OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Taidekävely Tampereella tuo yleisön teoksien ääreen

Äitienpäivän viikonloppuna starttasi Tampereella piristävä, monimuotoinen Taidekävely-tapahtuma. Koronapandemian suljettua museot ja taidenäyttelyt, päätti pari taiteenystävää järjestää toimintaa, jonka ansiosta teoksia pääsee ihastelemaan turvallisesti. Suosion siivittelemänä Taidekävely jatkuu kesää kohden.

Organisoijat huomasivat, että yhä harvemmat käyvät tutustumassa taiteeseen näyttelyissä tai gallerioissa, eikä vallitseva tilanne ole yhtään sitä parantanut. Taide on parhaimmillaan, kun mahdollisimman moni pääsee siitä helposti nauttimaan. Kahdeksan ravintolaa eri puolilla Tampereen keskustaa esittelevät ikkunoissaan 14 taiteilijan töitä. Monet teoksista ovat myynnissä ja osa onkin jo myyty uuteen kotiin. Ravintoloista taas on mahdollista ostaa mukaan herkullisia take away -annoksia. Useampi kohteista sijaitsee lähekkäin, kauimmaisimmaksi voisi luokitella Café Pispalan. Toki matkan varrella sinne on mahdollisuus poiketa vaikkapa Pyynikin näkötornissa ihastelemassa Mansen maisemia.

Teoksia laidasta laitaan

Taidekävelyn näyttelyjen suunnittelusta ja sisällöistä vastaa taidehistorioitsija Katja Villemonteix, apunaan taidekuljetusten ja ripustusten ammattimies Ville Wennervirta Helsingin taidepalvelusta. Luonnollisesti näyttelytiloina olevien ravintoloiden lisäksi keskiössä ovat itse taiteilijat. Taidekävelyn työt on toteutettu usealla eri tekniikalla, kuten perinteisellä akryylillä, mutta kohteissa on näytillä myös paperiveistoksia, polymeerigravyyreja sekä lasifiguureja ja keramiikkaa.

Taiteilijoista mainittakoon muun muassa Rosa Liksom, joka tunnetaan paitsi kuvataiteilijana, myös Finlandia-palkinnon voittaneena kirjailijana. Liksomin uusin kirja Everstinna on saanut huomiota ulkomaillakin ja Tampereella teoksia on ollut viimeksi esillä kesän 2018 Finlayson Art Area -taidetapahtumassa. Toisena nostona ROP-ryhmä, jonka muodostavat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund sekä diplomi-insinööri, puuseppä Pekko Orava. Heidän teoksensa ovat olleet viime aikoina enemmän esillä, sillä ROPin julkisia taideteoksia ovat esimerkiksi TAYS:in eteen noussut veistos Suoja sekä autoteiden siltoja koristavat taideteokset.

Keväistä Tampere-turismia

Kierros Taidekävelyn kohteissa on jokaisen toteutettavissa oman reittisuunnitelmansa mukaan. Huomaamatta kävelyn aikana törmää myös muihin tamperelaisiin nähtävyyksiin, kuten Finlaysonin ja Tampellan alueeseen sekä legendaariseen Tammerkoskeen. Turistikierros keväisen Tampereen kaduilla ei siis ole yhtään hullumpi vaihtoehto!

Taidekävely ei tavoittele taloudellista voittoa, mutta järjestäjien toiveena on, että paikalliset taiteilijat sekä näyttelytiloina toimivat ravintolat saisivat pientä tuloa. – Erityisesti Taidekävely on henkinen voitto niille kaikille, jotka tämän näyttelyn teoksia käyvät ihailemassa keväisillä kävelyretkillään, toteavat organisoijat.

Lisätiedot kohteista, taiteilijoista ja teoksista sekä näyttelykartta löytyy osoitteesta www.taidekavely.fi sekä Instagramista ja Facebookista hakemalla “Taidekävely”.