OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Teemu Asunmaalle uran toiset poronsarvet – “Lumi oli se isoin tekijä”

Kuva: Jari Nurminen / RPF

Historian 55. Tunturiralli, rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu Rovaniemen ympäristössä viime viikonloppuna, päättyi SM1-luokan osalta Teemu Asunmaan ja Jani Salon voitonjuhliin.

Jälleen kerran rallissa nähtiin se, että sijoitukset ja pisteet jaetaan vasta maalissa. Ennen rallin SM-sarjan kauden 2020 avanneen Arctic Lapland Rallyn, tuttavallisemmin Tunturirallin, kymmenettä ja samalla viimeistä erikoiskoetta Emil Lindholmin johtomarginaali SM1-luokassa Teemu Asunmaahan nähden oli 27,9 sekuntia. Lindholm kuitenkin teki viimeisellä erikoiskokeella ajovirheen ja putosi kolmanneksi, Asunmaan noustessa kuninkuusluokan ykköseksi.

– Taas se nähtiin, että mitä vain voi sattua. Kartturin kanssa tuossa puhuin päivällä, että keli on sellainen ja tiet on sellaisessa kunnossa, että kuka vaan voi tehdä virheitä. Yritettiin vain ajaa fiksusti läpi, kuitenkin se kakkospaikka oli niin turvallinen ja nekin pisteet olisivat olleet hyvät, Asunmaa kertasi kilpailun kulkua.

Yleiskilpailussa Asunmaa sijoittui Toyotan WRC-autolla kilpailleen Kalle Rovanperän jälkeen toiseksi, mutta Tunturirallin sääntöjen mukaan perinteiset voittajaparille annettavat poronsarvet menivät kuitenkin Asunmaalle, sekä kartanlukija Jani Salolle. Asunmaalle nyt tulleet poronsarvet ovat uran toiset, kun taas Salo pääsi nostelemaan sarvia päänsä päälle palkintoseremoniassa Lordin aukiolla Rovaniemen keskustassa ensimmäistä kertaa.

Kaksipäiväisessä Tunturirallissa perjantaina päästiin ajamaan hyvissä olosuhteissa, kun taas lauantaina jo yön aikana käynnistynyt lumisade teki kuljettajien ja kartanlukijoiden urakasta äärimmäisen haastavan. Asunmaan kanssa luokan kakkossijasta tiukkaa taistelua käynyt Juha Salo ajoi ulos ja joutui keskeyttämään ja Lindholmin voitonmahdollisuudet siis murenivat viimeisellä erikoiskokeella.

– Monet kerrat on aiemminkin nähty, että se ei ole helppoa. Lumi oli se isoin tekijä, mikä vaikeutti, Asunmaa korosti.

Asunmaasta tuli nyt ensimmäinen kuljettaja, joka ajoi rallin SM-sarjassa voittoon Skoda Fabia R5 -auton uudella kehitysversiolla. Alavutelaisen mukaan kauden avauskilpailu ei voitosta huolimatta ollut täydellinen onnistuminen.

– Perjantai oli hyvä päivä metsäerikoiskokeiden osalta, mutta yleisöerikoiskokeet meni ihan penkin alle. Hävittiin niissä yli kymmenen sekuntia yhteensä. Lauantai meni sitten aika lailla kurvailuksi. Aamulla oli sen verran eroa, että en nähnyt järkeväksi lähteä yrittämään ajamalla kiinni. Tyydyin siihen tilanteeseen ja jatkoin sitä koko päivän. Lopuksi se sitten palkittiin, että malttoi pitää auton tiellä, Asunmaa kommentoi.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä 7.-8. helmikuuta.

Rovaniemen SM-rallin SM1-luokan lopputulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda) 1.41.30,4
2) Eerik Pietarinen (Skoda) + 48,3
3) Emil Lindholm (Skoda) + 1.11,3
4) Esa Ruotsalainen (Skoda) + 2.31,2
5) Niclas Grönholm (Skoda) + 4.13,9
6) Jukka Kasi (Skoda) + 5.39,2

SM1-luokan pistetilanne 1/6 osakilpailua

1) Teemu Asunmaa 34
2) Eerik Pietarinen 25
3) Emil Lindholm 20
4) Esa Ruotsalainen 16
5) Niclas Grönholm 13
6) Jukka Kasi 11

Teemu Asunmaan ykkössijat Tunturirallissa

2012 – Suomi Cupin voitto
2016 – SM2-luokan voitto
2017 – Yleiskilpailun ja SM1-luokan voitto
2020 – SM1-luokan voitto

Teksti: Jari Hotti, Asunmaa Racingin tiedottaja