OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kumussa avataan Ando Keskkülan retrospektiivinen suurnäyttely Teknodelia ja todellisuus

22.5. taidemuseo Kumun isossa salissa avataan Ando Keskkülan (1950–2008) retrospektiivinen näyttely, joka käsittää taiteilijan tuotannon 1960-luvun lopulta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puoliväliin. Teknodelia ja todellisuus -näyttelyn kuraattorina on toiminut taiteentutkija Anders Härm, ja näyttelyn yhteydessä julkaistaan Keskkülan tuotantoa perusteellisesti esittelevä kirja.

Näyttely esittelee Keskkülan tuotantoa kahden keskeisen motiivin kautta. Toisaalta hän käsitteli usean vuosikymmenen ajan taiteen ja todellisuuden suhdetta, toisaalta teknologian vaikutusta sekä kulttuuriin että ihmiseen ja hänen aisteihinsa. Näyttelyn kuraattorin Anders Härmin mukaan Keskkülan happeningeille, piirustuksille, maalauksille, animaatioelokuville ja interaktiivisille (video)installaatioille ovat ominaisia vastakohtaiset käsiteparit kuten luonnonmukainen/teknologinen, utooppinen/dystooppinen, psykedeelinen/todellinen.

1980-luvulle saakka Keskküla käsitteli todellisuuden ja sen kuvausten suhteita sekä teknologian vaikutusta aisteihin lähinnä maalaustaiteen ja animaation kautta. 1990-luvulla hänen tuotannossaan nousivat hallitseviksi uudet (video)teknologiat, joiden avulla katsoja voidaan ottaa osaksi prosessia ja hänen aistejaan voi manipuloida aivan uudella tavalla. Toisin kuin monet aikalaisensa, Keskküla selvisi 1990-luvun yhteiskunnassa ja taiteessa tapahtuneesta murroksesta varsin hyvin. Ihmistä, ympäristöä ja teknologiaa koskevista kysymyksistä tuli erityisen ajankohtaisia juuri silloin – digitaalisen vallankumouksen ja internetaikakauden alussa. Keskkülan tuotannossa nämä aiheet olivat esillä jo 1960- ja 1970-luvulla. ”Keskküla aavisti, että käynnistyneet yhteiskunnalliset ja teknologiset prosessit muuttavat perusteellisesti sekä globaaleja suhteita että ihmistä. Luonto ja rakennettu ympäristö, päivittäisen digitalisaation määrä, muuttuneet ihmissuhteet ja kommunikaatio, median ja sen kuvien luotettavuus ja todellisuuden manipulointi ovat aiheina ajankohtaisempia kuin koskaan ennen”, Härm kuvailee taiteilijan tuotantoa nykykontekstissa.

Näyttelyyn osallistuvat eri rooleissa mm. Ignar Fjuk, Jüri Okas, Avo Paistik, Urmas Pedanik, Kaljo Põllu, Ludmilla Siim, Andres Tolts, Heinz Valk ja Ülo Õun. Näyttely on viimeinen osa miestaitelijoiden tuotantoon keskittyneestä retrospektiivisarjasta taidemuseo Kumussa. Näyttely on esillä 13.9. saakka.