OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Pedro Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni nähdään Kansallisteatterissa ensi kertaa Suomessa

Teos saa Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syyskaudella 2020. Samuel Adamsonin näyttämösovitus tuo Almodóvarin Oscar-palkitun ja ylistetyn elokuvan ensimmäistä kertaa suomalaisteatteriin. Kaikki äidistäni -esityksen ohjaa huikean visuaalisesta ja fyysistä ilmaisua painottavasta näyttämökielestään tunnettu Anne Rautiainen. Keskeisissä rooleissa nähdään kotimaisen teatterin kiinnostavimmat tähdet  ̶  kuten Katariina Kaitue, Annika Poijärvi, Aksa Korttila ja Janne Reinikainen  ̶  sekä joukko uuden polven teatterintekijöitä.

Pedro Almodóvarin elokuvaklassikkoon perustuva Kaikki äidistäni on pakahduttavan kaunis ylistyslaulu äitiydelle ja naisten voimalle.

Tulkinnan ytimessä on ajatus tasaveroisesta ihmisyydestä ja lähimmäiseen turvautumisen tarpeesta. ”Kaikki äidistäni puhuu ihmisyyden puolesta. Almodóvarin teoksen maailmassa kaikki ihmiset ovat merkityksellisiä ulkoisista ominaisuuksistaan, sukupuolestaan, syntyperästään tai muusta sellaisesta huolimatta. Jokainen voi koota ympärilleen haluamansa perheen. Meillä on lupa tarvita toisiamme”, ohjaaja Anne Rautiainen luonnehtii.

”Yksi teoksen avainlauseista on sitaatti Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunusta: ’Tuntemattomien ihmisten hyväntahtoisuus on aina pelastanut minut.’ Tämä hieno, humaani ideaali tuntuu tärkeältä myös tässä äärimmäisessä maailmantilanteessa. Teoksen pohjavire on kaikista henkilöiden kokemista menetyksistä huolimatta hyvin toiveikas”, Rautiainen summaa.

Kun teini-ikäinen Esteban joutuu syntymäpäivänään traagiseen onnettomuuteen, hänen äitinsä Manuela päättää täyttää pojan viimeiseksi jääneen toiveen. Hän lähtee Madridista Barcelonaan etsimään isää, joka jäi Estebanille tuntemattomaksi. Barcelonassa Manuelan seuraan liittyy prostituoituna itseään elättävä Agrado, nuori katolinen sisar Rosa sekä näyttelijätärdiiva Huma Rojo. Huma esiintyy Blanche Dubois’n roolissa Viettelysten vaunussa ‒ näytelmässä, jolla tuntuu olevan kohtalonomainen yhteys Manuelan elämään. Barcelonan taivaan alla erilaisten naisten tiet kohtaavat koskettavan inhimillisellä tavalla.

Kaikki äidistäni kertoo haavoittuneesta äitiydestä: kuolemattomasta rakkaudesta, suurista suruista ja uutta toivoa antavista iloista. Se on näytelmä, joka suhtautuu marginaalissa eläviin henkilöihinsä lämmöllä ja hyväksyvästi. Klassiset Hollywood-elokuvat, teatteri ja naisten elämäntarinat asettuvat toistensa peileiksi huikean monitasoisessa näyttämöteoksessa, joka yhdistää suvereenisti tragediaa, komediaa ja toiveikkuutta. Vavahduttavan tarinan ytimessä on vapaus löytää ja valita itselleen perhe, rakastaa ja tulla rakastetuksi.
 
Anne Rautiainen on monipuolinen, laajalti myös ulkomailla työskennellyt ohjaaja. Hän on ohjannut Kansallisteatteriin suurta suosiota saavuttaneet esitykset Lokki (2019), Mestari ja Margarita (2017) sekä Perhosia askelten alla (2013).

Suomen kantaesitys Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syyskaudella 2020

Rooleissa Anna Airola (TeaK), Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Aksa Korttila, Petri Liski, Pirjo Luoma-aho, Tuomas Nilsson (TeaK), Annika Poijärvi, Janne Reinikainen ja Karim Rapatti (TeaK)