OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ota kookosöljystä kaikki irti kauneudenhoidossa

Kookosöljy on kauneudenhoidon monitoimituote, joka sopii niin iholle kuin hiuksille. Se on luonnollinen ja edullinen tehoaine, jonka hyötyjä on hehkutettu jo pitkään. Asiantuntijat neuvovat, miten kookoksesta saa kaiken irti kauneudenhoidossa.

Miksi sitä hypetetään?

Kookosöljy on tehokas kosteuttaja, jolla on myös antibakteerisia, antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Se sopiikin yleensä myös herkälle ja reaktiiviselle iholle.

Ravintorikas kookosöljy sisältää paljon E-vitamiinia, välttämättömiä aminohappoja sekä lauriini- ja kapryylihappoa, jotka auttavat ihoa ylläpitämään sen luontaista suojaa ja tasapainoa.

Sillä, mitä kookosöljyä käytetään, on merkitystä. Iholle ei kannata valita kookosöljyä, jossa on lisäaineita. Raaka neitsytöljy on oikea valinta kauneudenhoitoon, sillä mekaanisesti kuumentamattomassa öljyssä säilyvät parhaiten sen hyvät ominaisuudet.

Kuva: pexels.com

Öljyä iholle

Asiantuntijoiden mukaan kookosöljyä voi käyttää ihonhoidossa monella tavalla. Kasvohoitaja Debbie Thomas kertoo Elle-lehdessä, että kookosöljy on erinomainen valinta etenkin silloin, kun ihon oma suojakerros on heikentynyt.

– Kookosöljy koostuu pääasiassa tyydyttyneistä rasvoista, jotka korjaavat tehokkaasti ihon luonnollista suojaa ja kosteuttavat ihoa estämällä kosteuden haihtumista, hän selittää.

Öljy sopii melkein vaivaan kuin vaivaan.

– Voit käyttää sitä huulirasvana, väliaikaisena helpotuksena ärtyneen ihon hoidossa, hiusnaamiona, kynsien hoidossa, vartalon kosteuttajana, purskuttelussa ja ihon puhdistuksessa, Thomas listaa.

Kookosöljyn muita suosittuja käyttötarkoituksia kauneudenhoidossa ovat muun muassa öljyn purskuttelu suussa sekä perinteisen hiertontaöljyn korvikkeena.

– Itse käytän sitä jalkoihin, koska sillä on antifungaalisia ominaisuuksia, Thomas vinkkaa.

Kasvoja hoidettaessa on kuitenkin syytä muistaa, että kookosöljy komedogeeninen, eli se tukkii ihohuokosia ja aiheuttaa helposti mustapäitä.

– Kaikki öljyt, mikäli niitä käytetään liikaa, voivat olla komedogeenisia. Henkilön, jolla on aknelle altis iho, tulisi välttää öljyjen käyttöä, sanoo dermatologi Frances Prenna Jones.

Öljy osaksi hiustenhoitoa

Hiusspesialisti Sally-Ann Tarverin mukaan kookosöljy on loistava tuote hiustenhoitoon.

– Kookosöljy kosteuttaa tehokkaasti ja se sopii erityisesti luonnolliselle kiharalle tai kuivalle tukalle.

Kookosta kannattaa käyttää esimerkiksi päänahan hierontaan ennen pesua. Se vilkastuttaa verenkiertoa pään alueella ja edistää hiustenkasvua.

– Koska kookosöljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia, se auttaa taistelemaan hilsettä vastaan ja pitää päänahan terveenä ja kosteutettuna, lisää julkkisten hiusstylisti Jason Collier.

Kuva: pexels.com

Jos hiukset ovat erityisen kuivat tai vaurioituneet, öljyn käyttäminen hiusnaamiona on hyvä tapa hoitaa kosteutta janoavia kutreja. Öljyä voi pitää hiuksissa vaikka yön yli.

– Lämmitä muutama ruokalusikallinen öljyä mikrossa ja levitä se hiuksiin, keskittyen pituuksiin ja latvoihin. Suojaa pää suihkumyssyllä ja mene nukkumaan. Herättyäsi hiukset tuntuvat uskomattoman pehmeältä, Collier ohjeistaa.

Öljy on kuitenkin vaikea pestä hiuksista, mikä on syytä pitää mielessä hiusnaamiota tehdessä. Myöskään shampoon jälkeen käytettäväksi hoitoaineeksi siitä ei ole.

– Muista käyttää naamion jälkeen aamulla syväpuhdistavaa shampoota, jottei hiuksiin jää öljyä, Collier opastaa.

Kookosöljyä voi myös käyttää kuivissa hiuksissa seerumin sijaan, kunhan sitä käytetään maltilla.

– Kookosöljy on melko raskasta. Liian suuri määrä latistaa hiukset ja saa ne näyttämään rasvaisilta. Pitkät, paksut tai karkeat hiukset sietävät jopa kolme ruokalusikallista öljyä, mutta ohuille tai lyhyille hiuksille riittää ruokalusikallinen, Collier sanoo.

Collier uskoo, että kookosöljy sopii osaksi jokaisen kauneudenhoitorutiinia, kunhan sitä oppii käyttämään itselle parhaiten toimivilla tavoilla.

– Se sopii kaikille hius- ja ihotyypeille, koska se on niin hellävarainen. Muista vain, että pienellä määrällä pääsee pitkälle.

Lähde: Elle