OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Designmuseo etsii avoimen haun kautta materiaalia ja materiaalisuutta käsittelevää näyttelyä

Designmuseo avaa järjestyksessään kolmannen Design Club Open Call -haun, jolla etsitään Galleria-tilaan uudenlaisia sisältöjä. Tällä kertaa etsitään ehdotusta, jonka lähtökohtana on materiaali tai materiaalisuus. Ehdotus voi olla näyttely, installaatio tai interventio, ja se voi koostua yhdestä tai useammasta teoksesta. Kansainvälisen haun kautta valittu näyttely avataan Designmuseossa osana Helsinki Design Weekin ohjelmistoa syyskuussa 2020.

Hakuprosessin kautta valitulle näyttelyidealle tarjotaan Designmuseon Galleria-tilan ja tuotantoavun lisäksi 10 000 euroa näyttelyn toteuttamiseen. Hakuun voivat osallistua kotimaiset tai kansainväliset suunnittelijat, työryhmät ja yritykset. Haku on avoinna 11.1.2020 asti.

“Meillä on loistavia kokemuksia kahdesta edellisestä hausta. Odotamme innolla, millaisia uusia avauksia saamme eteemme tänä vuonna. Tänä syksynä Designmuseossa nähtiin tutkimusta ja muotoilua yhdistelevä Critical Tide -näyttely, joka oli edellisen kriittiseen muotoiluun keskittyvän hakukierroksen tulos”, toteaa intendentti Suvi Saloniemi Designmuseosta.

Tämän vuoden haussa keskitytään materiaaliin ja materiaalisuuteen. Taito työstää ja hallita materiaaleja on olennainen osa muotoilua. Lisäksi uusien materiaalien kehittämisestä ja olemassa olevien materiaalien rajojen tutkimisesta on tullut pysyvä osa muotoilua. Materiaalien jatkuva kehittyminen muovaa muotoilualaa ja muuttaa sitä kautta merkittävästi myös ihmisten arkea ja ympäristöä.

Digitalisoituva yhteiskunta ravistelee perinteistä tuotemuotoilua ja kasvattaa immateriaalisen muotoilun merkitystä. Samaan aikaan maailman materiaalisuhde on kriittisimmillään ylituotannon ja ylikuluttamisen seurauksena. Designmuseon avoin näyttelyhaku pyrkii haastamaan ajatuksia materiaalista ja materiaalisuudesta muotoilussa: Millainen rooli materiaalilla on digitaalisessa yhteiskunnassa tai ympäristökriisin puristuksessa? Millaisen uudenlaisen näkökulman esimerkiksi kiertotalous antaa?

Materiaalissa piilee mahdollisuuksia sekä muotoilijan työvälineenä että yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaajana. Designmuseon näyttelyhaku herättää pohtimaan, voiko materiaali muotoilijan käsissä olla esimerkiksi poliittisen muutoksen mahdollistaja, tai voidaanko materiaalin avulla vaikuttaa kuluttajien ajatteluun. Entä voiko materiaalin ympärille muodostaa kohtaamisalustoja, jotka mahdollistavat uuden tiedon syntymisen?

Lue lisää

Mikä Design Club Open Call?

Nyt avattava Design Club Open Call #3 haku on osa kolmivuotista Design Club Open Call -sarjaa. Design Club Open Call -hakujen puitteissa etsitään uusia vaikuttavia sisältöjä ja kehitetään luovalle tekemiselle uusia yritystukimuotoja. Haku tehdään yhteistyössä Designmuseon yritysverkoston Design Clubin kanssa. Design Clubissa on jäseninä suomalaisia yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet kehittämään liiketoimintaansa muotoilun avulla.

Design Club Open Call #2: Critical Tide

Tänä syksynä Designmuseon Galleriassa nähtiin kansainvälisen työryhmän kuratoima Critical Tide -näyttely, joka herätti katsomaan muotoilun ja luonnon suhdetta kriittisesti ja pohti keinoja meren hyvinvoinnin lisäksi. Critical Tide valittiin Design Club Open Call -haussa, jonka teemana oli kriittinen muotoilu. Critical Tide -näyttely siirtyi Designmuseosta Brysseliin Euroopan Alueiden komitean tiloihin.

Design Club Open Call #1: Milla Vaahtera – Dialogi

Vuonna 2018 Galleriassa nähtiin Milla Vaahteran Dialogi-näyttely. Dialogi esitteli Vaahteran suunnittelemat lasista ja messingistä rakennetut taidokkaat mobilet ja stabilet, joita on Designmuseon näyttelyn jälkeen nähty kansainvälisillä ja kotimaisilla messuilla, lehtien sivuilla ja keräilijöiden kokoelmissa.  Töiden lasiosat oli käsin puhallettu Nuutajärven lasikylässä nuorten lasinpuhaltajien toimesta. Näyttely valittiin näyttelyksi haussa, jonka teemana oli tilallisuus.