OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tarkkana koiran kanssa metsälenkillä: kyyt alkavat nyt herätä horroksesta

Kyykäärmeet alkavat nyt herätä talvihorroksesta, joten koiranomistajien tulee olla erityisen valppaina liikkuessaan koiran kanssa alueilla, joissa kyitä tavataan. Suurin osa koirista toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla, mutta pahimmillaan kyyn purema voi johtaa koiran menehtymiseen.

Kyyn purema on usein vaarallisin keväällä, sillä silloin kyseessä on usein nuori kyy. Nuoret kyyt ovat ärhäkämpiä ja ne erittävät usein enemmän myrkkyä kuin vanhemmat käärmeet.  

Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön.

Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään muualle elimistöön. Kanna koirasi autoon (jos vain pystyt) ja vie äkkiä lähimmälle eläinklinikalle.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää. Tavallisia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu.

Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa koiran menehtymiseen.

Jos purema on kuonossa, voi koiran koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan. Turvotus voi lisääntyä 1-2 päivän aikana puremasta.

Mitä tehdä, jos kyy puree koiraa?

  • Ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin
  • Pidä koira mahdollisimman rauhallisena ja paikallaan– muista myös itse pysyä rauhallisena!
  • Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista. Mahdollisuuksien mukaan kanna koira autoon ja eläinklinikalle
  • Älä anna koiralle kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Kyyn pureman hoito

Kyyn purema hoidetaan eläinlääkärissä nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä kipulääkkeellä (huom! koiralle ei saa antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä). Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta.