OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Elinluovutuskortin saa taas myös puhelimeen

Elinluovutuskortti-sovellus on saatavana tauon jälkeen taas puhelimiin. Sen avulla oma elinluovutustahto on helppo tehdä ja vielä helpompi kertoa läheisille. Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, elinluovutustahdon ilmaiseminen selkeyttää ja nopeuttaa tilannetta. Elinsiirtoviikko muistuttaa, että luovuttaminen on joskus paras tapa auttaa.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–12.10.2019. Jos paperinen elinluovutuskortti tuntuu vanhanaikaiselta ja tahdon haluaa tallettaa sinne, missä muutkin tärkeät tiedot ovat, kannattaa ladata uusittu Elinluovutuskortti-sovellus. Appissa voi täyttää tutulta näyttävän kortin ja saada sen ilmoitukseksi myös lukitusnäyttöön. Sovelluksella on lisäksi helppo kertoa oma tahto läheisille viestillä tai jakaa se omissa somekanavissa.

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja siitä keskustellaan mahdollisen elinluovuttajan omaisten kanssa. Selkeästi ilmaistu elinluovutustahto kertoo sen omaisillekin ja varmistaa jokaisen henkilökohtaisen kannan toteutumisen. Se myös nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutustahdon voi kertoa allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla elinluovutuskortti-sovelluksen, kirjaamalla tahdon Omakantaan tai vain kertomalla asiasta läheisilleen.

– Elinluovutustahdon kertominen on ehkä maailman helpoin ja nopein tapa tehdä hyvää. Se on myös täysin ilmainen, ei vaadi rahalahjoituksia, vaan kertapäätöksen. Elinluovutuksella on myös ihmeellinen merkitys, sillä yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen, Inomaa jatkaa.

Suomessa 567 ihmistä odotti syyskuun lopussa uutta elintä. Samana ajankohtana elinsiirtoja oli tehty 340. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolen siirtoja.

Elinsiirtoviikon Ole luovuttaja -kampanjassa Mervi Kallio, Kari Aihinen, Karita Tykkä ja Juri Silvennoinen muistuttavat elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä ja kertovat, miksi tahdon ilmaisu oli heille tärkeää. Kampanjan logon on suunnitellut taitelija Linda Linko. Paikallisia tapahtumia on ympäri Suomen. Lauantaina 12.10. on Euroopan elinsiirtopäivä.

Elinluovutuskortti-sovelluksen voi ladata linkeistä sivulta www.elinluovutuskortti.fi/mobiili ja se on saatavissa Android- ja iPhone-puhelimiin. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.