OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

4 helppoa tapaa vähentää muovijätettä kylppärissä

Emme ole voineet välttyä muovijätettä koskevilta masentavilta uutisilta. Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä valtamerissä on enemmän muovia kuin kalaa ja arviolta 99 prosenttia merilinnuista on saanut ravinnon ohessa elimistöönsä muovia.

Vaikka kierrätyksen tärkeys tiedostetaan paremmin kuin ennen, Stylist-lehti muistuttaa, että maailman muovista kierrätetään yhä vähemmän kuin viidesosa. YK:n mukaan muoviongelmasta on muodostunut jo planetaarinen hätätilanne.

Plastic-Free Beauty Day

Kosmetiikkateollisuus synnyttää valtavan määrän jätettä. Pakkausten ohella muun muassa kertakäyttöiset puhdistusliinat ja vanupuikot kuormittavat ympäristöä.

17. kesäkuuta vietettiin jälleen Plastic-Free Beauty Day-päivää. Viime vuonna käynnistyneen päivän tarkoituksena on haastaa kuluttajat miettimään kosmetiikkatuotteisiin liittyvän muovijätteen määrää. Aloitetta tulee Plastic Oceans UK, voittoa tavoittelematon järjestö, joka on sitoutunut vähentämään valtameriin päätyvää kertakäyttömuovia.

– Kehotamme kaikkia brändejä, kuluttajia ja jälleenmyyjiä liittymään joukkoomme ja miettimään uudelleen muovin käyttöä, olipa kyse sitten uudesta tai kierrätetystä muovista. Ongelma on, että ne kaikki päätyvät takaisin meriin tai kaatopaikoille, selittää uraauurtavan We Are Paradoxxi-kosmetiikkasbrändin perustaja ja Plastic-Free Beauty Dayn luoja Yolanda Cooper.

Nykymaailmassa kaiken muovin vältteleminen on haastavaa, mutta on olemassa lukuisia yksinkertaisia tapoja, joilla omaa muovin kulutusta voi vähentää vaivattomasti. Sen lisäksi, että kierrättäisimme tyhjät shampoopullomme, voimme myös miettiä, onko kaikki kylpyhuoneen kaapeista löytyvä muovi todella tarpeellista. Koska jokaisella valinnalla on merkitystä, Stylist listasi neljä tapaa, joilla omaa muovin kulutusta voi vähentää kauneudenhoidosta tinkimättä.

Vaihda pakkausmateriaali

Muovi on tällä hetkellä yleisin pakkausmateriaali kosmetiikkateollisuudessa. Muovittomia pakkauksia tulee kuitenkin markkinoille koko ajan lisää. We Are Paradoxx käyttää pakkauksissaan alumiinia, koska materiaali on muovia helpompi kierrättää. Toisin kuin muovi, alumiini voidaan kierrättää aina uudelleen ja uudelleen.

Suomalaisesta kosmetiikasta löytyy brändejä, jotka käyttävät pakkausmateriaalinaan puuta ja pahvia.

… tai skippaa pakkaus kokonaan

Yhä useammat yritykset ovat kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja, kuten kokonaan pakkauksettomia tuotteita. Niin sanottu zero waste-kosmetiikka kasvattaakin suosiotaan kovaa vauhtia.

Lush, joka on jo pitkään suosinut minimaalisia pakkauksia, perusti tänä vuonna ensimmäisen muovittoman myymälänsä. Muovipakkausten sijan asiakkaat saavat kuljettaa kosmetiikkansa kotiin paperiin kääräistynä.

Sijoita uudelleen käytettäviin tuotteisiin

Sen sijaan että käyttäisit kasvojen puhdistukseen vanulappuja, valitse uudelleenkäytettävä pesulappu, kuten musliiniliina tai Face Halo. Kankaan kuidut kuorivat kasvoja samalla, kun ne poistavat meikin ja lian. Kankaisen puhdistusliinan voi heittää käytön jälkeen pyykkikoriin.

Valitse bambusta tai paperista valmistettu vaihtoehto

Samalla, kun yhä useampi maa on asettanut kertakäyttömuovin pannaan, markkinoille on tullut uusia, biohajoavia vaihtoehtoja. Valitse esimerkiksi vanupuikolle bambusta tai paperista valmistettu versio.

Lähde: Stylist, Instagram