OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ryhtyy yrittäjäksi

Yrittäjyys – oikotie onneen vai tie ojasta allikkoon? Yrittäjyys on suosittu puheenaihe ja aiheesta käydään keskustelua niin ruokapöydän äärellä, kuin mediassakin. Monille yrittäjyys tulee luonnostaan, kun taas toisille se tuntuu olevan sellainen työpaikka (ja elämäntapa), josta haluaa pysyä kaukana.

Oletko kuitenkin nyt sellaisessa tilanteessa, että yrittäjyys kiinnostaisi ja haluaisit elämään vaihtelua? Siinä tapauksessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia, jotta välttyisit turhilta virheiltä ja tiesi yrittäjänä olisi mahdollisimman onnistunut. Kaikkein tärkein yrittäjyyden aloittamisessa on ymmärtää ensin, miksi haluat yrittäjäksi.

Yrittäjäksi ryhtymisessä voi olla monta syytä. Toiset haluavat olla vastuussa omasta ajastaan, tehdä töitä itselleen tai lähteä kehittämään omaa ideaa, sekä jakaa sitä muille. Toisille yrittäjyys on ainoa, jopa pakollinen vaihtoehto selvitä arjesta ja päästä elämässä eteenpäin.

Olipa syy mikä tahansa, tärkeintä on ymmärtää se. Mikäli yrittää peitellä sitä tai jopa valehdella itselleen sitä syytä, voi lopputulos olla jotain muuta, kuin on odotettu. Huomaathan, että rahakin on täysin hyväksyttävä syy, mutta sinun pitää vain itse hyväksyä se ensin.

Suunnittele liiketoimintasi

Kun syy on selvillä, varmista, että liiketoimintasuunnitelmasi on selkeä. Liiketoimintasuunnitelman ei tarvitse olla laaja, iso tai vastata kaikkiin avoinna oleviin kysymyksiin, mutta se kertoo sinulle ne raamit, joissa sinun kannattaa yrittäjänä työskennellä. Kun suunnitelma on kasassa, sinulla on varmasti selkeämpi käsitys siitä, mihin haluat yrittäjänä päästä. Suunnitelmaan voi myöhemmin tehdä lisäyksiä tai tarvittaessa jopa muutoksia.

Jos sinulla ei ole varmaa ideaa siitä, mitä haluaisit tehdä, mutta haluaisit olla itsesi pomo, voit etsiä erilaisia mahdollisuuksia liiketoiminnan aloittamiseen. Monet yritykset etsivät esimerkiksi tuotteilleen jälleenmyyjiä. Netistä voit hakea kaikenlaisia eri ideoita.

On yllättävää, mitä kaikkea voi nykyisin liiketoimintana tehdä. Tiesitkö, että esimerkiksi suomalaiset nettikasinot ovat usein myös suomalaisomistuksessa ja takana on usein suomalaisia yrittäjiä? Liiketoiminta voi siis olla mitä tahansa laidasta laitaan ja kannattaakin katsoa, mikä vaihtoehdoista sopisi sinulle parhaiten.

Voita byrokratia

Yrittäjäksi ryhtyessäsi sinun tulisi päättää itsellesi sopivin yritysmuoto. Toiminimi ja osakeyhtiö ovat suosituimpia vaihtoehtoja. Riippuen siitä, millaista liiketoimintaa lähdet tekemään, kannattaa tutustua verkossa siihen, kumpi vaihtoehdoista on toimivampi ratkaisu. Oikeata vastausta, joka sopisi kaikille, tähän kysymykseen ei valitettavasti ole.

Vaikka et perustaisikaan osakeyhtiötä, vaan esimerkiksi toiminimen, kirjanpito on silti tärkeää. Toiminimellä ei ole samanlaisia velvollisuuksia, kuin osakeyhtiöillä, mutta kirjanpito on siitä huolimatta yksi tärkeimpiä asioita liiketoiminnan kannalta. Kirjanpito antaa sinulle käsityksen yrityksen tilanteesta, siinä pidetään kirjaa kaikessa yksinkertaisuudessaan menoista ja tuloista.

Jotta tiedät, menestyykö liiketoimintasi ja kannattaako yrittäjänä jatkaa myöhemmin enää, kirjanpito on tässä hyvin tärkeässä roolissa. On olemassa erilaisia ohjelmistoja ja sovelluksia, jotka auttavat sinua kirjanpidon tekemisessä. Tietysti voit aina palkata ulkopuolisen ammattilaisen, mitä monet suosittelevat. Ulkopuolisen palkkauksessa on monta hyötyä, mutta tehdystä työstä tulee maksaa palkka.

Nykyisin kaiken voi hoitaa digitaalisesti, mutta digitaalinen hallinta voi silti koitua haasteeksi, jos sitä ei tee järjestelmällisesti. Lisäksi tiedostoja ei kannata vain säilyttää omalla koneella, vaan niistä tulisi tehdä varmuuskopiot. Sitä ei koskaan tiedä, mitä kaikkea tietokoneelle voi sattua. Yrittäjänä kannattaa totutella siihen, että tekevälle sattuu.

Yrittäjänä pärjää, jos liiketoiminta on hyvä ja haluaa tehdä töitä. Yrittäjyys ei ole ratkaisu laiskalle ihmiselle, joka ei saa mitään aikaiseksi, vaan se on aktiivisen ihmisen palava halu viedä asioita eteenpäin. Mikäli sinulta löytyy tätä motivaatiota ja intoa, yrittäjyys saattaa olla sinulle oikea vaihtoehto!