OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Skoolaa tänä vappuna itsetehdyllä simalla – se valmistuu helposti ja edullisesti

Lapsuudenmuistot siitä, kun huhtikuussa vapun alla valmistettiin simaa ja paistettiin munkkeja, tuovat monen mieleen kevään. Muistorikkaat tuoksut lapsuudesta tarjoavat mielenrauhaa ja helpottavat tutkitusti stressiä. Nyt meillä on aikaa tuoda kevät ja tutut tuoksut keittiöön.

Vappua vietetään tänäkin vuonna, vaikka ei täysin perinteisin menoin. Tällä kertaa sitä vietetään perheen kesken yhdessä leipoen ja simaa valmistaen. Näistä hetkistä lapset ovat takuulla kiitollisia vanhemmilleen.

Edullinen ja helppotekoinen

Jos et ole koskaan aiemmin valmistanut simaa, nyt kannattaa kokeilla. Simaa on nimittäin helppo tehdä. Tarvitset vain vettä, sokeria, fariinisokeria, sitruunaa, rusinoita ja hiivaa. Sima kannattaa tehdä jo viikko ennen vappua, niin se ehtii valmistua ajoissa.

Eikä perinteinen sima ole hinnankiro! Neljän litran simasatsi maksaa itsetehtynä alle 1,50 euroa/litra. Jos simaa valmistaa kerralla ”ämpärillisen” eli noin kahdeksan litraa, litrahinta tippuu reippaasti alle 1 euron. Jos hintaan lasketaan vain käytetyt raaka-aineet, litrahinnaksi jää vain noin 45–60 senttiä ostopaikasta riippuen. Ylijäävät raaka-aineet voi käyttää myöhemmin.

Perinteinen sima

4 l vettä

250 g Dansukker Fariinisokeria

250 g Dansukker Taloussokeria

1–2 sitruunan mehu

1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen sokeria, rusinoita

1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.

2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vuorokausi.

4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Huom. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

5. Säilytä sima jääkaapissa ja nauti noin viikon kuluessa.

Simaan saat uutta twistiä maustamalla juoman siirapilla, inkiväärillä, greipillä, kuusenkerkillä, pakastemarjoilla, yrteillä tai vaikkapa chilillä.

Sima ei ole pelkästään vappujuoma. Raikkaana hellejuomana se maistuu pitkin kesää. Alkukesän ehdoton piristys on raparperisima.