OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Moottoripyörien ja mopojen uusi päästöstandardi tulee voimaan vuodenvaihteessa

EU:n ja EFTA:n alueella myytävien uusilla tyyppihyväksynnöillä hyväksyttyjen mopojen ja moottoripyörien pitää 1.1.2020 lähtien noudattaa uutta Euro 5 -ympäristöstandardia. Ennen vuodenvaihdetta tyyppihyväksytyille mopoille ja moottoripyörille uusi ympäristöstandardi tulee pakolliseksi vuoden siirtymäajan jälkeen vuoden 2021 alusta.

Euro 5 korvaa päästövaatimuksissa aikaisemman Euro 4 -standardin.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että L-luokan ajoneuvojen eli mopojen, moottoripyörien, kolmipyörien ja nelipyörien päästöt laskevat samalle tasolle kuin autojen.

Moottoripyörien ja mopojen päästöt ovat laskeneet isoilla harppauksilla lähtien vuodesta 1999, jolloin otettiin käyttöön Euro 1 -päästöstandardi. Avainasemassa päästöjen vähentämisessä ovat olleet alan tekniset innovaatiot.

– Moottoripyörävalmistajat ovat panostaneet voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotta päästöjä pystyttäisiin pienentämään teknologian avulla. Se tukee alan tavoitetta vähäpäästöisemmästä liikenteestä etenkin kaupungeissa, sanoo Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Mikko Summa.