OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Instagram/ Tziporah Salamon

New Yorkin tyylikkäin seniori tuntee pukeutumisen taiteen: “Olemme rappiolla muodin suhteen.”

Kuva: Instagram/ Tziporah Salamon

New Yorkin tyylikkäin seniori on ehdottomasti Tziporah Salamon. 67-vuotias muotikonsultti ja Advanced Style-dokumenttielokuvan tähti on rakastanut pukeutumista lapsesta saakka. Instagramissa naisen näyttävä tyyli on ansainnut hänelle yli 32 000 seuraajaa.

Salamon on opettanut muotia ja pukeutumista käsitteleviä seminaareja vuodesta 2000 saakka. Hän on myös julkaissut aiheesta kirjan nimeltä The Art of Dressing: Ageless, Timeless, Original Style. Naisen oma tyyli koostuu yleensä itämaisilla vaikutteilla maustetuista silkkihousuista ja kimonoista. Usein hän pukee ylleen myös viitan tai näyttävän päähineen. Sitä mukaa kun Salamonin omaisuus kasvaa, niin kasvaa myös hänen korukokoelmansa. Hänen asenteensa pukeutumisen suhteen onkin, että “enemmän on enemmän”.

– Tämän luominen vie suurimman osan ajastani, CNN:n haastattelema nainen myöntää viitaten asuunsa.

Vaatimattomista oloista glamourin huipulle

Teatraalisen naisen elämä ei aina ollut yhtä hohdokasta. Holokaustista selvinneet vanhemmat muuttivat perheen Israelista New Yorkin Brooklyniin Salamonin ollessa nuori. Nainen hankki itselleen korkeakoulututkinnon ja ryhtyi opettajaksi. Samalla hän opiskeli osa-aikaisesti kohti psykologian tohtorin tutkintoa Berkeleyssä, Kaliforniassa. Kun Salamonin äiti kuoli vuonna 1981, nainen keskeytti tohtoriopintonsa ja muutti takaisin New Yorkiin. Hän alkoi työskennellä vaatekaupassa, jossa hän sai uppoutua oikeaan intohimoonsa. Pitkään hän elätti itsensä työskentelemällä vintage-putiikeissa ja tavarataloissa.

Salamon myöntää rakastaneensa pukeutumista aina. Lapsena hän haaveili vaatteista ja kuvitteli mielessään erilaisia asukokonaisuuksia. Silloin hän kuitenkin häpeili kiinnostustaan muotiin. Kun Salamon alkoi aikuisiällä pukeutua näyttävämmin, hänen isänsä oli asiasta “kauhistunut”. Vaikka tyttären pukeutuminen sai muilta kehuja ja kohteliaisuuksia, isä kehotti Salamonia pukeutumaan vaatimattomammin.

– Ymmärsin hänen näkökulmansa, koska holokaustista selvinneiden tyttärenä tunsin hyvin heidän tuskansa. Leireillä ei kannattanut olla riikinkukko, koska olisit lähtenyt ensimmäisenä. On siis parempi pitää päänsä alhaalla, sulautua joukkoon ja kulkea massan mukana, nainen selittää.

Tyyli on “rappiolla”

Vuosikymmeniä muodin parissa viihtynyt Salamon ei ole tyytyväinen nykymaailman tilanteeseen.

– Me olemme nykyään aivan rappiolla muodin suhteen. Kaikki viettävät suurimman osan ajastaan verkkareissa. Suosimme niin pelkistettyjä asuja. Jopa oopperaan ilmestytään hemmetin flip flopeissa, hän lataa.

Nainen ihmettelee, minne tyyli- ja tilannetaju ovat kadonneet.

– Yksi pukeutumisen perussäännöistä on, että minne ikinä menetkin, sinun tulee kunnioittaa tilaisuutta. Kun menet työhaastatteluun, pukeudut sitä varten. Valmistujaisiin pukeudutaan sitä juhlaa ajatellen. Kun menet kirkkoon tai temppeliin, pukeudutaan taas eri tavalla, hän selittää.

Maailman suuria muotitapahtumia tarkkaan silmällä pitävä Salamon pitää monien kuuluisuuksien asuvalintoja tylsinä. Hän harmittelee myös sitä, ettei juuri kukaan käytä enää päähineitä.

– Varmaankin se vetäisi puoleensa liikaa huomiota. Tuntuu turvallisemmalta tehdä juuri niin kuin kaikki muutkin tekevät, hän päivittelee.

Ikävuosien karttuessa Salamon näkee itsensä yhä vahvemmin muodin opettajana ja suunnannäyttäjänä.

– En halua, että tämä ymmärretään väärin. En halua kuulostaa ylimieliseltä, koska tämä on minulle nöyrä oivallus, hän sanoo.

Maailmassa, jossa suoriutumista arvostetaan yli kaiken, Salamon haluaa pysytellä henkilönä, joka rakentaa identiteettiään pukeutumisen kautta. Se on hänen tärkein tavoitteensa ja intohimonsa päivästä toiseen.

–  Pitäisi joko olla taideteos tai pitää yllään taideteosta, hän lainaa Oscar Wildea Instagramissa.

Lähde: CNN, Instagram