OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joulu Virossa – katso tästä vinkit ja aukioloajat

Mitä jos viettäisitkin tänä vuonna joulun Virossa? Viro saattaa tuntua vain kesään sopivalta matkakohteelta, mutta oikeastaan kyseessä on todella idyllinen ja kaunis maa, jossa tekemistä riittää niin kaupungin ystäville kuin luontofaneillekin. Käymme tässä läpi erilaisia mahdollisuuksia ja ideoita joulun viettoon Virossa.

Katso myös Oho, mikä reissu! Teksti jatkuu videon jälkeen.

Viron asukasluku on noin 1,3 miljoonaa ja pinta-alaltaan maa ei ole kovin iso. Turistille tämä on erinomainen asia, sillä se tarkoittaa sitä, että Viron ympäri pääsee lyhyessäkin ajassa ja missään ei ole oikeastaan erityisesti ruuhkaa. Viron suurimpia kaupunkeja Tallinnan lisäksi ovat Pärnu, Tartto ja Narva. Jokainen näistä kaupungeista, sekä tietysti Viron pienemmätkin kaupungit ja kylät kutsuvat kylään jouluksi.

Meidän vinkkimme on, että kannattaa tehdä varaukset reilusti etukäteen. Jotkut paikat ovat todella suosittuja ja toisissa paikoissa saattaa olla tilaa. Jotkut yrittäjät tosin viime hetkellä päättävät kannattaako toimintaa pitää joulun alla yllä vai ei, jos varauksia etukäteen ei ole. Mikäli haluat mahdollisimman hyvää palvelua ja varmistaa palvelusi saatavuuden, varaa etukäteen!

ETELÄ-VIRO

Etelä-Viroon kuuluvat muun muassa Tartto, Peipsin alue, Otepää ja Viljandi.

Tartto on yliopistokeskus, joka muuttuu romanttiseksi joulumaaksi. Ensimmäinen adventtikynttilä sytytetään 1. joulukuuta Tarton raatihuoneen torilla, minkä jälkeen Tarttosta tulee joulukaupunki 10. tammikuuta saakka.

Tartossa on monia erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja ystävämme Hard Tails-moottoripyöräblogista ovat esimerkiksi kokeilleet Tampere Majaa muutaman kerran. Sinne siis lämmin suositus.

Tiedekeskus AHHAA on myös auki jouluna muuten, paitsi jouluaattona. Kyseessä on hauska ja monipuolinen keskus, jossa tekemistä riittää niin lapsille kuin aikuisillekin! Monet muut museot ovat kuitenkin kiinni, joten ne kannattaa tarkistaa aina etukäteen, ennen kuin suunnittelet matkaa.

Tarton museoiden aukioloajat

Eesti Rahva Muuseum/Viron Kansanmuseo
Maanantaisin kiinni
24.-25.12.2019 kiinni
26.12.2019 auki


Tartu Ülikooli muuseum/Tarton Yliopiston museo
Maanantaisin ja tiistaisin kiinni
24.-26.12.2019 kiinni


Tartu Linnamuuseum/Tarton Kaupunkimuseo
Maanantaisin ja keskiviikkoisin kiinni
26.12.2019 kinni


KGB kongide muuseum/KGB-sellien museo
Maanantaisin kiinni
24.-26.12.2019 kiinni


Tartu Laulupeomuuseum/Tarton Laulujuhlamuseo
Maanantaisin kiinni,
24.-26.12.2019 kiinni


Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum/Viron Urheilu- ja Olympiamuseo
Maanantaisin ja tiistaisin kiinni
25.-26.12.2019 kiinni

Tapahtumat

Tarttossa tapahtuu joulun aikaan, katso esimerkiksi seuraavat tapahtumat:

Torstaina, 26.12.2019 L.Võsan, H.H.Põldan, Eesti Sinfoniettan, Joel Remmel Trion konsertti

Perjantaina 27.12.2019 ABBA Gold – konsertti

Tarton lisäksi esimerkiksi Otepää tarjoaa joulun ystäville tekemistä. Otepää Winter Place tarjoaa snowtubingia, kelkkamäkeä, luistelua, tiedeiglua, igluelokuvateatteria, pikkulasten karusellia ja rekikoiriin tutustumista. Sieltä siis mukava talvipäivä muistoihin!

LÄNSI-VIRO

Länsi-Viroon kuuluvat muun muassa Pärnu, Haapsalu, Matsalu ja Noarootsi. Länsi-Viro on nimenomaan kesän ystäville tuttu alue, mutta se ei petä talvellakaan. Pärnussa pääsee nauttimaan useista kylpylähotelleista ja siitä kannattaakin ottaa kaikki ilo irti. Mikä sen parempaa, kuin nauttia rauhallista ja nautinnollista joulua lämpimässä porealtaassa tai kuumassa saunassa?

Mikäli olet matkalla autolla Pärnuun, kannattaa välipysäkki tehdä Halingan automuseossa. Se on noin 24 kilometriä ennen Pärnua. Huomaathan, että kyseisen automuseo on auki vain lauantaisin ja sunnuntaisin, joten vääjäämättä joulupäivinä se on kiinni.

Pärnun museoiden aukioloajat

Pärnu Muuseum/Pärnun Museo
Maanantaisin kiinni
24.-26.12.2019 kiinni

Pärnussa on tietysti muutakin tekemistä, joten kannattaa esimerkiksi vilkaista CityKartin suuntaan, jos tykkää mikroautoilusta!

Tapahtumat

Kauneimmat joululaulut Pärnussa klo 17
la 14.12. kello 17.00 – kello 18.00
Ruotsalainen Pyhän Mikaelin kirkko
Pärnun Raatihuone

Keskiviikkona 25.12. H-L.Võsan, H.H.Põldan, Eesti Sinfoniettan, Joel Remmel Trion konsertti Pärnun konserttitalossa

Lauantaina 28.12. ABBA Gold-konsertti

Pärnun lisäksi esimerkiksi Haapsalussakin pääsee nauttimaan joululauluista, tosin jo reilusti ennen jouluja.

Kauneimmat joululaulut Haapsalu
la 7.12. kello 15.00 – kello 16.00
Haapsalun tuomiokirkko

ITÄ-VIRO

Itä-Virosta löydät muun muassa Narvan ja Sakan. Narva on Viron itäisin kaupunki ja sieltä pääseekin Venäjälle rajan yli. Narva on muuttunut vuosien aikana paljon. Koko matka itseasiassa Tallinnasta Narvaan on todella kaunis, sillä se kulkee Pohjois-Viron rannikkoa pitkin. Matkalla voi pysähtyä pieniin kyliin nauttimaan lounasta, kuten esimerkiksi Võsun kylään. Mikäli matka suuntaa itään alkujaankin, kannattaa ottaa laiva Muugaan – silloin välttää Tallinnan liikenteen.

Narva tarjoaa tekemistä ja nähtävää. Narvan linnake on yksi hienoimpia Viron nähtävyyksiä. Historian ystäville ylipäätään Narva tarjoaa paljon niin maanalaisten käytävien kuin muiden historiallisten kohteiden myötä. Hiihtäjien taas kannattaa kurkata Pähklimäelle, eli Pähkinämäelle, jossa saa myös vuokrata sukset.

Ulkoilun jälkeen on mukava rauhoittua kylpylässä ja esimerkiksi Noorus Spa tarjoaa mukavat puitteet siihen. Hotellihuoneen hintaan kuuluu myös iso kylpylä, jossa oli useita saunoja, isot altaat, ulkoilma-allas sekä allasbaari.

Lisäksi kun jo idässä ollaan, kannattaa koukata esimerkiksi Sakan kartanon kautta. Myös siellä pääsee nauttimaan kauniista luonnosta meren lähellä ja mikä parasta, sieltäkin löytyy kylpylä. Spa on pieni, mutta sieltä löytyy erillinen uima-allas, vilvoittelupaikat, 2 saunaa ja mikä tärkeintä tilat olivat erittäin siistit ja viihtyisät. Sakan kartano on hieman erillään kaikesta muusta, mikä tarkoittaa sitä, ettei siellä ole paljon muita palveluita. Samaan aikaan hotellissa palvelee kuitenkin laadukas ravintola.

Matkalla takaisin idästä, kannattaa vielä käydä kurkistamassa yksi kartano. Nimittäin Paasikun kartano tai nykyisin se tunnetaan nimellä Paasikun kartano. Kävimme vierailemassa kartanolla katsomassa, mitä kaikkea sieltä oikein löytyy! Artikkelin alussa olevalta videolta löydät myös tietoa koirakartanosta lisää.

Paasikun koirakartano muuttui unohdetusta virolaisesta kartanosta eläinystävän taivaaksi vuonna 2013. Nykyisin koirakartanossa asustelee 26 koiraa, tarkemmin sanottuna siperianhuskya ja kolme alpakkaa, joita kaikkia voi käydä tervehtimässä. Koirakartano kutsuu jouluna joko vain vierailemaan, tutustumaan kartanoon ja koiriin, sekä tietysti tähän koirarotuunkin.

Lisäksi Paasikun koirakartanossa voi käydä vaeltamassa koirien kanssa. Lisätietoa saat Paasikun verkkosivuilta. Pidäthän mielessä seuraavat asiat:

  • Vaatetus kuntoon! Varsinkin vaelluksella on tärkeää olla päällä oikeanlaiset vaatteet ja kengät. Kerrospukeutuminen kannattaa.
  • Varaathan vierailun ja/tai vaelluksen etukäteen. Koirakartano ei ole auki säännöllisesti, joten näin kartanon väki voi varmistaa, että ovat paikalla silloin, kuin haluatte vierailla siellä.

Viro on tietysti paljon muutakin kuin vain nämä meidän mainitsemat kohteet, mutta toivottavasti sait niistä edes jotain irti. Jokainen alue Virossa on hyvin ainutlaatuinen ja Viro on siitä hieno paikka, että löytyy niin katsottavaa kuin aktiivista tekemistäkin – riippuen siitä, mitä itse haluaa tehdä. Ota siis itsellesi ja perheellesi aikaa, ja suuntaa Tallinnan kaupunkihälinästä ulos.

Artikkelia päivitetään sitä mukaan, kun saamme lisää tietoa joulunviettomahdollisuuksista Virossa.