OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kanit ja jyrsijät lemmikkinä – näin pidät huolta pienistä häkkieläimistä

Suomen eläinsuojelu julkaisi alkuviikosta artikkelin pienten, häkissä pidettävien lemmikkien oloista ja asianmukaisesta hoidosta. Kaneista, marsuista, hamstereista ja muista pikkulemmikeistä tehdään eläinsuojeluilmoituksia viranomaisille verrattain vähän. Puutteelliset olot huomataan yleensä ottaen vain lähinnä puolivahingossa, kun mennään tarkistamaan koirista tai kissoista tehtyä ilmoitusta. Pikkulemmikit eivät ole samalla tavalla näkyvillä, kuin vaikka koira tai kissa. Pieniä, häkissä pidettäviä lemmikkejä on myös saatavilla edullisesti ja helposti lähes jokaisessa lemmikkiliikkeessä, joten ostopäätöskin syntyy usein liian vähällä asiantuntemuksella. 

Edes vähimmäisvaatimukset eivät täyty

Vaikka lain määräämät pienten häkkilemmikkien pitoon liittyvät minimivaatimukset ovat väljät, jopa niiden noudattamisessa on usein puutteita. Häkkipinta-alan minimi, pesäkopit, kuivikkeet ja virikkeet mainitaan asetuksessa, silti yllättävän usein näissä on puutteita ja jopa juomavesi on likaista tai puuttuu kokonaan. Valvontaeläinlääkärin mukaan on vakava asia, että edes lain vähimmäisvaatimukset eivät täyty, kun eläin viettää häkissä koko elämänsä. Myös eläimen lajinomaisen liikunnantarpeen tulee lain asetuksen mukaan täyttyä.

Halpa hinta näkyy kohtelussa

Koska kanit ja jyrsijät kuulostavat vaivattomalta ja halvalta hankinnalta, esimerkiksi lapsen lemmikiksi, niitä otetaan perehtymättä edes niiden perushoitoon. Alkuinnostuksen loppuessa, tätä hetken mielijohteesta hankittua lemmikkiä hoidetaan niin, että se juuri pysyy hengissä. Myös pienen eläimen mahdollinen sairaudenhoito laiminlyödään usein, koska halvalla hinnalla hankittuun eläimeen ei viitsitä uhrata yhtään rahaa. Usein eläin jätetään kärsimään ja kuolemaan hitaasti ja tuskallisesti häkkiinsä.

Apuun laki ja parempi valistus

Uusi eläinsuojelulaki on yhä työn alla, ja vasta sen valmistuttua aletaan säätää lajikohtaisia asetuksia. SEYn Kati Pullin mukaanjyrsijöiden, lintujen ja muiden häkissä pidettävien eläinten hoitoon ja olosuhteisiin liittyviä vaatimuksia on tarkennettava. Myös eläinkauppojen rooli on ratkaiseva. Eläintä ei tulisi myydä ilman kunnon haastattelua ja asianmukaisten hoito-ohjeiden antoa ja opastusta.

Empatia ja elävät olennot

Vaikkakin lakiasetusten mukaiset vähimmäisvaatimukset ovat minimejä, tulisi jokaisen lemmikkieläimen hankkimista suunnittelevan ihmisen asettua itse pienen häkkieläimen asemaan; olisiko elämä mielekästä näissä olosuhteissa? On myös tärkeää muistaa, että jokainen, pieninkin, hinnaltaan edullisin ja iältään lyhytikäisinkin lemmikki on aikuisen vastuulla. Ei koskaan lapsen. Aikuisen tehtävä on varmistaa, että eläin saa asianmukaisen hoidon sen elämän jokaisena päivänä. Aina lemmikin ottamista harkittaessa, tulee ottaa selvää kyseisen eläimen lajityypillisestä käytöksestä, tarpeista ja ruokinnasta. On myös selvitettävä, onko eläin laumaeläin vai yksineläjä, onko se yö vai päiväeläin. Miten osaat tulkita eläintä kun se on sairas, mikä eläinlääkäri paikkakunnallasi osaa hoitaa juuri tätä eläintä. Kun tietää paljon jo valmiiksi, ennen pikkulemmikin hankkimista, saa yhteisistä hetkistä jo heti aluksi kaiken irti. Jokainen elämä on arvokas, se ei katso kokoa.

Kuvituskuva: Jennifer Chen / Unsplash