OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttely 2019 Gunnel Nyman Elisabet vuosi 1941 valmistaja Riihimäki Kokoelma Kyösti Kakkonen Kuva Rauno Träskelin.jpg

Designmuseossa avautuu näyttely designin keräämisestä

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttely, 2019
Gunnel Nyman Elisabet, vuosi 1941, valmistaja Riihimäki
Kokoelma Kyösti Kakkonen. Kuva Rauno Träskelin

Näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Kokoelmien kautta näyttely etsii vastauksia kysymyksiin: millä tavoin muotoilua kerätään, miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi jostakin designesineestä tulee himoittu keräilykohde. Esillä on sekä arvokkaita designesinekokoelmia että laaja kattaus käyttöesineitä. Näyttelymateriaali koostuu pääosin modernista suomalaisesta muotoilusta.

Designmuseossa nähtävä näyttely käsittelee keräilyä ilmiönä näyttelyyn valittujen keräilijäesimerkkien kautta. 

Museo toimii alustana keräilykokemuksen jakamiselle, joka usein sisältää vahvan tunnelatauksen. Keräilijöiden esineistön ja haastattelujen kautta kerromme keräilijäluonteesta ja keräilyyn liittyvistä motiiveista”, kertoo näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna Designmuseosta.

Suupuhalletut lasit, violetti ja turkoosi vuosi 1955, Nuutajärvi
Kesk. Göran Hongell snapsikarahvi. Kuva Paavo Lehtonen

Arvoesineitä nimekkäiltä keräilijöiltä

Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen, jonka designkokoelma kattaa jo lähes 10 000 esinettä. Kakkosen tavoitteena designin keräämisessä on ollut hienoimpien suomalaisten muotoiluesineiden säilyttäminen Suomessa, ja myös ulkomaille päätyneiden teosten saaminen takaisin Suomeen. Näyttelyssä nähdäänkin Kakkoselta ainutlaatuinen kokoelma muun muassa Gunnel Nymanin muotoilua.

Kokoelmat ja keräilijät -näyttely tutustuttaa ensi kertaa suomalaissyntyisen Chaim ”Poju” Zabludowiczin ja hänen brittiläisen vaimonsa Anitan designkokoelmaan. Heidän kokoelmassa on edustettuna merkittävimpien suomalaisten muotoilijoiden teoksia, josta museossa nähdään otos Alvar Aallon suunnittelemaa esineistöä.

Kokoelmakokonaisuuksia nähdään lisäksi keräilijä Tuomas Sopaselta, lasinkeräilijä Jyrki Kippolalta sekä laajan Oiva Toikan lasitaidekokoelman keränneeltä Pirkko Paanaselta. Ulkomailta näyttelyyn on tuotu suomalais-yhdysvaltalaisen pariskunnan Liisa ja John Herwegin 1900-luvun alun Arabian Fennia-sarjan esineistöä. Pariskunta on kerännyt Arabian keramiikkaa jo yli 40 vuoden ajan pääosin USA:ssa. Juhani Lemmetin kokoelmista vuorostaan esillä on kokonaisuus Yrjö Kukkapuron huonekaluja. 

Oiva Toikka Nabucco-hebrealaisten orjien kuoro, 2008
Kokoelma Pirkko Paananen. Kuva Rauno Träskelin

Esillä myös yllättäviä arjen käyttöesinekokoelmia

Arvoesineet muodostavat vain pienen osan keräilystä. Arkiesineiden keräilystä on tullut suosittu harrastus, sillä vuosisadan puolivälin käyttölasin, Muumimukien tai Arabian astioiden keräilyn voi aloittaa lähes kuka tahansa.

Muumiaiheitta lähestytään näyttelyssä nostamalla muumimukin rinnalle Atelier Faunin muumihahmot ja keraamikko Leo Tykkyläisen 1950-luvulla valmistamat muumifiguurit.

Keräilijät Virve ja Heikki Mattila ovat antaneet näyttelyyn mukaan joukon Arabian kannuja, joita heille itselleen on kertynyt kokoelmiin jo yli 1200. Näyttelyssä on esillä yhteensä 300 kannua.

Keräilijä Jonas Forthin lähtökohtana on ollut tiikki-esineiden kerääminen. Keräilijäpariskunta Jouni Tuomo ja Anna-Mari Äimälä ovat keränneet vuorostaan Arabian / Röstrandin Sing Fo kuviollisia astioita, joista esitellään laaja kokonaisuus. Tuula ja Veli Koskelta nähdään myös joukko painokuviollisia emaliastioita.

Nuorin keräilijä näyttelyssä on 27-vuotias Iivari Viilomaa, jonka uskomattomat kirpputorilöydöt ovat herättäneet huomiota viime aikoina sosiaalisessa mediassa. Viilomaan keräilykohteena ovat olleet erityisesti Kaj Franckin ja Saara Hopean värilasi 1950-luvulta. Hänen kokoelmistaan esitellään myös Nuutajärven myyntipakkauksia 1950-60 -luvuilta.

Yllättävimpien esineiden joukossa nähdään kolmisenkymmentä Karhu Beholding B.V.:n valmistamaa juoksulenkkikenkää klassikkovohvelipohjista keräilyharvinaisuuksiin. Lisäksi ruotsalaisen Thomas Lindbladin kokoelmasta esitellään muovisia ja metallisia käyttöastialöytöjä.

Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä keskustellaan avoimesti myös keräilykulttuurin varjopuolesta eli taideväärennöksistä. Näyttelyssä nostetaan esiin Rikosmuseosta lainattu väärennös Timo Sarpanevan suunnittelemasta Kajakki-lasiveistoksesta aidon Designmuseon kokoelmiin kuuluvan Sarpanevan lasiveistoksen rinnalle.

Näyttelyn Keräilijän ABC -osiossa katsojalle kerrotaan, mitkä seikat vaikuttavat esineen keräilyarvoon ja mitä kaikkea esineitä hankittaessa tulee ottaa huomioon. Myös Designmuseon omia kokoelmia tuodaan yksityisten kokoelmien rinnalle.

Näyttely paljastaa, että keräilijöillä on moninaisia motiiveja kartuttaa omaa kokoelmaansa. Lähtökohtina voivat olla niin esineen harvinaisuus, laatu kuin arvo. Jollekin taas mahdollisimman kattava kokoelma tietyn valmistajan tai suunnittelijan tuotantoa merkitsee eniten. Yhteistä on intohimo ja rakkaus keräilyyn sekä mielihyvä, joka syntyy, kun toivomansa esineen on saanut kokoelmiinsa”, toteaa Harry Kivilinna.

Taustoitettavasta tiedotteesta voi lukea tarkemmin keräilijöistä sekä näyttelyn teemoista.

Näyttelyyn liittyy runsas oheisohjelmistoHeti näyttelyn auettua vietetään kaikille ilmaista Designiltaa 29.10. klo 16-20. Suuren yleisön tapahtumapäivää vietetään 16.11., jossa muun muassa esinetunnistusta ja keräilijäaiheista ohjelmaa. Päivittyvää näyttelyyn liittyvää ohjelmistoa voi seurata täältä.

Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Aleksi Kuokka muotoilutoimisto AIVAN:sta. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastaa Kobra Agency.