OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

5 joulun vaaraa kissoille

Joulun alla moni koti täyttyy kynttilöistä, joulukukista, koristeista ja lahjapaketeista. Ne luovat jouluista tunnelmaa, mutta valitettavasti ne voivat myös tuottaa kissalle vaarallisia tilanteita. Yleisiä tapaturmia kissoille joulun aikaan ovat muun muassa palovammat, haavat ja myrkytys.

1. Kynttilät

Palavaa kynttilää tutkivan kissan viiksikarvat tai turkki voivat syttyä palamaan ja aiheuttaa kissalle palovammoja. Kissa voi myös kaataa tai pudottaa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa kissan ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta. Kissatalouteen turvallisin kynttilä on paristo- tai sähkökäyttöinen kynttilä.

2. Joulukukat ja -kasvit

Valitettavasti monet joulukasvit ja -kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset. Lisäksi mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Kissalle sopimattomat kasvit ja kukat tulee aina sijoittaa kissan ulottumattomiin tai ostaa vain kissoille vaarattomia kasveja tai muovisia kasveja.  

3. Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Kissa saattaa mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja –pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten kimalletta, vanua, lankaa ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai jumittua kissan ruoansulatuselimistöön. Pahimmillaan nielty esine tulee poistaa kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla. Kerää siis tarvikkeet aina käytön jälkeen pois kissan ulottuvilta. 

4. Joulukuusi

Kissa saattaa yrittää kiivetä joulukuusen vartta pitkin tai hypätä kuuseen, mikä voi aiheuttaa kuusen kaatumisen ja kissan loukkaantumisen.

Jos kissalla on tapana kiipeillä kuusessa tai yrittää hypätä siihen, joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu yhtä helposti. Joulukuusi kannattaa myös sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen.

Hyvä tapa pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli voit käyttää karkottimena esimerkiksi jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.

5. Joulukuusen koristeet

Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle haavoja tai suolisto-ongelmia. Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä aiheuttaen kissalle haavoja esimerkiksi tassuihin. Jos kissa pureskelee koristeita, ne voivat jumittua kissan nieluun tai suolistoon. Suosi siis mahdollisimman kestäviä koristeita, joita kissa ei voi särkeä tai syödä. Kallisarvoisimmat koristeet kannattaa ripustaa kissan ulottumattomiin. Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla, sallituilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät ole yhtä houkuttelevia leikkikaluja.