OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kurt Cobainin MTV Unplugged-konsertissa käyttämä akustinen kitara myytiin ennätyksellisellä 5.36 miljoonalla eurolla

Kurt Cobainin legendaarisessa “MTV Unplugged” -konsertissa käyttämä vuoden 1959 Martin D-18E akustinen kitara on rikkonut kaikkien aikojen kitaroiden hintaennätyksen saaden lopulta huutokaupassa 6 milj. dollarin vasarahinnan. Alun perin kitaran odotettiin saavan noin 1–2 miljoonan dollarin vasarahinnan osana ”Music Icons” -nimistä huutokauppojen sarjaa korkeasti arvostetussa Julien’s Auctions huutokaupassa 19. – 20. kesäkuuta. Kitara saavutti kuitenkin jo miljoonan dollarin rajan ennen huutokaupan virallista avaamista ja lopulta sen huusi itselleen RØDE-mikrofonien perustaja Peter Freedman huimalla 6 010 000 dollarin vasarahinnalla.

Kitaran mukana tuli myös alkuperäinen kotelo, jonka Cobain oli koristellut Poison Idean vuoden 1990 -albumin Feel the Darkness -albumin esitteellä. Kotelon sisältä löytyi myös puoliksi käytetty pakkaus Martin-kitaran kieliä, kolme plektraa, sekä mokkanahkainen ”jemma-pussi ”, joka on koristeltu pienellä hopea-lusikalla, haarukalla ja veitsellä.

Viimeisin ennätys kaikkien aikojen kalleimmasta kitarasta oli Pink Floydin David Gilmourin omistama musta Stratocaster, jonka vasarahinta huutokaupassa ylsi myöskin huimaan 3,95 miljoonaan dollariin vuonna 2019.

Muita Nirvana-esineitä, jotka olivat huutokaupattavana samaan aikaan, olivat mm. vuoden 1994 ”In Utero” kiertueella Cobainin hajoittama Fender Stratocaster, Heart-Shaped Box musiikkivideolla Cobainin käyttämä t-paita, sekä ”MTV Unplugged” konsertin settilista.