OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Rukalla käynnistettiin biojätteen keräys

Biojätteen keräys käynnistettiin Rukalla alueen matkailuyrittäjien aloitteesta. Biojäte kierrätetään biokaasuksi Oulussa.

Rukan matkailuyrittäjät ryhtyivät keräämään biojätettä. Yrittäjät sai liikkeelle tarve kehittää matkailua kestävästi sekä matkailijoiden ympäristötietoisuuden kasvu. Kimmokkeena toimi myös Visit Finlandin vastuullisen matkailun ohjelma, jossa Ruka-Kuusamon matkailualue on mukana ja jossa jätteiden asiallinen kierrätys on yksi kehityskohteista.

– Upea luonto on tämän alueen matkailuvaltti, ja luonnon säilyttäminen vaatii matkailun kehittämistä vastuullisesti, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Kansainväliset ja suomalaiset matkailijat ovat peränneet erityisesti biojätteen kierrätysmahdollisuutta, jollainen puuttuu monista Lapin hiihtokeskuksista.

– Alueellamme ei ole vielä biojätteen jatkokäsittelymahdollisuutta. Asiakkaat kuitenkin toivovat tai jopa vaativat biojätteen kierrätystä. Yhteistyössä Rukan matkailutoimijoiden ja alueen jätehuollon kanssa lähdimme miettimään vaihtoehtoisia toteutustapoja. Yhteistyön lopputuloksena syntyi ratkaisu, jossa biojäte toimitetaan biokaasun raaka-aineeksi Ouluun, kertoo Lindfors.

Lokakuun alusta alkaen on Rukan biojätettä kerätty noin viiteenkymmeneen jäteastiaan. Astioita on tulossa lisää. Kuusamon jätehuollon toimitusjohtaja Janne Koski kertoo, että yhtiö toimittaa Rukalta keräämänsä biojätteen Ouluun, jossa siitä valmistetaan biokaasua.

– Olemme tehneet aika ison työn, jotta saatiin biojätteen keräys käynnistettyä. Toivomus tietenkin on, että mukaan saadaan lisää osallistujia.

Hotelli Scandic Rukahovin hotellinjohtaja Lea Riekki vahvistaa, että Rukan matkailuyrittäjät ovat tosissaan liikkeellä.

– Biojätteen kierrätys on tärkeä osa vastuullista toimintaa, kertoo Riekki, ja painottaa, että koko prosessin on oltava uskottava alusta loppuun asti. Ensisijaisesti Rukahovissa pyritään minimoimaan syntyvän jätteen määrä. Mutta koska muun muassa ruuanvalmistuksessa biojätettä syntyy, on hienoa, että se voidaan nyt kierrättää asianmukaisesti.