OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lahden kaupunki torjui voitokkaasti haitallisia vieraslajeja

Lahden kaupungin vieraslajitorjunta vei voiton Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä Vuoden maisemateko 2019 -kilpailussa. Valtakunnallisen kilpailun teemana oli ”Suuret suomalaiset vieraslajitalkoot”.

Vuoden maisematekokilpailu haastoi suomalaisia tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja.  Kilpailun raati nosti Lahden kaupungin valtakunnalliseksi voittajaksi 17 maakunnallisen tunnuksen saaneista teoista.

Lahden kaupunki on torjunut suunnitelmallisesti haitallisia vieraslajeja usean vuoden ajan hyvin laajalla alueella. Torjuttavia lajeja ovat olleet jättiputki, jättipalsami, lupiini, kurtturuusu, tattaret ja etelänruttojuuri. Torjuntatyön kulmakiviä ovat olleet toiminnan aktiivinen kehittäminen ja monikanavainen tiedotus.

“Raati arvosti erityisesti Lahden kaupungin kunnianhimoista tavoitetta hävittää kaikki torjuttavat vieraslajit kokonaan koko kaupungin alueelta. Lahdessa on myös tiedotettu ja koulutettu aiheesta esimerkillisen monipuolisesti”, kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta perustelee raadin päätöstä.

”Iloitsemme voitosta ja toivomme, että Lahden malli voisi toimia esikuvana muille”, metsäasiantuntija Markus Niemelä Lahden kaupungilta sanoo. ”Teemme torjuntaa yhteistyössä Luontoturva Ky:n kanssa. Järjestämme talkoita ja jaamme tietoa muun muassa kirjastoissa, asukastilaisuuksissa, kouluissa, puutarhamyymälöissä. Kohderyhmänä ovat kaikki kuntalaiset, päiväkotilapsista palvelutalojen asukkaisiin. Panostamme myös kunnan työntekijöiden koulutukseen”, Niemelä jakaa hyväksi koettuja toimenpiteitä.

Jättipalsamin kitkentää Lahdessa

Vieraslajien torjunta kiinnostaa suomalaisia

Vuoden maisemateko -kilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 71 ryhmää, jotka järjestivät yli 170 talkootapahtumaa. Koko maassa torjuttiin eniten jättipalsamia ja lupiinia. Muita torjuttuja lajeja olivat muun muassa kurtturuusu, japanintatar, viitapihlaja-angervo, kanadanvesirutto ja ruttojuuri. Suurin osa torjuntatöistä tehtiin taajamien ja kylien julkisissa kohteissa sekä tien- ja radanvarsilla.

“Vieraslajien torjunta on selvästi lähellä suomalaisten sydämiä. Raadin päätös oli yksimielinen, mutta ei suinkaan helppo. Hienoja tekoja ja hyviä ehdokkaita oli todella paljon”, Lahdenvesi-Korhonen painottaa.

Voittajateon valitsivat ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä, asiantuntija Petra Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu WWF:stä, neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä ja Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen viestintäpäällikkö Susanna Winqvist.

Valokuvaaja: Luontoturva Miia Korhonen