OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tunnetun sydänkirurgin menestysteos kertoo kaiken sydämestä, myös kulttuurihistorian

”Vieläkö hän voi rakastaa minua?” kysyi ensimmäisen sydänsiirtopotilaan vaimo miehensä leikanneelta kirurgilta. Tämä sekä yllättävä että looginen kysymys kiteyttää sen, että sydän on paljon enemmän kuin verta kehossamme pumppaava elin.

Sydänlääkäri ja tietokirjailija Sandeep Jauharin menestysteos on matka kardiologin omaan sydämeen, sydänkirurgian historiaan, sen sankareiden ja myös potilaiden pariin. 

Sydänkirurgian uranuurtajat tekivät uhkarohkeita kokeita omalla kehollaan. ”Kai sentään kokeilit ruumiilla ensin?” päivitteli oman sydämensä katetroineen hurjapään esimies. Ei tietenkään. Sydänsiirto ja siihen asti potilaan hengissä pitävä keinosydän puolestaan kuuluu lääketieteen suurimpiin saavutuksiin.

Jauhar kirjoittaa myös sydämen kulttuurihistoriasta: miten sydän on kulttuurissamme rakkauden symboli ja tyyssija. Lääkärin silmin rakkaudella ja sydämellä on myös konkreettinen yhteys: rakkauden puute, masennus ja stressi voivat oikeasti särkeä sydämen.

Kirja on ollut Yhdysvalloissa sekä myynti- että arvostelumenestys. Amazon.com noukki sen tuoreeltaan Kuukauden kirjaksi ja muun muassa Mail on Sunday ja Science Friday valitsivat sen vuoden 2018 parhaaksi kirjaksi. Teos oli myös ehdolla kansainvälisen terveys- ja hyvinvointikirjallisuuden Wellcome-palkinnon saajaksi alkuvuodesta 2019.

Sandeep Jauhar on amerikkalainen sydänlääkäri, joka on kirjoittanut kolme teosta. Harjoitteluvuosista ja nuoren lääkärin illuusioiden särkymisestä kertovat kirjat olivat myynti- ja arvostelumenestyksiä Yhdysvalloissa. 

Sandeep Janhar: Sydän – Historia (Docendo 2019), sidottu, 288 sivua. Suomentanut Antti Immonen.