OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Oletko kyllästynyt perinteisiin vappupöperöihin? Kokeile näitä erikoisuuksia

Erään vanhan perinteen mukaan vappuna oli tapana syödä ja juoda runsaasti: sanottiin, että näin saadaan voimia tulevan kesän varalle. Vaikka monet viettävät tänä vuonna vappua hyvin eri tavalla kuin ennen, ei hyvästä ruuasta tarvitse luopua. Päinvastoin. Tänä vappuna voi hyvin kokeilla aivan uusia vappuherkkuja, kuten simassa haudutettuja raakamakkaroita. Myös nakit ja perunasalaatti kuuluvat vappuherkkuihin. Perinteisesti vappuna on Suomessa syöty 25 miljoonaa nakkia.

Raakamakkarat kannattaa esikypsentää liemessä, jonka voi tehdä vaikka simasta

Vappua juhlitaan ja herkutellaan sekä vappuaattona että vappupäivänä. Perinteisiin vappuherkkuihin ovat kuuluneet grillimakkarat ja -lihat sekä erilaiset naposteluherkut kuten nakit, lihapullat, nuggetit ja perunasalaatti. Perinteisin vappujuoma on tietysti sima. Kun ystävien kanssa piknik-herkut muuttuvat tänä vuonna perheiden kotiherkuiksi, voi hyvin kokeilla jotain uutta. HKScanin tuotekehityskokki Joni Rouvali testasi simassa haudutettuja raakamakkaroita. Lopputulos oli niin mainio, että sitä kannattaa kaikkien ehdottomasti kokeilla.

  • Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja, jolloin niiden kypsentäminen grillissä poikkeaa tavallisten grillimakkaroiden grillaamisesta. Raakamakkaroiden grillaamista voi helpottaa hauduttamalla makkaroita ensin uunissa vedessä tai muussa liemessä, kuten oluessa. Vapun kunniaksi voi mausteliemen valmistaa myös simasta ja makkaraksi kannattaa valita kesän uutuusmakkara HK Maakarit® Raakamakkara Palermon Mario, vinkkaa Rouvali.

HK:n kesän 2020 uutuusmakkarat ja -grillilihat tulevat kauppoihin juuri sopivasti ennen vappua. Kaikissa HK-merkkisissä tuotteissa käytetään aina vain suomalaista lihaa.

Älä liota vappunakkejasi harmaiksi

Vappupöydän nakit ovat perinteisesti luonnonsuolinakkeja, kuten HK Aitonakki™. Perinteisin valmistustapa on kuumentaa ne kuumassa vedessä kattilassa. Vaikka valmistustapa on helppo, voi siinäkin epäonnistua ihan kunnolla. Perusohje on yksinkertainen: kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi. Parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa. Lopputulos on täydellinen, kun nakki napsahtaa.

  • Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti. Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi. Nakit eivät mene pilalle, mutta ulkonäkö kärsii, varoittaa Rouvali.

Piristä perunasalaatti pekonilla

Perunasalaatti on yksi perinteisistä vappuherkuista ja se on loistava lisuke makkaroille ja nakeille. Tänä vappuna kannattaa kokeilla HK Amerikan Pekonilla ja vaahterasiirapilla piristettyä perunasalaattia.

RESEPTIT:

Simassa haudutetut raakamakkarat

1 pkt HK Maakarit Raakamakkara Palermon Mario (4 makkaraa)
4 dl simaa
Muutama kynsi valkosipulia
Muutama oksa rosmariinia
Muutama rouhaisu mustapippuria

Laita uuni lämpenemään 200 C:seen. Asettele raakamakkarat uunivuokaan. Kiehauta sima ja muut mausteet kattilassa. Peitä makkarat maustetulla simaliemellä. Hauduta makkaroita uunissa noin 5 – 6 minuuttia. Nosta makkarat uunista ja grillaa grillissä suoralla lämmöllä, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pekoniperunasalaatti

1 pkt HK Amerikan Pekoni® Original suurpakkaus 340 g
2 pkt HK Aito Nakki
300 g ranskankermaa
500 g perunaa keitettynä
1 rkl valkoviinietikka
1 rkl vaahterasiirappia
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
½ tl rouhittua mustapippuria
lehtipersiljaa koristeluun

Paista pekonit rapeaksi ja aseta sivuun odottamaan. Leikkaa perunat kuorineen suupaloiksi. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja sekoita rasvoineen perunapalojen kanssa. Lisää joukkoon valkoviinietikka, vaahterasiirappi, ruohosipuli, ranskankerma ja rouhittu mustapippuri. Sekoita huolellisesti ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.

Dijonnaise

1 dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi
2 tl karkeaa dijonsinappia
ripaus rouhittua mustapippuria

Raasta valkosipulin kynsi hienolla raastimella ja sekoita se majoneesin, dijonsinapin ja mustapippurin kanssa. Anna maustua puolisen tuntia.