OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Unohda konmaritus: The FlyLady-siivousmenetelmä villitsi Pinterestin

Japanilainen Marie Kondo teki itsestään siivouksen- ja järjestelyn kuningattaren kirjallaan KonMari: Siivouksen elämänmullistava taika. Tänä keväänä Pinterestistä on kuitenkin löytynyt uusi haastaja konmaritukselle. FlyLady-menetelmä perustuu päivittäisiin pikkuaskareisiin ja kestävien rutiinien luomiseen.

The Fly Lady Cleaning Schedule-sanoja haettiin Pinterestissä tämän vuoden tammikuussa 40 prosenttia viime vuotta enemmän. Marie Kondo-hakujen määrä puolestaan on laskenut samassa ajassa 80 prosenttia. FlyLadyn takaa löytyy pohjoiscarolinalainen ammattisiivooja ja -järjestelijä Marla Cilley. Cilley perusti FlyLady-mentorointiohjelmansa yli kaksikymmentä vuotta sitten, tavoitteenaan tarjota helppoja tapoja kodin järjestyksen ylläpitämiseen. Nimen inspiraationa toimi hänen intohimonsa perhokalastusta (fly fishing) kohtaan.

Mikä on FlyLady-tekniikka?

Jos viime siivouskerrasta on ehtinyt vierähtää tovi, voi sekamelskan selvittäminen tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. FlyLady-tekniikka hajottaa kodin siivouksen 15 minuutin osioihin. Sen tarkoituksena on purkaa pitkä ja uuvuttava projekti lyhyisiin, helposti hallittavissa oleviin toimiin.

Helpoin tapa päästä sisälle menetelmään on ilmoittautua Cilleyn postituslistalle FlyLady-verkkosivuilla. Ilmoittautuneet saavat päivittäin sähköpostitse muistilistan, siivosrutiiniehdotuksia, sekä muistutuksen viikon aikana hoidettavista projekteista. FlyLady-sisältöön pääsee käsiksi myös FlyLadyPlus-sovelluksen kautta. iOS-laitteille tarkoitettu ilmainen sovellus sisältää samoja rutiineja ja tehtävälistoja kuin sähköpostiviestit.

https://www.instagram.com/p/BySbb8GA8ay/

FlyLady-puhdistusaikataulu

Cilleyn havaintojen mukaan rutiinien muodostaminen vie 28 päivää. Siksi FlyLadyn siivousaikataulu alkaa neljän viikon mittaisella ohjelmalla, johon kuuluu pieniä päivittäisiä askareita. Yksi tällainen on tiskialtaan puhdistaminen. Siitä projektista Cilley kertoo itse aikoinaan saaneen innostuksen kokonsa kokonaisvaltaiseen uudelleenjärjestelyyn, joka johti lopulta FlyLadyn perustamiseen. Jokaisesta askareesta lähetetään 28 päivän sähköpostiviestejä, joiden tarkoituksena on auttaa käyttäjää pitäytymään tavoitteessaan ja luomaan johdonmukaisilla toimilla uusia rutiineja.

FlyLady-puhdistusvyöhykkeet

FlyLady-menetelmän seuraava vaihe on järjestäminen ja tarpeettomasta luopuminen. Sitä varten Cilley jakaa kodin eri alueisiin. FlyLadyssa keskitytään yhteen vyöhykkeeseen viikossa, 15 minuutin verran päivässä.

Vyöhyke 1: Eteinen, kuisti, sisäänkäynti, ruokasali
Vyöhyke 2: Keittiö
Vyöhyke 3: Asunnon suurin kylpyhuone, sekä yksi muu huone (esimerkiksi kotitoimisto, lasten leikkihuone tai vierashuone)
Vyöhyke 4: Asunnon suurin makuuhuone, kodin muut vessat ja kylpyhuoneet, sekä komerot
Vyöhyke 5: Olohuone

https://www.instagram.com/p/B5k6zaXADfg/

Uusi vyöhyke alkaa aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Seuraavalle vyöhykkeelle siirrytään sunnuntaina. Sama aikataulu toistetaan kuukausittain. Aikatauluttamisen tarkoituksena on tehdä kodin siivouksesta päivittäinen tapa ja ajan myötä hallittavissa oleva askare sen sijaan, että koti vaatisi suursiivousta.

– Sitä mukaan kun yhdestä alueesta tulee siistimpi, myös sen siivoamisesta tulee helpompaa. Näin sinulle jää enemmän aikaa selvittää sellaisetkin paikat, jotka eivät tunnu sopivan mihinkään vyöhykkeeseen, Cilley selittää verkkosivullaan.

Valtava suosio

FlyLady-menetelmä on onnistunut keräämään itselleen vankan fanikunnan. Instagramissa FlyLadya seuraa lähes 70 000 ihmistä ja Facebookiin seuraajia on ehtinyt kertyä reilusti yli puoli miljoonaa. Ainakin fanit tuntuvat olevan vakuuttuneita siitä, että menetelmä toimii.

– FlyLady-rutiinien kehittäminen ei ole ainoastaan ehdottoman välttämätöntä, vaan myös ehdottoman ihanaa! Jos joku olisi vielä muutama viikko sitten sanonut minulle, että siivoaminen voi olla hauskaa, olisin pyöritellyt silmiäni. Nyt en osaa edes ilmaista, millaisen rauhan olen saavuttanut ja olen vasta päässyt alkuun, kehuu yksi FlyLadyn Facebook-seuraajista.

Lähde: Better Homes & Gardens, FlyLady, Instagram, Facebook