OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Onko risiiniöljy avain pitkiin hiuksiin?

Väitetään, että risiiniöljy saa hiukset ja ripset kasvamaan. YouTubesta löytyy kymmeniä videoita, joissa hehkutetaan öljyn luonnollista voimaa, mutta onko risiiniöljyn tehosta tieteellisiä todisteita? Elle-lehti keskusteli asiasta hiusalan asiantuntijoiden kanssa.

Mikä risiiniöljy?

Risiiniöljy on hyvin ravinnerikas, riisinikasvista eristetty öljy. Vaikka risiinikasvin alkuperä on itä-Afrikassa, öljyä käytetään kosmeettisiin ja lääkinnällisiin tarkoituksiin myös muualla maailmassa, erityisesti Intiassa.

Risiiniöljyn maine hiusten kasvattajana perustuu sen ravitseviin ainesosiin, kuten rasvahappoihin ja E-vitamiiniin, jotka auttavat tekemään hiuksista kiiltävät ja joustavat.

– Rasvahapot tarjoavat hiustupelle välttämättömiä proteiineja ja ravintoaineita ja ehkäisevät karvatupen tulehdusta, selittää sertifioitu trikologi Bridgette Hill lehdessä.

Kuva: pexels.com

Stimuloiko risiiniöljy todella hiusten kasvua?

Se, mihin tahtiin hiukset kasvavat, on yksilöllistä. Kylmäpuristettua risiiniöljyä kuitenkin markkinoidaan hiusten, ripsien ja miehillä parran ihmelääkkeenä.

– Ei ole tutkimuksia, jotka todistaisivat, että risiiniöljy lisää hiusten kasvua normaalista, noin sentistä per kuukausi, sanoo tohtori Nikki Hill.

Se, ettei vakuuttavia tutkimustuloksia ole, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö risiiniöljystä voisi olla apua.

– Minulla käy koko ajan potilaita, jotka kertovat eri tarinaa. 90 prosenttia risiiniöljystä on risinoleiinihappoa. Se tiedetään stimuloivan prostaglandiini E-reseptoreita, mikä voi laajentaa verisuonia. Se puolestaan lisäisi happi- ravinnerikkaan veren virtausta hiustuppiin, kun öljyä levitetään päänahkaan, hän jatkaa.

Myös Bridgette Hill uskoo, että risiiniöljy edistää epäsuorasti hiusten kasvua.

– Risiiniöljyssä olevien ravinteiden takia se suojaa hiustuppea ulkoisilta hyökkääjiltä, hän sanoo.

Kuinka risiiniöljyä tulisi käyttää?

Kylmäpuristettua risiiniöljyä tulisi käyttää hiusten hoidossa ulkoisesti. Bridgetten mukaan öljyn käyttöä kannattaa miettiä oman hiustyypin mukaan.

Hennoissa ja suorissa hiuksissa risiiniöljy toimii parhaiten syvähoitona ennen shampoota. Öljyä kannattaa levittää säästeliäästi vain latvoihin ja pestä hiukset hoidon jälkeen huolellisesti.

Keskipitkät tai paksut hiukset sietävät öljyä paremmin ja sitä voi levittää koko päähän ennen shampoon käyttöä. Lämpö tehostaa öljyn vaikutusta.

Kuva: pexels.com

Kiharahiuksisia Bridgette kehottaa kuumina kesäkuukausina lisäämään pisaran risiiniöljyä hoitoaineen joukkoon. Todella kiharaan hiukseen risiiniöljyä voi käyttää tarpeen mukaan hiustenhoidon eri vaiheissa.

Risiiniöljyn kanssa on syytä muistaa käyttää aika ajoin syväpuhdistavaa shampoota.

Kenen on syytä välttää risiiniöljyä?

Vaikka risiiniöljy on luonnollinen aine, ei sekään sovi kaikille. Tohtori Hill kehottaa tekemään allergiatestin ennen risiiniöljyn käyttöä.

– Levitä viikon verran pieni määrä öljyä korvan taakse tai kyynärvarteen, hän neuvoo.

Mikäli allergoatestissä ilmenee oireita, ei risiiniöljyä pidä käyttää. Myös heidän, jotka kärsivät hilseestä, on syytä välttää risiiniöljyn käyttöä hiuksissa, sillä asiantuntijoiden mukaan se voi pahentaa ongelmaa.

Voiko risiiniöljyä käyttää myös ripsiin ja kulmakarvoihin?

Mikäli risiiniöljy ei aiheuta allergista reaktiota, voi sitä käyttää hiuksiin, kulmakarvoihin ja partaan. Ripsien kanssa asiantuntijat kehottavat noudattamaan erityistä varovaisuutta.

– Risiiniöljyn vaikutuksesta silmien terveyteen ei ole juurikaan tutkimustietoa, joten puhuisin silmälääkärin kanssa, ennen risiiniöljyn levittämistä silmien alueelle, tohtori Hill sanoo.

Lähde: Elle