OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Maailman parhaat urheilukaupungit listattiin – Helsinki sijalla 49.

Globaali viestintätoimistoketju Burson Cohn & Wolfen (BCW) vuotuisessa Ranking of Sports Cities -raportissa New York valittiin maailman parhaaksi urheilukaupungiksi. Kansainväliset urheilutapahtumat ja globaalisti tunnetut urheiluseurat nostavat kaupunkien sijoitusta. Helsinki ylsi tämän vuoden listauksessa sijalle 49.   

Globaalin viestintätoimistoketjun Burson Cohn & Wolfen (BCW) Lausannessa toimiva urheilumarkkinoinnin yksikkö listaa vuosittain maailman urheilukaupungit paremmuusjärjestykseen.

Tämän vuoden Ranking of Sports Cities -raportin tulos on historiallinen, sillä New York valittiin ensimmäisen kerran maailman parhaaksi urheilukaupungiksi. Viimeisen seitsemän vuoden ajan listauksen kärkisijaa on hallinnut Lontoo, joka tällä kertaa joutui tyytymään toiseen sijaan.

Helsinki sijoittui tämän vuoden listauksessa sijalle 49. Helsinki on menestynyt urheilukaupunkina myös aikaisemmin yltäen sijalle 47 vuonna 2019 ja sijalle 36 toissa vuonna.

Kansainväliset urheilutapahtumat ja suuret urheilusarjat keskiössä  

Raportin tuloksista voi päätellä, että olympialaisten järjestäminen on kaupunkien paras mahdollisuus profiloitua urheilukaupunkina. Listauksen kymmenestä suurimmasta urheilukaupungista yhteensä kuusi on toiminut olympialaisten tai nuorten olympialaisten järjestäjänä.

Olympiaisännyyden etuna on se, että olympialaiset myönnetään niitä hakeviin kaupunkeihin useita vuosia ennen kisojen alkua, mikä mahdollistaa isäntäkaupungin profiloitumisen urheilukaupunkina jo hyvissä ajoin. Olympialaisten isännöinnistä ansaittu urheilukaupungin status vaikuttaa vielä pitkään kisojen jälkeen: Lontoon seitsemän perättäistä kärkipaikkaa BCW:n Ranking of Sports Cities -raportissa ovat hyvä osoitus tästä.

Globaalisti seuratut suuret urheilusarjat nostavat myös kaupunkien osakkeita kyseisessä listauksessa. New York on tästä erinomainen esimerkki, sillä kaupunkia edustaa peräti 11 urheiluseuraa Pohjois-Amerikan seuratuimmissa urheilulajeissa. New Yorkin asemaa parantavat entisestään kaupungissa järjestettävät kansainväliset urheilutapahtumat, kuten tenniksen US Open sekä juoksutapahtuma New York City Marathon.

Olympiaisännyyden ja globaalisti seurattujen urheilusarjojen ollessa sijoittumiseen eniten vaikuttavat tekijät, ovat keinot Helsingin listasijoituksen parantamiseen rajalliset.

– Helsinki onnistui jättämään listauksessa taakseen monta suurta kaupunkia, mikä on hieno asia. Tosin Helsingin kokoisen kaupungin ainut mahdollisuus nostaa sijoitustaan rajoittuu kansainvälisten urheilutapahtumien järjestämiseen. Suomalaiset urheilusarjat ja -seurat eivät pärjää globaalissa näkyvyydessä listauksen suurimpien kaupunkien kanssa. Esimerkiksi Real Madridilla ja Manchester Unitedilla on täysin eri kokoluokan globaali tavoittavuus ja suosio kuin Helsingin suurimmilla seurajoukkueilla, sanoo Pohjoisranta BCW:n urheiluviestinnän spesialisti Teemu Pynnönen.

Raportin mukaan Kööpenhaminan korkea listasijoitus (12.) on hyvä osoitus siitä, miten systemaattinen urheilutapahtumien järjestäminen voi luoda pienestäkin kaupungista mielikuvan urheilukaupunkina. Kööpenhaminassa pelataan tulevana kesänä jalkapallon EM-kilpailujen lohko-otteluita, mikä lupaa hyvää kaupungin sijoitukselle myös ensi vuoden raportissa.

Ranking of Sports Cities -raportti

Raportin tulokset ovat yhdistelmä kvantitatiivista- ja havaintoperusteista analyysia, ja analyysin tiedonkeruumenetelmänä on hyödynnetty kyselylomaketta sekä digitaalisten medioiden sisältöanalyysiä.

Kyselylomakkeeseen kerättiin kansainvälisten urheiluliittojen johtajien, pääsihteerien sekä yli 700 urheilumedian edustajan mielipiteet. Digitaalisissa medioissa urheilun ja kaupunkien välistä yhteyttä tutkittiin käyttämällä sosiaalisen median analysointityökalua nimeltä Sysomos. Digitalisten medioiden analyysissä on tarkastelu, kuinka usein sana ”urheilu” ​​(sport) on mainittu tietyn kaupungin yhteydessä sosiaalisen median alustoilla, blogeissa ja verkkosivuilla.

Ranking of Sports Cities -raportin tulokset (suluissa vuoden 2019 sijoitus)

1. New York (USA) (6.)

2. Lontoo (GBR) (1.)

3. Pariisi (FRA) (3.)

4. Los Angeles (USA) (2.)

5. Lausanne (SUI) (5.)

6. Tokio (JPN) (4.)

7. Barcelona (7.)

8. Manchester (GBR) (10.)

9. Toronto (CAN) (20.)

10. Madrid (ESP) (8.)

11. Boston (USA) (13.)

12. Kööpenhamina (DEN) (13.)

13. Chicago (USA) (12.)

14. Berliini (GER) (14.)

15. Buenos Aires (ERG) (17.)

16. Peking (CHN) (9.)

17. Sydney (AUS) (11.)

18. Atlanta (USA) (19.)

19. Glasgow (GBR) (16.)

20. Melbourne (AUS) (15.)

21. San Francisco (USA) (35.)

22. Munchen (GER) (27.)

23. Dallas (USA) (40.)

24. Moskova (RUS) (24.)

25. DOHA (QAT) (21.)

26. Singapore (SIN) (34.)

27. Vancouver (CAN) (30.)

28. Dubai (UAE) (22.)

29. Montreal (CAN) (36.)

30. Pyeongchang (KOR) (29.)

31. Torino (ITA) (44.)

32. Budapest (HUN) (25.)

33. Edmonton (CAN) (31.)

34. Rio de Janeiro (BRA) (18.)

35. Baku (AZE) (38.)

36. Sochi (RUS) (26.)

37. Tukholma (SWE) (41.)

38. Rooma (ITA) (28.)

39. Amsterdam (NED) (39.)

40. Indianapolis (USA) (42.)

41. Kapkaupunki (RSA) (46.)

42. Soul (KOR) (45.)

43. Calgary (CAN) (32.)

44. Istanbul (TUR) (37.)

45. Salt Lake City (USA) (X)

46. Gold Coast (USA) (X)

47. Minsk (BEL) (X)

48. Aukland (NZL) (43.)

49. Helsinki (FIN) (47.)

50. Meksiko City (MEX) (33.)