OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Valitse vaatteen materiaali oikein kesähelteellä

Mikäpä sen ihanampaa kuin aurinko ja kauniit kesävaatteet. Helteet tuovat kuitenkin oman haasteensa pukeutumiseen, sillä kaupassa hyvältä näyttänyt polyesterimekko voi osoittautua käytössä hiostavaksi ihoon liimautujaksi. Omaan mukavuuteen voi vaikuttaa valitsemalla vaatekaappiin hengittäviä materiaaleja, jotka viilentävät oloa helteellä.

Elle listasi, millaisia kankaita kesällä kannattaa suosia ja välttää.

Suosi näitä

Puuvilla

Puuvilla on luonnonkuitu, joka päästää ilman kiertää vapaasti. Hyvälaatuinen kevyt puuvilla myös imee itseensä kosteutta, mikä tekee siitä hyvän valinnan hikisiin päiviin. Mikä parasta, puuvilla on paljon käytetty materiaali, joten vaatteita löytyy helposti.

Muista kuitenkin, että puuvilla rypistyy helposti. Esimerkiksi lomamatkoilla, jolloin silitysrautaa ei välttämättä ole käden ulottuvilla, kannattaa turvautua puuvillaseokseen.

Pellava

Pellava on kesäkauden klassikko ja syystä. Luonnonkuitu hengittää hyvin ja päästää lämmön haihtumaan iholta. Se myös imee kosteutta tehokkaasti, pitäen ihon viileänä ja kuivana.

Pellava on kestävä kangas, joka on vieläpä antibaakteerinen ja likaa hylkivä. Pellava on varsin helppohoitoinen kangas, joskin se rypistyy helposti.

Pellavan eduista voi nauttia helteillä paitsi pukeutumisessa, myös vuodevaatteissa, sillä pellavalakana tuntuu ihanan viileältä lämpimällä ilmalla.

Silkki

Silkki on ylellinen ja kevyt luonnonmateriaali. Se on erinomainen valinta lämpimään ilmastoon, sillä se hengittää ja mukautuu hyvin kehon lämpötilaan. Silkki tuntuu kuivalta ja miellyttävältä ihoa vasten. Tietenkin se myös näyttää upealta.

Silkin miinus on, että sen huoltamisessa täytyy olla hellävarainen. Kangas ei kestä vaativassa käytössä, eikä hikitahroja kannata yrittää puhdistaa korkean lämpötilan pesuohjelmalla.

Kuva: pexels.com

Chambray

Chambray on denimiä muistuttava puuvillakangas. Kangas on kuitenkin kudottu ohuemmin, joten se hengittää denimiä paremmin. Chambray onkin denimiä ilmavampi valinta helteisiin. Vahvaa kangasta on sen kestävyyden takia suosittu historian kulussa erityisesti työvaatteissa.

Vältä näitä

Polyesteri

Polyesterikankaat ovat vedenkestäviä, mikä tarkoittaa, etteivät ne ime kosteutta itseensä. Koska tekokuitu ei hengitä, se tuntuu kuumalla hiostavalta. Polyesteri on edullinen kangas, mutta siitä valmistetut kesämekot jäävät hikoilua vältettäessä vaatekaapin perälle.

Viskoosi

Vaikka viskoosi muistuttaa luonnonmateriaaleja, on se valmistettu synteettisistä kuiduista. Kangas hengittää paremmin kuin polyesteri, mutta sekään ei ime itseensä kosteutta. Hikiläiskiä pelkäävän kannattaa suosiolla skipata tekokuidut.

On myös syytä muistaa, ettei viskoosi ole kovin ympäristöystävällinen materiaali.

Denim

Leviksen shortsit saattavat näyttää hyvältä Instagramin lomakuvissa, mutta denim on raskas kangas, joka ei hengitä eikä jousta. Siksi se voi tuntua päällä hiostavalta. Valitse mieluummin yllä mainittu chambray, joka hengittää paljon paremmin.

Kuva: pexels.com

Nahka

Vaikka nahka pysyy somevaikuttajien suosiossa ympäri vuoden, eivät kesä ja nahka ole paras mahdollinen pari. Paksu nahka on luonnostaan hyvin tuulen- ja lämmönpitävää materiaalia. Etenkin tiukasti istuvat nahkavaatteet tekevät olon tukalaksi auringon porottaessa.

Kyseessä on myös eettisesti arveluttava valinta, joten jos päätät käyttää nahkaa, valitse mieluiten vintage-vaate.

Lähde: Elle