OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ensi-illassa: Koirat eivät käytä housuja

Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna elokuvateattereihin saapuu uusi kotimainen mustalla huumorilla sävytetty Koirat eivät käytä housuja. Elokuvan on ohjannut J-P Valkeapää ja päärooleissa nähdään Krista Kosonen sekä Pekka Strang. Strangin näyttelemä Juha menettää vaimonsa onnettomuudessa ja tutustuu myöhemmin Monaan, joka toimii dominana. BDSM-maailman väkivaltaisten otteiden kautta Juha löytää itsestään tukahdutettuja tunteita ja yhteyden menehtyneeseen puolisoonsa.

Koirat eivät käytä housuja on herättänyt jo paljon keskustelua ja onkin tuottajien Aleksi Bardyn ja Helen Vinogradovin mukaan saanut huomiota maailmalla ainutlaatuisuutensa vuoksi. Elokuva on myös ehditty palkita useammalla elokuvafestivaalilla mm. Espanjassa ja Itävallassa. Kuvaukset tapahtuivat Latviassa ja hieman karu miljöö sopiikin elokuvan tunnelmaan.

“Saatanan koira… Et sinä.” – Mona ja hänen villakoiransa katselevat ikkunasta.

Ohjaaja J-P Valkeapään mukaan Strangin valinta Juhan rooliin oli tärkeä, jotta hahmon kaikki ominaisuudet saatiin tuotua esille. Aiemmin Strang on nähty esimerkiksi Dome Karukosken Tom Of Finland -elokuvassa. Kosonen taas toi omalla roolisuorituksellaan tietynlaista herkkyyttä ja taitoa, tehden saumatonta yhteistyötä Strangin kanssa. Juhan Elli-tytärtä näyttelevä Ilona Huhta ansaitsee erityismaininnan suorituksestaan. Huhta ja Strang pelaavat myös hyvin yhteen pulmallisessa isä-tytär-suhteessa.

Lahden ensi-iltanäytöksessä oli harmittavasti vain kourallinen katsojia. Harvemmin kriitikkojen, tuomaristojen ja yleisön mielipiteet osuvatkaan yksiin, etenkin kun kyseessä on hieman enemmän ns. taide-elokuvan tyyppinen teos. Katsojan kannalta muutama kohtaus elokuvassa aiheuttaa joitain kiusallisia tuntemuksia, mutta silti tilanteeseen koukuttuneena se on seurattava loppuun. Koirat eivät käytä housuja pitää koko elokuvan ajan yllä omaperäistä vireyttä, joka loppupelissä kertoo kuin kertookin raastavan tarinan menetetystä – ja löydetystä – rakkaudesta. Seksillä tai alastomuudella ei mässäillä, 16 vuoden ikäraja on kuitenkin ihan ymmärrettävä. Syy elokuvan nimeen selviää myös, mutta ei paljasteta kaikkea. Tämä elokuva on varsin piristävä lisä alkutalven tarjontaan, suosittelen tutustumaan vaikkapa pelkästään uteliaisuudesta!

Arvosana: 4/5 tähteä

KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA
Ensi-ilta: 1.11.2019
Kesto: 106 min
Ohjaaja: Jukka-Pekka Valkeapää
Pääosissa: Krista Kosonen, Pekka Strang, Ilona Huhta

“Kuvaukset menivät lähinnä kumipukuun pukeutuneena ja Pekkaa kuristaessa”, näyttelijä Krista Kosonen totesi elokuvan pressitilaisuudessa.

Kuvat: Penina Peltonen