OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Maailmanmusiikin kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Mory Kanté on menehtynyt

Guinealainen muusikko Mory Kanté on menehtynyt 70-vuotiaana. Hänen poikansa Balla Kanté kertoi AFP-uutistoimistolle, että hänen kuolemansa johtui hoitamattomista kroonisista terveysongelmista. Afrikkalaisen musiikin suurimpiin tähtiin kuulunut Kanté teki mittavan uran musiikin parissa ja oli merkittävä tekijä Afrikkalaisen musiikin tuomisessa länsimaihin.

Kantésta tuli kansainvälinen ilmiö vuonna 1987 julkaistuaan kappaleensa ”YéKé YéKé”. Kappale oli ensimmäinen afrikkalainen single, joka ylitti yli 1 miljoonan myydyn kappaleen rajan, saavuttaen listoilla ykkössijan useissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa. Akwaba Beach albumi jolta YéKé YéKé löytyy on yksi kaikkien aikojen eniten myyneistä afrikkalaisista levyistä. Sooloartistina hän julkaisi 13 studioalbumia, joista viimeisin, N’Diarabi, julkaistiin vuonna 2017.

Guinean presidentti Alpha Condé kertoi Twitterissä afrikkalaisen kulttuurin surevan suuresti menetystä. Hän kiitti Kantéa tämän poikkeuksellisesta urastaan.