OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuinka hoitaa ihoa kotioloissa?

Monet päivittäiset rutiinimme ovat muuttuneet. Vain harva meistä lähtee nyt aamuisin työpaikalle. Illanistujaiset on pääosin peruttu. Kotona vietetään paljon enemmän aikaa kuin yleensä, mikä näkyy myös ihossa. Monelle naiselle sosiaalinen eristäytyminen tarkoittaa, että meikin käyttöä voi vähentää. Mutta miten omaa ihonhoitorutiinia pitäisi muuttaa, jos päivät kuluvat kotona?

– Epävarmat ajat ja päivittäisissä rutiineissamme tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa huolta ja stressiä, jotka heijastuvat ihoon. Erityisesti kosteutus on nyt äärimmäisen tärkeää, jotta iho näyttää hyvältä ja tuntuu terveeltä, sanoo Stylist-lehden asiantuntija ja Medik8-tuotesarjan tutkimusjohtaja Daniel Isaacs.

Vaikka joitakin ihonhoidon askelia voi suosiolla skipata, toiset niistä ovat välttämättömiä hyvinvoivalle iholle.

Voiko kaksoispuhdistuksesta luopua?

Kaksoispuhdistus on korealaisesta ihonhoidosta Suomeenkin tiensä löytänyt metodi, jossa käytetään kahta erityyppistä puhdistusainetta. Ensimmäinen, öljypohjainen puhdistustuote aine poistaa meikin ja lian kasvojen pinnalta. Toinen, kevyempi tuote viimeistelee puhdistuksen.

Vaikka emme ehkä käytä niin paljon meikkiä kuin arkena normaalisti, ihon pinnalle kertyy silti likaa.

– Ihollemme kertyy päivän aikana yllättävän paljon SPF-tuotteita, talia, hikeä, bakteereita ja kuolleita ihosoluja. Kaksoispuhdistus iltaisin poistaa nämä epäpuhtaudet ja auttaa estämään finnien syntymistä, Isaacs neuvoo.

Kaksoispuhdistus ei ole välttämätöntä, eivätkä kaikki jaksa seurata pitkän kaavan ihonhoitorutiinia. Tärkeintä on kuitenkin puhdistaa iho huolellisesti päivittäin. Riippumatta siitä, miten montaa tuotetta käytetään, tulee puhdistusainetta hieroa ihoon vähintään minuutin ajan, jotta lika varmasti irtoaa.

Vahingoittavatko saaste ja ympäristötekijät ihoani kotonakin?

Valitettavasti ihomme altistuu jatkuvasti saasteille ja muille ympäristötekijöille. Se, että päivät vietetään kotona, ei tarkoita, että iho olisi suojassa. Itse asiassa, sisäilmassa epäpuhtaudet voivat olla jopa viisi kertaa keskittyneemmässä muodossa kuin ulkona.

– Ympäristötekijät uhkaavat jatkuvasti ihoamme. Ne ovat yksi ihon virheiden ja ennenaikaisen ikääntymisen suurimmista aiheuttajista, sanoo Isaacs.

Ihoa voi suojata esimerkiksi vapaita radikaaleja torjuvaa antioksidanttia, kupari-PCA:ta, sisältävillä tuotteilla.

Tarvitsenko silti aurinkosuojaa?

Isaacs suosittelee vähintään SPF30-suojakerrointa käytettäväksi joka päivä, sisälläkin.

– Aurinkovoidetta tulisi käyttää suojaamaan ihoa UV-säteilyltä joka päivä. Pilvisenäkin päivänä 50 prosenttia auringon säteistä pääsee iholle. UVA-säteet tunkeutuvat myös lasin läpi, joten suojakertoimen sisältäviä tuotteita kannataa käyttää kotonakin, hän selittää.

Etätyöskentely ja kavereiden kanssa FaceTimessa vietetty aika tarkoittavat, että moni meistä viettää tavallista enemmän aikaa ruutujen ääressä. Siksi kotioloissa olisikin tärkeä muistaa suojata iho siniseltä valolta.

– Sininen valo on aallonpituudeltaan hyvin samanlainen kuin haitallinen UV-valo ja tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi johtaa hyperpigmentaatioon ja vapaiden radikaalien aiheuttamiin vaurioihin, Isaacs lisää.

Pitäisikö antioksidantteja käyttää sisälläkin?

– Kyllä. Antioksidantit ovat ihonhoidon marttyyreja. Ne luovuttavat epäitsekkäästi omia elektronejaan ​​vapaille radikaaleille ja neutraloivat näin niiden aiheuttamat vahingot, Isaacs sanoo.

Ihomme kohtaa päivittäin niin paljon vahingoittavia ympäristötekijöitä, etteivät kehon omat antioksidanttivarastot usein riitä estämään vahinkojen syntymistä. Siksi antioksidantit kannattaa ottaa osaksi ihonhoitoa. Etenkin C-vitamiini auttaa kirkastamaan ihoa ja tarjoaa suojaa ulkoisia ärsykkeitä vastaan.

Entä retinolia?

Lähes kaikki ihonhoidon asiantuntijat hehkuttavat retinolia, ja syystä.

– Jos ihonhoidossa pitäisi käyttää yhtä ainetta, se olisi retinoli. Sen tulisi kuulua jokaisen ihonhoitorutiiniin, sanoo Isaacs.

Retinoli stimuloi ihon kollageenin tuotantoa, auttaen pitämään ihon kimmoisana. Se kumoaa auringon aiheuttamia vaurioita samalla, kun se tasapainottaa melaniinin tuotantoa, mikä näkyy tasaisempana ihon sävynä. Lisäksi se kuorii ja kirkastaa ihoa.

– Retinoli toimittaa montaa erilaisia virkaa, jotka kaikki työskentelevät terveemmän ja nuorekkaamman ihon eteen, Isaacs tiivistää.

Lähde: Stylist