OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koiran kanssa kotikaranteenissa – 4 vinkkiä mitä voitte tehdä yhdessä

Poikkeustilan vuoksi monella on nyt tavallista enemmän vapaa-aikaa, kun tapahtumat, harrastukset ja monet muut menot on jouduttu perumaan. Ylimääräistä vapaa-aikaa voi viettää koiran kanssa monin eri tavoin, ulkona tai kotona neljän seinän sisällä. Agria Eläinvakuutus listaa neljä vinkkiä mitä tehdä koiran kanssa.

1. Panosta perustottelevaisuuteen

Rähiseekö koirasi remmissä toisille koirille, haukkuuko koira aina ovikellolle tai eikö koira ole vieläkään ihan oppinut sisäsiistiksi? Nyt jos joskus on hyvin aikaa satsata koiran kouluttamiseen! Koulutusvinkkejä saat helposti verkosta esimerkiksi koiraharrastajien blogeista ja YouTube-kanavilta tai voit lukea niitä koirankoulutuskirjoista.

Tärkeiden perustaitojen lisäksi koiralle voi myös opettaa hauskoja temppuja, kuten esitä kuollutta, high five tai vilkuta.

Vanhakin koira voi oppia uusia temppuja ja opittuja taitoja voi aina hioa. Temppujen ja taitojen opettelu on mukava tapa viettää aikaa koiran kanssa ja se tekee hyvää sinun ja koirasi väliselle kommunikaatiolle.

2. Harrasta kotona

Harrastatko koirasi kanssa nose workia, koiratanssia, agilitya, doboa tai tokoa? Vaikka suurin osa treeneistä on peruttu tai kävijämäärää on rajoitettu, voit silti treenata koirasi kanssa kotona.

Kotipihalle voi rakentaa pienen agility-radan tai toko-kentän, nose workia voi harjoitella sisällä joko asianmukaisilla hajuilla tai hyödyntää jotain kotoa löytyvää tuoksua, dobo-harjoituksia voi tehdä dobo-pallon kanssa tai esimerkiksi sohvatyynyn tai pienen jakkaran avulla.

3. Koira kuntoilukaverina

Suurin osa kuntosaleista ja muista ryhmäliikuntapaikoista on suljettu, mutta onneksi koira on loistava personal trainer tai kuntoilukaveri.

Koiran kanssa voit lähteä juoksulenkille tai polkupyöräretkelle salitreenin sijaan. Kävely on tietysti myös hyvää liikuntaa eli tee koirasi kanssa tavallista pidempiä kävelylenkkejä tai lähtekää kunnon metsälenkille vaihtelevaan maastoon, joka tarjoaa enemmän haastetta.

4. Hoida koiran turkki, kynnet ja hampaat

Ylimääräisen vapaa-ajan voi hyödyntää myös koiran turkin, kynsien ja hampaiden hoitoon. Pese ja harjaa koiran turkki oikein huolella, leikkaa takut ja tarvittaessa trimmaa turkkia hieman. Samalla kannattaa tunnustella koiran kehoa ja varmistaa, ettei koiralla ole esimerkiksi patteja tai kyhmyjä tai muuta poikkeavaa, eikä koira arasta jotain kehonosaa.

Kynsienleikkuu ja hampaiden pesu eivät ole monen koiran suosikkeja, joten nyt kannattaa harjoitella niitä positiivisissa merkeissä, jotta koira oppii pitämään niistä. Ota tavaksi pestä koiran hampaat päivittäin tai joka toinen päivä ja harjoittele kynsien leikkuuta, esimerkiksi leikkaamalla vain yksi kynsi kerrallaan ja palkitsemalla koira sen jälkeen. Hammaspesun aikana kannattaa myös tutkia hampaat: onko koiralla hammaskiveä, haiseeko hengitys erityisen pahalta tai puuttuuko koiralta hampaita tai onko niissä lohkeamia tai jotain muuta poikkeavaa.