OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Parveke valmiiksi kesään

Valittaessa kasveja parvekkeelle kannattaa huomioida parvekkeen valo- ja lämpöolosuhteet, jotta kasvit kestävät hyvin. Parveke tuo luonnon lähelle ja tarjoaa lepopaikan, johon saa rakennettua viihtyisyyttä tuoleilla ja muilla kalusteilla. Myös hyötykasvien viljely onnistuu parvekkeella pieniin tiloihin suunnitelluissa kasvihuoneissa tai vesiviljelylaatikoissa. K-Raudan asiantuntijat antavat vinkkejä parvekekasvien valintaan ja parvekkeen hyödyntämiseen.

Näin valitset kasvin parvekkeelle

Parvekkeen kasvivalinnoissa kannattaa huomioida valo- ja lämpöolosuhteet – lasitettu parveke on aurinkoisella säällä todella kuuma. Myös tuuliolosuhteet on hyvä ottaa huomioon, sillä monet kesäkukat eivät kestä tuulen riepottelua. ”Kastelutarvetta tulee myös miettiä kasvivalintoja tehdessä, sillä jotkut kasvit eivät anna anteeksi yhtäkään kastelu-unohdusta, kun taas toiset toipuvat rajummastakin kuivumisesta”, K-Raudan puutarhaneuvonnan Katja Manninen vinkkaa ja jatkaa: ”Muilta osin mahdollisuudet ovat rajattomat, sillä melkein mitä tahansa voi kasvattaa parvekkeella.”

Kesäkukista parvekkeella viihtyvät mainiosti tutut pelargoni, samettiruusu, petunia, japaninkello, begonia, verenpisara, jalohortensia, lumihiutale ja daalia. Jos innostusta ja kokeilunhalua riittää, parvekkeelle voi istuttaa myös havukasveja, koristeheiniä, pienen puun tai hyötykasveja. Parvekkeelle soveltuvia havukasveja ovat esimerkiksi kääpiövuorimänty, pallotuija, timanttituija ja kartiovalkokuusi. Koristeheiniä ovat muun muassa höyhenheinä, japaninsara, kuparisara ja sininata. Pienistä puista parvekkeelle voi kokeilla kuriilienkirsikkaa, hakuropajua, riipparaitaa tai japaninvaahteraa.

Kesäköynnöksistä ja säleiköstä saa näkösuojaa parvekkeelle. Näkösuojaa tarjoavina kasveina toimivat parvekkeella Mannisen mukaan esimerkiksi tuoksuherne, kelloköynnös, ruusupapu ja mustasilmäsusanna.

Touko-kesäkuun vaihde turvallisinta aikaa kesäkukkien istutukselle

Manninen neuvoo harkitsemaan parvekekukkien istutusaikaa. ”Kesäkukkia ei kannata istuttaa liian aikaisin, sillä ne paleltuvat herkästi ja voivat pitää kukintataukoa lämpötilan laskiessa. Touko-kesäkuun vaihde on yleensä turvallista aikaa istuttaa kesäkukkia. Orvokkeja voi istuttaa jo toukokuussa, ne kestävät viiden asteen pakkasta”, hän sanoo.

Katja Manninen kannustaa aloittamaan parvekekasvien kanssa puhdistustöillä. ”Kun parvekkeen ottaa talven jälkeen käyttöön, puhdistetaan ruukut ja vaihdetaan mullat, jos se on jäänyt syksyllä tekemättä. Mikäli parvekkeella on ollut monivuotisia kasveja talvehtimassa, niiden kunto tarkistetaan ja kastelu aloitetaan viimeistään nyt. Ruukuissa talvehtivat kasvit heräävät keväällä aikaisemmin kuin maassa kasvavat lajitoverinsa”, hän neuvoo.

Kalusteet lisäävät parvekkeen toiminnallisuutta

Parvekkeen läpikäynti houkuttaa myös miettimään sen käyttöä arjessa. Tuleeko parvekkeelle tuoli tai jakkara tai mahtuisiko sinne pöytäryhmä? Tunnelmaa parvekkeelle saa luotua ulkokäyttöön tarkoitetuilla valosarjoilla.

Parvekekalusteiden valinnassa kannattaa huomioida niiden sopivuus omalle parvekkeelle. ”Säänkestävyys on tärkeää, jos parvekkeelle pääsee satamaan vettä. Kalustemateriaaleja on lukuisia, muun muassa polyrottinki, alumiini ja uutuutena narupunoskalusteet. Kaikkien näiden etuna on helppohoitoisuus ja keveys”, K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto kertoo.

Viljelyä parvekkeella

”Hyötykasvien viljely on tullut yhä suositummaksi. Syötävät kasvit halutaan tuottaa itse ja saada todellista lähiruokaa. Suosituimpia kotona viljeltäviä kasveja ovat muun muassa yrtit, erilaiset salaatit, mansikat ja tomaatit”, Outi Lehto kertoo.

Hyötykasvien viljely onnistuu myös parvekkeella. Hyötykasveja voi viljellä esimerkiksi pienessä kasvihuoneessa, joka sopii toimivien mittojensa puolesta myös parvekkeelle. ”Tässä pieniin tiloihin sopivassa kasvihuoneessa on kattokannen lisäksi kaksi avattavaa ovea sekä kattokansi. Kattokannen avulla kasvihuoneen tuuletus helpottuu”, Lehto toteaa.

Parvekkeelle sopii myös taiteltava viljelypöytä, joka taittuu pienen kokonsa vuoksi tarvittaessa varastoon. Viljelypöytä auttaa kasvien käsittelyssä ja istuttamisessa sekä silloin, kun parvekkeelle tarvitaan nopeasti lisätilaa. Irrotettavan sinkkilevyn ansiosta viljelypöytä on helppo puhdistaa.

Viljely onnistuu myös ilman multaa ja kompaktisti vesiviljelylaatikossa. ”Viljelylaatikon toiminta perustuu viljelyyn ilman multaa, pelkässä vedessä. Siinä voi kasvattaa vaikkapa yrttejä ympäri vuoden”, Lehto sanoo.

Tasaista kastelua ja lannoitusta parvekekasveille 

Parvekekasvien hoidossa on hyvä muistaa tasainen kastelu ja lannoitus jatkuvan kukinnan varmistamiseksi. ”Kasveja kannattaa säännöllisesti tarkkailla tuhohyönteisten varalta ja suorittaa torjuntatoimenpiteet tarvittaessa. Jos on pidemmän aikaa pois kotoa eikä kasteluapua löydy, kannattaa kasveille virittää varjostusta tai lomakastelijajärjestelmä”, Manninen neuvoo.