OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Länsisatamassa suuronnettomuuden meripelastusharjoitus – m/s Finlandialta evakuoidaan helikopterein ja pelastuslautoin

Eckerö Linen Helsinki–Tallinna -väliä liikennöivällä laivalla m/s Finlandialla järjestetään 26. lokakuuta suuronnettomuuden meripelastusharjoitus. Syksyn pimeydessä harjoitukseen osallistuu helikopteri, useita venepartioita ja yhteensä 150–200 henkilöä. Tämän suuruusluokan harjoituksia järjestetään vain kahdesta kolmeen kertaan vuodessa.

Kello 21.30 alkavassa harjoituksessa simuloidaan kulussa olevalla laivalla tapahtuvaa tulipaloa. M/s Finlandia laukaisee harjoituksessa kaksi sadan hengen pelastuslauttaa, joihin pelastettavat evakuoidaan pelastussukkaa pitkin. Muutamat vakavammin loukkaantuneita simuloivat osallistujat pelastetaan suoraan laivan kannelta helikopteriin. Pimeällä tehtävässä harjoituksessa valaisuun käytetään valonheittimiä.

Harjoitukseen osallistuu venepartioita Helsingin merivartioasemalta, Helsingin poliisilaitokselta ja Helsingin ja Espoon meripelastusseuroista. Lisäksi harjoituksessa ovat mukana päivystävät meripelastushelikopterit ja Helsingin pelastuslaitoksen meripelastukseen erikoiskoulutettu MIRG-ryhmä. Pelastettavana viranomaisilla on noin 100 niin kutsuttua maalihenkilöä.

Harjoitus toteutetaan lokakuussa, koska eri viranomaistahoille harjoittelu nimenomaan syksyn pimeissä ja kylmissä olosuhteissa on erityisen hyödyllistä.

“Laivatekniikka ja viestiyhteydet ovat kehittyneet viime vuosikymmeninä valtavasti. Harjoittelu on silti merkittävä osa työtämme. Luomme sillä korkean valmennuksen tason pelastustehtäviin. Suomessa eri viranomaisten yhteistyö harjoituksissa on ainutlaatuista”, kertoo Suomenlahden Merivartioston johtokeskuksen päällikkö Petteri Blomvall.

Laivayhtiönä harjoittelu turvallisuuden takaamiseksi on myös Eckerö Linelle perustehtäviin kuuluvaa toimintaa.

”On itsestään selvää, että harjoittelemme säännöllisesti myös yhteistyössä viranomaisten kanssa meriturvallisuuden varmistamiseksi. Matkustajiemme turvallisuus on aina etusijalla,”kiteyttää Eckerö linen toimitusjohtaja Taru Keronen

Kuvituskuva: Isaac Benhesed / Unsplash