OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Rytmisen voimistelija Jouki Tikkanen päättää urheilijauransa

Kuva: Tapio Ahonen

Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueessa 10 vuotta voimistellut 24-vuotias Jouki Tikkanen päättää pitkän voimistelu-uransa tähän kauteen. Tikkanen nähdään esiintymässä viikonloppuna seurojensa Tampereen Sisun ja vantaalaisen Rekolan Raikkaan joulunäytöksissä, joissa hän ilmoittaa virallisesti huippu-urheilijauransa päättymisestä. Tikkanen jatkaa lajin parissa valmentajana.

– En ole mitenkään kyllästynyt lajiin tai jättämässä voimistelua. Huippu-urheiluelämä on ollut hienoa ja olen antanut sille kaiken. Olen tyytyväinen uraani, se on ollut unohtumatonta ja hienoa, mutta nyt on aika siirtyä elämässä eteenpäin, Jouki Tikkanen sanoo.

Jouki Tikkanen jatkaa rytmisen voimistelun valmentajana Tampereen Sisussa.

– Ammattivalmentajuus on haaveeni ja tavoitteenani. Haluan kouluttautua valmennusalalla ja saada siitä itselleni kokopäivätyön.  Rakastan rytmistä voimistelua ja haluan tehdä työtä lajin parissa. Minulla on urheilijana paljon annettavaa, ja koska olen hieman taiteilijasielu, koen voivani valmentajana ja koreografina toteuttaa myös tätä puolta itsessäni. Jatkan lajin parissa myös esiintyjänä, Tikkanen kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Kymmenen vuotta huippuvoimistelussa on välillä ollut Tikkasen mukaan rankkaa, mutta antoisaa.

– Ei kukaan voimistelisi tällä tasolla 10 vuotta, jos ei nauttisi siitä. Minulle jokainen päivä salilla on ollut antoisa. Koen, että minua urheilijana on kuultu, tavoitteeni huomioitu ja muutenkin olen saanut urheilijakeskeistä valmennusta. Samaa positiivista henkeä haluan myös itse valmentajana olla edistämässä. Ei tämä urheilu niin vakavaa ole, Tikkanen toteaa ja kertoo olevansa innoissaan päästessään kehittämään Tampereen Sisun tällä hetkellä vielä pienimuotoista rytmisen voimistelun toimintaa.

Tikkasen pitkä ura ja saavutukset

Jouki Tikkanen on pitkään ollut rytmisen voimistelun yksilövoimistelijoiden suomalaista kärkeä. Hänellä on historiallisen kova tulos MM-kilpailuista vuodelta 2014, jolloin Tikkanen oli maailmanmestaruuskilpailujen neliottelun finaalissa 17.

4-vuotiaasta saakka voimistellut Tikkanen on voittanut uransa aikana 54 SM-mitalia, joista 28 kultaista, ja edustanut Suomea 16 arvokilpailuissa: Rio de Janeiron olympiakarsinnassa 2016, MM-kilpailuissa seitsemän kertaa (vuodet 2011, 2013-2015, 2017-2019), samoin EM-kilpailuissa naisten sarjassa seitsemän kertaa (2011, 2013-2017, 2019) ja kerran nuorten sarjassa (vuonna 2010).

Lopettamispäätös syntyi voimistelijalle itselleenkin yllätyksenä syyskuisten rytmisen voimistelun MM-kilpailujen jälkeen.

– En ole ikinä urani aikana miettinyt, että haluaisin lopettaa. MM-kilpailuissa voimistelemani ohjelmatkin oli kesällä rakennettu tulevaa kevättä silmällä pitäen. Mutta MM-kilpailuissa heti viimeisen suorituksen jälkeen lopettamisajatus tuli päähäni ja olen asiaa nyt syksyn ajan pohtinut. Olen tehnyt töitä huipulla niin pitkään ja saanut kaiken mitä lajista voin huippu-urheilijana saada, että nyt päätös ja valmentajaksi siirtyminen tuntuvat oikealta, Tikkanen toteaa.

– Erityiskiitokset valmentajalleni Titta Heikkilälle ja psykologilleni Paula Arajärvelle yhteisistä vuosista. Kiitos myös vuoteen 2014 minua valmentaneelle Larisa Gryadunovalle. Kiitos asioitani hoitaneille äiti Ulla Palonen-Tikkaselle ja lajipäällikkö Emma Tastille sekä kaikille muille, jotka ovat olleet auttamassa minua urallani. Kiitokset yhteistyökumppaneille, joiden tuki on mahdollistanut minulle urani, ja joiden kanssa olen kokenut monia unohtumattomia tapahtumia. Erityiskiitos faneille ja yleisölle tuesta ja ihanista kommenteista vuosien aikana.