OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Että mitä? Pidennyshius saattaa olla peräisin viemäreistä

Hiuspidennyksillä kuka tahansa voi saada pitkän ja paksun tukan. Siihen, millaista hiusta tuotteissa on käytetty, kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. Tuore dokumenttielokuva, Just Extensions, paljastaa hurjia yksityiskohtia maailmanlaajuisista hiusmarkkinoista.

Karu totuus

Los Angelesisista kotoisin oleva yrittäjä Riqua Hailes tutkii dokumentissa peruukeissa ja pidennyksissä käytettävien hiusten alkuperää. Hän matkustaa Kiinan maaseudulle, jossa hän löytää myyjän, joka kauppaa hiusharjoista, viemäreistä ja roska-astioista peräisin olevia hiuksia. Hailes on järkyttynyt nähdessään, kuinka kampaamoasiakkaille kalliilla hinnalla kaupattavia hiuksia myytiin takkuisina kerinä juuttisäkistä.

– Minua ei kiinnosta, kuinka huolella se puhdistetaan. Tuosta ei saa ylellistä ja liehuvaa, hän päivittelee.

Se, mitä Hailes näki Kiinassa, on järkyttävää, mutta ei mitenkään epätavallista. Asiakkaat yleensä olettavat, että heidän pidennyksissään käytetty hius on peräisin naisilta, jotka ovat päättäneet leikata pitkät kutrinsa. Ongelma on, että kuluttajat haluavat kohtuuhintaista hiusta, mutta aidosta ja takkuuntumatomasta remyhiuksesta valmistetut pidennykset ovat kalliita. Maailmanlaajuisesta bisneksestä suuri osa onkin jotain aivan muuta.

– Hiusbisnes on täysin sääntelemätön ala, sanoo julkkiksille peruukkeja valmistava Merria Dearman, jonka käsialaa on muun muassa Karlie Klossin kuontalo InStyle-lehden kannessa.

– Olen joskus ostanut remy-hiusta, jossa onkin ollut mukana synteettistä hiusta. He voivat sanoa hiuksen alkuperäksi mitä tahansa, hän lisää.

Villin lännen meininki

Koska remy-hius on leikattu suoraan hiusten luovuttajan päästä, kulkevat sen hiussuomut luonnostaan kaikki samaan suuntaan. Tämä tarkoittaa, ettei hius takkuunnu samalla tavalla, kuin halvempi hius. Jäljitelläkseen remy-hiusta, joillain tehtailla halvemmille hiuksille annetaan kemikaalikylpyjä, jonka jälkeen ne päällystetään silikonilla. Näin saadaan aikaan keinotekoinen kiilto. Hailesin mukaan hiusten käsittelyssä käytetyistä kemikaaleista on vaikea saada totuudenmukaista tietoa.

– Näin ja haistoin kemiallisia aineita noin kymmenellä kiinalaisella tehtaalla. En saanut suoria vastauksia, mutta he kaikki myönsivät käyttävänsä hiuksen käsittelyssä kemikaaleja tai happoa, hän sanoo.

Niin ikään tehtailla kiertänyt Dearman sanoo nähneensä, miten hiuksia käsiteltiin erittäin myrkyllisillä ja karsinogeenisilla kangasväriaineilla. Työntekijöillä ei hänen mukaansa ollut suojavarusteita.

Puhtaamman tuotannon puolesta kampanjoivan SaferMaden perustaja, tohtori Martin Mulvihill, arvelee, että kemikaalit voivat aiheuttaa tehtaiden työntekijöille muun muassa palovammoja ja hengitysvaikeuksia. Kemikaalit saattavat aiheuttaa allergisen reaktion myös asiakkaille, joiden päähän hiukset lopulta päätyvät.

Vaikka remy-hius olisikin sitä mitä luvataan, saattaa sen taustalta löytyä ikävä tarina. Hiukset tulevat usein köyhiltä ​​Aasian ja Itä-Euroopan naisilta, jotka ansaitsevat siitä muutaman lantin, vaikka hiukset lopulta myydään sadoilla, tai jopa tuhansilla euroilla. Joskus hiukset on saatettu ottaa naisilta väkivaltaisesti.

Laatu laidasta laitaan

Paitsi että halpa hius on epäeettisesti valmistettu, Dearmanin mukaan se myös käyttäytyy arvaamattomasti.

– Suoristusraudalla käsiteltäessä synteettiset osat palavat. Tai hius hapettuu ja alkaa ajan myötä punertaa. Kun yritän värjätä sitä, se saattaa muuttua vihreäksi tai pinkiksi tai hius saattaa karista kokonaan pois. Joskus se ei ime väriä ollenkaan. Hiusvärit ovat melko voimakkaita, joten jos ne eivät ota tarttuakseen hiukseen, on se melko kauhistuttavaa, hän luettelee.

Koska lisäkkeiden ja peruukkien myyntiin ei tarvita sen kummempia lisenssejä, voi asiakkaalle myydä melkein minkälaisen tuotteen tahansa.

– Jos ihmiset todella haluavat laadukasta hiusta, joka kestää käyttöä, heidän tulee valita täysin aitoa hiusta, jota ei ole käsitelty myrkyllisillä aineilla, Hailes painottaa.

Lähde: Instyle, Instagram