OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

VIDEO: Mall of Tripla —liikemäärältään Pohjoismaiden suurin

Kauppakeskus Triplan avajaisia vietettiin torstaina 17.10. Rakentaminen esitöineen ja suunnitteluineen on kestänyt noin neljä vuotta. Myös Pasilan uusi asema, neljäs samalla paikalla, aukesi samaan aikaan. Kauppalehden mukaan Pasilan uusi keskus on Suomen suurin rakennushanke, mikäli ydinvoimaloita ei lasketa. Rakennuttajana toimii YIT. Keskuksen oheen tulee vuoden alussa hotelli, toimistotaloja sekä muutama asuinkerrostalo. 

YIT:n taidonnäyte

Rakennuttajan, YIT Oyj:n vuoden takaisesta Lehdistötiedotteesta käy ilmi, että Mall of Tripla on tuolloin voittanut Vuoden työmaa 2018 – kilpailun. Tiedotteen mukaan projektissa on sillä hetkellä työskennellyt 1300 henkeä, joista noin 200 toimihenkilöitä. Hankejohtaja Tapio Salon mukaan kaikki triplalaiset johtajia myöten ovat työskennelleet paikan päällä, voiden olla koko ajan keskenään yhteydessä. Hänen mukaansa juuri tämä yhteisöllisyys yhdessä YIT:n muun osaamisen kanssa on luonut perustan kehittää ja luoda uutta. Eräs valintaperusteista koski Triplan kestävän kehityksen tavoitteita. Kauppakeskus on lähes nollaenergiatalo ja sille on tavoitteena platinatason LEED-sertifikaatti. Kauppakeskuksen puhtaan veden käyttö on 40% pienempi kuin tavallisissa kiinteistöissä. Raati piti myös siitä, että yli 40% Triplan kaikista katoista oli viherkattoja.

Avajaispäivä

Kun Tripla ja Pasilan uusi asema avautuivat torstaina kello 9, paikalla oli jo puolta tuntia aiemmin satoja ihmisiä jonottamassa. Helsingin Sanomat kertoo, että pääoven eteen vedetyn punaisen nauhan leikkasi rakennusprojektista vastannut YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas. Edellisiltana kauppakeskuksessa oli ollut kutsuvierasavajaiset, jotka nekin olivat houkutelleet paikalle paljon ihmisiä. Pasilan väliaikainen asema oli käytössä vielä avajaispäivänä, uusi asema on toiminnassa perjantaista 18.10. alkaen. Kauppakeskus Tripla on kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen ja siellä on yhteensä 250 liikettä. Ostosmahdollisuuksien lisäksi siellä on muun muassa elokuvateatteri, ravintoloita, pien- ja luomutuottajille tarkoitettu ruokatori sekä alimpana maanalainen ja lämmitetty tila, jossa voi surffata tai pelata rantalentopalloa. Pysäköintipaikkoja on 2000, viidessä kerroksessa.

Kuinka monta kauppakeskusta mahtuu alle kuuden kilometrin matkan varrelle?

Innokkaana kauppakeskuksen asiakkaana, pakko ihmetellä, miten suurilla satsauksilla tehdyt kauppakeskukset, niinkin lähellä toisiaan, voivat kannattaa. Vastavalmistunut Tripla, vuoden vanha kauppakeskus REDI ja juuri laajennettava, tosin pienempi, kauppakeskus Megahertsi. Kaikki kolme alle kuuden kilometrin matkan varrella. Megahertsi nimi muuttuu Hertsiksi ja kantaa nimeä lähipalvelukeskus. Vuosikymmenten ajan suosikki, myös joitakin vuosia sitten laajennettu Itis, on myös vain kymmenen kilometrin päässä uudesta Triplasta. Vuosi sitten avatulla REDIn kauppakeskuksella on ollut hieman takkuinen alku. Asiakkaita on ollut alusta alkaen liian vähän ja sen sokkeloisuutta on kritisoitu. Mtv Uutisten haastattelema, REDIn kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen, ei ole huolissaan kolmen kilometrin päähän avautuvan Triplan takia. Hänen mielestään kauppakeskusten omien vastaiskujen aika on vasta alun jälkeen.

Tunnelma hyvä, ulkona sotkuista

Avajaispäivänä Mall of Triplassa monet asiat vaikuttivat vielä melko keskeneräisiltä, mutta tunnelma oli katossa. Ihmiset kulkivat ilmapallot käsissään ja ruuhkaa riitti. Ainakin avajaispäivän asiakkaat näyttivät olevan kaikenikäisiä ja kaikki olivat tulleet mielenkiinnolla katsomaan uutta keskusta. Ainahan löytyy myös epäkohtia; Ihmiset nettipalstoilla päivittelevät miesten vessojenpisuaarien puuttumista ja muita yksityiskohtia, mitkä eivät ehtineet vielä avajaispäiväksi. Ulkoapäin koko kompleksi on näyttänyt siltä, ettei olisi vielä aikoihin valmis. Ja edelleen sisäänkäynnin edustalla näkyy työmiehiä ja työmaakoppeja, sillä oheen nousevat toimistot ym, valmistuvat vasta ensi vuonna.

Vaikutelma

Ravintoloita näytti olevan monipuolisesti tarjolla, mikä on kulinaristin mieleen. Mieleen jäi ensimmäisenä, että kauppakeskuksen Prisma on auki 24h ja käytävät ovat tilavia, mikä selkeyttää kokonaisuutta huomattavasti. Ruokakaupat olivat vierekkäin, mikä on hyvä jos haluaa vertailla hintoja tai asioida kerralla ja vaivatta useammassa. Itä-Pasilassa asuvat pääsevät asemalle ja kauppakeskukseen kätevästi tunnelia pitkin, ilman tien ylityksiä. Kerrosten välillä pääsee liikkumaan liukuportaita ja hissillä, sekä tietysti portaita. Pysäköinnin ensimmäinen tunti on avajaisetuna ilmainen ensimmäisen tunnin. Mutta tulee olemaan 2,5€ / 0,5h, mikä kuulostaa mielestäni melko paljolta. Tämä maksu poistettiin esimerkiksi REDIssä heti alun kritisoinnin jälkeen. Itse olen tässä vajaassa vuodessa ehtinyt tykästyä REDIn kauppakeskukseen, sen sanotusta sokkeloisuudesta huolimatta. Siellä on ainakin panostettu ystävälliseen asiakaspalveluun ja myös koirat ovat tervetulleita liikkeisiin, myös useisiin ravintoloihin. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mistä asioista pidän Triplassa, kunhan toiminta pääsee kunnolla käyntiin, alkuryntäyksen jälkeen. 

Tunnelmaa Mall of Tripla-avajaispäivältä