OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuvaaja: Paula Virta

Metsän joulu syntyy yhdessä tekemisen ilosta ja tuo joulun sydämiin

Helsingin Kaupunginteatterin ja ShedHelsingin Metsän joulu on jouluinen tarina yllättävästä ystävyydestä ja metsien tärkeydestä. Ystävyys ja yhdessä tekeminen korostuvat myös työtavassa, kun monenlaisista lähtökohdista tulevat lapset ja nuoret valmistavat esityksen yhdessä teatteriammattilaisten kanssa. Ensi-iltansa kotimainen musiikkiteatteriuutuus saa 7. joulukuuta studio Pasilassa.

Valtavirrasta poikkeavan, erityislapset ja -nuoret huomioivan uuden joulumusikaalin ohjaa Heikki Sankari,ja musikaaliinkäsikirjoituksesta vastaa ShedHelsingin työryhmä, jonka lapset ja nuoret ovat päässeet harjoitusprosessin kuluessa vaikuttamaan näytelmätekstin sisältöön. Metsän joulu on tarina paitsi ystävyydestä myös luonnon monimuotoisuuden suojelemisesta ja siitä, mikä joulussa on kaikkein tärkeintä. 

Metsän joulu on arkisten, itsestään selvänä pitämiemme asioiden tekemistä tärkeiksi. Harjoitusprosessin aikana joulu on hiipinyt pikkuhiljaa sydämiin. Se tulee siitä yhdessä kokemisesta ja tekemisestä niiden ihmisten kanssa, jotka tässä ovat. Metsän joulu on se hyvä asia, joka on meidän kaikkien sydämissä, halu parantaa yhteisiä asioita”, sanoo ohjaaja Heikki Sankari.

Näytelmä kertoo juuri jouluksi uuteen kotiin muuttaneesta Kuusisen perheestä. Joulunodotusta varjostaa kuitenkin äidin työttömyys. Perheen lapset Usko, Toivo ja Lempi päättävät lähteä metsään löytääkseen perheelle joulukuusen, jota tänä vuonna ei ole varaa ostaa. Metsässä he tapaavat metsän eläimet ja puut, jotka osaavatkin puhua. Kun metsä on jälleen uhattuna uuden rakennusprojektin johdosta, lapset päättävät toimia yhdessä eläinten kanssa metsän pelastamiseksi. Ensin heidän täytyy keksiä keino, jolla metsän hakkuu estetään. Vastassaan heillä on ahne pormestari apureineen.

Musikaalissa esiintyy lähes sata 8-21-vuotiasta lasta ja nuorta, joista suurin osa on ollut mukana ShedHelsingin musiikkiteatteritoiminnassa alusta (2016) saakka, ja osa nousee suurelle estradille ensimmäistä kertaa. Jotkut nuorista kelailevat pyörätuoleilla, toisia esiintyminen auttaa keskittymään – ja jokaisella rohkeus sekä halu laittaa itsensä likoon.

”On ihanaa olla mukana ryhmässä, jossa kaikki hyväksytään sellaisena kuin he ovat. Shed antoi mulle lisää rohkeutta, sanokoon kiusaajani mitä tahansa, minä tiedän mitä haluan tehdä!”, sanoo Ketun roolissa nähtävä 19-vuotias Anna Pesonen.

”Shedissä mä oon saanut uusia ystäviä ja mahdollisuuden oppia teatterista, itsestä ja muista. Shedissä on myös ihana päästä auttamaan muita ja tekemään yhdessä asioita!”, sanoo Oravan roolissa esiintyvä 16-vuotias Milla Rissanen

Esityksessä kuultava musiikki on pääosin uutta, Tuomas Kesälän säveltämää musiikkia.

”Musiikki noudattaa aikaisemmista Shed-tuotannoista tuttua monenkirjavaa linjaa. On metallimusaa, bossanovaa, räppiä, rautalankaa, proge-jazzia, gospelia ja pop-balladia musikaalihulluttelua unohtamatta. Löytyy myös suomalaista metsämaisemaa: kansanlaulua ja kansallisromantiikkaa, mm. Aleksis Kiven tekstejä”, sanoo Tuomas Kesälä, joka toimii myös Metsän joulun nelihenkisen orkesterin kapellimestarina.

Koreografian on suunnitellut Jyri Numminen. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Vilma Mattila, ja valosuunnittelusta vastaa Teppo Saarinen.

Ikäsuositus 4-vuotiaasta alkaen.

ShedHelsinki lyhyesti
ShedHelsingin lasten ja nuorten musiikkiteatteri antaa erilaisille, 9–19-vuotiaille nuorille mahdollisuuden harrastaa ja saada onnistumisen kokemuksia turvallisessa yhteisössä. Toiminta mahdollistaa lapsille ja nuorille tilaisuuden olla esillä omina, ainutkertaisina yksilöinä. Yhdessä ja turvassa.

ShedHelsingin esikuvana on Lontoossa toimiva Chickenshed-teatteri, joka on tehnyt erilaisuudesta taidetta yhdessä lasten ja nuorten kanssa jo yli 40 vuotta. ShedHelsingin taustalla on Elisan vuonna 2017 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on tehdä ShedHelsingin toiminnasta pitkäjänteistä. Säätiön tärkein työ tehdään jatkuvan harrastustoiminnan kautta. Sen ansiosta lapset ja nuoret löytävät ystäviä ja pääsevät kokeilemaan rajojaan. Säätiö mahdollistaa monimuotoista ja erityislapset huomioivaa lapsi- ja nuorisotyötä.

Metsän joulu -ensi-illat 7.12.2019 klo 14 ja klo 19 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5)
Liput: 39 € (sis. pm)

Valokuva: Paula Virta