OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tupakka Tupakointi

Professori tupakanpolttamisesta ja koronaviruksesta: “Tupakointi kannattaa lopettaa heti”

Tupakanpoltto voi lisätä riskiä sairastua koronaan ja pahentaa oireita. Lopettaminen parantaa elimistön vastustuskykyä nopeasti. Nyt on paras aika lopettaa tupakointi, sanoo Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, emeritusprofessori Anssi Sovijärvi.
 

Korona on uusi virus, josta on tällä hetkellä vasta vähän tutkimustietoa. Jo nyt on kuitenkin viitteitä siitä, että tupakanpolttajiin virus iskee savuttomia rajummin, kertoo Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, emeritusprofessori Anssi Sovijärvi

Korona on hengitystievirus, jotka muutenkin tarttuvat tupakanpolttajiin savuttomia herkemmin. Tupakointi heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja, jolloin virus pääsee helpommin elimistöön.

– Tupakoijille toipuminen on vaikeampaa ja toipumisen ennuste huonompi. Siksi polttaminen kannattaa lopettaa nyt, Sovijärvi sanoo.

Erityisen haitallista tupakointi on koronan riskiryhmiin kuuluville. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ihmiset, joilla on jo ennestään perussairauksia, kuten diabetes tai keuhko- tai sydänsairaus.

Tupakanpolton lopettaminen parantaa vastustuskykyä jo muutamassa päivässä

Tupakointi rasittaa keuhkoja, ja uusi koronavirus voi olla keuhkoille erittäin haitallinen.

Ihmisen elimistö toipuu tupakoinnista osittain nopeastikin, joten vuosiakin kestänyt tupakanpoltto kannattaa lopettaa. Lopettamisen jälkeen limakalvojen toiminta alkaa elpyä jo muutamassa päivässä, mikä parantaa vastustuskykyä.

Paras apu lopettamisessa on Sovijärven mukaan oma vankka päätös.

– Nyt lopettamiseen on erittäin hyvä syy. Apua voi saada nikotiinivalmisteista ja myös uusista, vieroitusoireita helpottavista reseptilääkkeistä, Sovijärvi sanoo.