat yleensä formulaviikonlopulle, joten sieltä voi saada todella hienoja löytöjä ja kauppakeskuksista löytyy kyllä kaikki mahdolliset hienot vaatemerkit!

Abu Dhabi UAE Emiraatit Moskeija

RUOKA

Abu Dhabissa on kaikki kansainväliset ruokaketjut sekä muutama amerikkalainen ruokaketjukin. Ei siis tarvitse pelätä, jos arabialainen ruokakulttuuri ei ole tuttu, siihen pääsee kyllä pehmeästi tutustumaan. Monissa hotelleissa pääsee kokeilemaan suosituimpia ruokia, mutta kannattaa myös ehdottomasti kokeilla paikallista herkkua. Lisäksi tietysti Emiraattien sijainnin vuoksi ympäröivistä maista on runsaasti erilaisia ravintoloita, jotka tarjoavat todella herkullista ruokaa. Meiltä lämmin suositus esimerkiksi libanonilaiselle Dahab Restaurant & Lounge-nimiselle ravintolalle. Ruoka oli todella hyvää!

Aasialaista ruokaa Abu Dhabissa

Yhteenvetona voidaankin sanoa, että Abu Dhabin formulaviikonloppu on kokemisen ja näkemisen arvoinen. Se saattaa tulla kalliiksi, jos ei ole joustava päivien ja lentojen osalta, mutta vaihtoehtoja kuitenkin on ja fiksu suunnittelu varmistaa, että taskuun ei jää liian iso reikä reissun jälkeen. Mahtava paikka, mahtava kaupunki ja minut näkee siellä todennäköisesti tänäkin vuonna. Katsotaan vielä loppuun hieman fiilistelyä Emiraateista yleensä, sillä tosiaan, Abu Dhabi ei ole ainoa paikka missä kannattaa vierailla!