OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone, 91, on menehtynyt

Oscar-palkittu italialainen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone on menehtynyt 91-vuotiaana maanantaina (6. heinäkuuta) Campus Bio-Medicossa Roomassa viikko sen jälkeen, kun hän oli kaatunut ja murtanut reisiluunsa. Hänen kuolemansa vahvisti hänen lakimiehensä Giorgio Assumma.

Italialainen säveltäjä, joka tunnetaan kotikaupungissaan Roomassa yksinkertaisesti nimellä “Maestro”, sävelsi yli 500 elokuvaan musiikit seitsemän vuosikymmenen aikana. Vuonna 1928 syntynyt Morricone aloitti uransa trumpetistina ennen lopullista siirtymistään elokuvasävellyksen pariin vuonna 1961 ja jo viiden vuoden kuluttua hän sävelsi ikonisen musiikin lännenkertomus The Good, the Bad and the Ugly (Hyvät, Pahat ja Rumat)-elokuvalle, joka teki hänestä yhden maailman tunnetuimmista elokuvasäveltäjistä.

Morriconen muihin paremmin tunnettuihin elokuvamusiikkien sävellyksiin kuuluvat mm. The Thing (ohjaaja John Carpenter), Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore), The Battle of Algiers (Gillo Pontecorvo), Days of Heaven (Terrence Malick), Untouchables (Brian de Palma) ja La Cage aux Folles-trilogia (Édouard Molinaro).

Morricone palkittiin mittavasta urastaan vuonna 2007 elämäntyö-Oscarilla, sekä vuonna 2016 hänet palkittiin Parhaan musiikin Oscar-palkinnolla Quentin Tarantinon Hateful Eight -elokuvasta. Tarantinon elokuvasta saatu Oscar jäi Morriconen ainoiksi Oscar-voitoiksi, vaikka hän oli urallaan ehdokkaana kaikkiaan kuusi kertaa. Pitkällä urallaan hän voitti myös Oscar-palkintojen ja ehdokkuuksien lisäksi neljä Grammy-palkintoa ja kuusi Baftaa.

Ennio Morricone kävi viimeisen kerran Suomessa johtamassa orkesteria vuonna 2016, jolloin maestron elokuvamusiikkia kuultiin Helsingin Hartwall-areenalla.