OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Voiko shoppailemalla tehdä myös hyvää? Tässä vinkit syysostoksille!

Shoppailu on käsitteenä nykypäivänä ehkä jopa hieman negatiivinen. Sanotaan, että pitäisi vähentää niin materiaalin hankkimista kuin myös matkustamista, lihansyöntiä ja muuta ympäristöä kuormittavaa toimintaa. Ja kyllä, ympäristövaikutuksien miettiminen todellakin on meille kaikille ajankohtaista. Voiko shoppailusta sitten löytää mitään positiivista? Tietenkin kansantaloudellisesti on elintärkeää, että ihmiset kuluttavat. Olisiko mahdollista muuttaa omaa toimintaansa fiksummaksi ja järjestelmällisemmäksi, ajatella ostoksia tehdessään myös ympäristövaikutuksia?

Tutkimustietoa

Pollybarks.com on tehnyt tutkimuksen nettishoppailun ja paikallsen shoppailun ympäristövaikutuksista ja heidän vastauksensa lyhykäisyydessään on: kyllä, nettishoppailu on ympäristöystävällisempää. Vaikkakin lähetetyt tuotteet on joissain tapauksissa pakattu ei-niin-kestävänkulutuksen pakkauksiin, joiden materiaali saattaa olla peräisin kyseenalaisista, jopa uhanalaisista paikoista, niin silti se on loppujen lopuksi pienempi ympäristöhaitta kuin kaupasta ostaminen. Fyysisesti olemassa oleva kauppa kuluttaa niin paljon ympäristöä kokonaistarpeissaan, kun taas nettikaupalla on varasto jossain. Tutkimuksessa myös listataan nettishoppailuun kannustavia pointteja: jos ostoksella ei ole hengenhätä, osta mieluummin netistä. Toisaalta paikallisia tuotteita on myös hyvä kannattaa, kunhan se ei edellytä ylimääräistä ajamista paikasta toiseen.

Researchgate.net on päätynyt samaan lopputulokseen tutkimuksessaan. Perinteisen kaupan hiilijäte logistiikan vuoksi on huomattavasti suurempi kuin nettikaupassa. Energiapolttoaineet ovat perinteisen kaupan alalla suuri ympäristöhaitta.

Muita huomioitavia pointteja kun shoppailet

Nykyään lähes joka paikassa on jo tajuttu huomioida ympäristöasiat jollain asteella. Muovikassia ei automaattisesti tyrkytetä, vaan se täytyy erikseen pyytää tai ostaa. Saatavilla on myös muita vaihtoehtoja, kuten paperikasseja, joista tosin on olemassa kahta tietoa sen ympäristöystävällisyydestä. Kangaskassi on varmin valinta tässä suhteessa. Niitäkin saa ostettua usean kaupan kassalta, mutta niitä on myös helppo pitää mukana varmuuden vuoksi. Ruokakaupan HeVi-osastolla on saatavilla uusia ekopusseja. Eikä kaikille yksittäisille ostoksille niitä pikku pusseja edes välttämättä tarvitse. 

Yllättäviä hyötyjä ostaessasi 

Kun ostat esimerkiksi vaatteita, on  nykyään jo varsin hyvin tiedossa, että voit valita sekä ympäristöystävällisempaa ja eettisempää tuotantoa muiden sijaan. Se, missä kyseinen tuote on valmistettu, mitä materiaaleja siihen on käytetty ja vielä pidemmälle, miten siihen käytetyt materiaalit on tuotettu. Näihin seikkoihin kannattaa ihan jokaisen meistä tutustua syvemmin. Näiden lisäksi, useat kaupat ovat lähteneet mukaan erilaisiin kampanjoihin ja hyväntekeväisyyteen. Tästä ajankohtaisena esimerkkinä vaatemyyjä Lindex, mikä tuo juuri myyntiin naistenmalliston syöpätutkimuksen tukemiseksi. Tämän malliston myynnistä 10% lahjoitetaan Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Toisena hyvänä esimerkkinä on Sinituote Oy:n Roosa nauha -keräyksessä mukanaolo jo kymmenettä kertaa. Useimmille tutuista SINI-siivousvälineistä joukko erilaisia tarvikkeita ovat mukana keräyksessä.

Näillä eväillä nauttimaan vastuullisemmasta syysshoppailusta!

Käytätkö Pinterestiä? Ota vinkit talteen!