OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki HOK Elanto -syyteet

Harvinaisen laajassa asiakokonaisuudessa päästiin lopulta päätösvaiheeseen, kun käräjäoikeus maanantaina nuiji tuomionsa asiasta. Väitetyt tapahtumat sijoittuivat vuosien 2005 ja 2012 väliselle ajalle.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet lahjusrikoksista, kirjanpitorikoksista, rahanpesusta ja näihin liittyviin syyttäjän vaatimiin yhteisösakkoihin ja liiketoimintakieltoihin. Osa väitetyistä rikoksista oli jo ehtinyt vanheta.

Väitetyn rikosvyyhdin osapuolina olivat alan tunnettuja toimijoita ja yhteisöjä:
Asianomistajat
Helsingin Osuuskauppa Elanto, Helsinki
Skanska Talonrakennus Oy

Vastaajat
Arkkitehtitoimisto Forma-Futura Oy
Caverion Suomi Oy
Jarno Mikael Hacklin
Pertti Johannes Hakamäki
Juha Mauri Hetemäki
Innovarch Oy
Kari Erkki Juhani Kallioniemi
Harri Olavi Kananen
Pauli Juhani Karjalainen
Mikael Kaukoranta
Timo Aulis Ilmari Könönen
Anne Helena Leivo
Jari Pekka Leivo
Jarkko Juhana Muurimäki
Erkki Juha Tapani Siltari
Skanska Talonrakennus Oy
Claes Peter Ström
Arvi Tuomas Särkilahti
Leila Marjatta Tuominen
Risto Mikko Vahanen

Tapauksen pääsyytettynä oli Jari Leino, joka toimi HOK Elannon kiinteistö- ja liikepaikkatoiminnat -yksikön johtajana ja samalla HOK Elannon johtoryhmän jäsenenä.
Leinoa syytettiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Syyttäjän mukaan Leino olisi ottanut vastaan niin kutsuttua “kynnysrahaa” noin 700 000 euroa liikekumppaneiltaan, jotta Leino olisi suosinut näitä tahoja hänen päätösvallan alla olevien töiden ostajana. Saadut varat olisivat menneet Leinon tyttärien hevosurheilukulujen kattamiseen. Liikekumppanit siirsivät syyttäjän mukaan, todellisuudessa lahjuksia, piilotetusti varoja mainoksina ja sponsorirahoina eri tahoille, jota kautta Leinon perhe muun muassa maksoi tallipaikkoja ja varusteita ja teki hevoshankintoja.
Kaikki vastaajat kiiistivät heille esitetyt syytteet kokonaisuudessaan.

Ainoat tuomiot koko asiakokonaisuudessa luettiin Skanskan työpäällikkö Harri Olavi Kanaselle ja alihankkijana toimineelle Pauli Juhani Karjalaiselle, jotka molemmat tuomittiin törkeästä petoksesta 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Molemmet joutuvat myös yhteisvastuullisesti korvaamaan Skanskalle reilut 44 000 euroa.

Suurimmaksi “maksumieheksi” joutuu tässä tapauksessa Suomen valtio, joka asiaan liittyvien viranomaispalkkojen ja muiden tapauksen kulujen lisäksi joutuu maksamaan lukuisat todistajapalkkiot ja syytteistä vapautettujen oikeudenkäyntikulut, jotka ovat jo pelkästään yli 2,3 miljoonaa euroa.
Korvaukset maksetaan vasta, kun vastaajan syyllisyydestä on lainvoimaisesti ratkaistu.