OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Älä anna kolean sään viedä lomafiilistä

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta ja siihen ladataan paljon odotuksia – poikkeuksellisen kevään vuoksi jopa tavallista enemmän. Miten suhtautua, kun helle ei helli ja lomapäivät tuntuvat valuvan hukkaan? Psykologi kehottaa suhtautumaan lomasuunnitelmiin joustavasti.

Tänä vuonna lomaan kohdistuvat odotukset voivat nousta erityisen korkealle, kun pitkän koronakevään jälkeen rajoituksia on viimein purettu ja kauan odotettu kesä on täällä.

– On luonnollista, että tänä vuonna lomalle muodostuu suuria odotuksia ja jopa suorituspaineita kevään pitkän odotuksen jälkeen. Kun loma ja vapaus viimein koittavat, halutaan pitää hauskaa keväänkin edestä, Terveystalon psykologi Katariina Laurila sanoo.

Vaikka perinteiset kesätapahtumat, festarit ja ulkomaanmatkat jäävätkin tänä kesänä väliin, on kesälomalle ehditty suunnitella monenlaista puuhaa. Mielikuvissa kesälomalla nautitaan kauniista ja lämpimästä säästä, retkeillään aurinkoisissa maisemissa, loikoillaan rannalla ja grillataan mökkiterassilla.

Näistä mielikuvista ja suurista odotuksista löytyy syy sille, että kolea sää voi vetää mielen matalaksi.

– Lomaan ladataan turhan suuria paineita ja mielikuvat lomapuuhista edellyttävät usein kauniita kesäpäiviä. Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia, Laurila kertoo.

Monet sään tuottamista pettymyksistä liittyvät juuri odotusten ja todellisuuden ristiriitaan.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos on etukäteen päätetty, että loman alkaessa mennään mökille ja sitten onkin viileää ja sataa, tulee luonnollisesti paha mieli. Jos taas suunnittelee tekemiset ja pukeutumisen sään mukaan päivä kerrallaan, löytyy aina tapoja nauttia raittiista ilmasta, Laurila muistuttaa.

Vaali joutenoloa

Tavallista koleampi sää voi olla suurikin pettymys lomailijoille. Oikealla asenteella loma sujuu leppoisasti säästä riippumatta.

– Lomaa ei tarvitse suunnitella etukäteen kovin tarkasti. Mitä enemmän on suunnitelmia, sitä enemmän lomaan voi liittyä myös ahdistusta. Hetkessä eläminen ja avoin mieli ovat avain rentouttavaan ja palauttavaan lomailuun.

– Korona-aikanakin on jo opittu, kuinka tärkeää on elää päivä kerrallaan. Tulevaisuutta ei kannata liikaa suunnitella tai murehtia. Sama pätee lomaan. Elämä on tässä ja nyt. Nauti niistä asioista, joita sinulla on, Laurila muistuttaa.

On myös hyvä muistaa, että kolea sadepäivä antaa oivan mahdollisuuden olla tekemättä mitään. Palautumisen kannalta on tärkeää välillä vain olla.

– Loman tarkoituksena on ladata akkuja. Siksi paras loma on sellainen, ettei ole liikaa tekemistä. Joutenolon raivaaminen voi olla jopa haastavaa, kun tekisi mieli suunnitella joka päivälle kivaa kesätekemistä. Mielen hyvinvoinnin kannalta tästä kesästä voikin tulla kaikkien aikojen kesä, kun saa pysähtyä ja ottaa rennosti, Laurila summaa.

Mitä tehdä, jos kurja lomasää ketuttaa kaikesta huolimatta? Kohota mielialaa psykologin vinkeillä: 

  • Tee asioita, joista tulee hyvä olo. Toisille toimii rentouttava hieronta, toiset taas piristyvät ystävien seurasta. Kuuntele, mitä kaipaat ja tee mahdollisimman paljon mielihyvää tuottavia asioita. 
  • Liiku luonnossa. Ulkoilu luonnon helmassa vapauttaa tehokkaasti mielihyvähormoneja. Tee kävelyretki lähimetsään ja kuuntele luonnon ääniä. 
  • Muista loma-asenne. Kannattaa ottaa sellainen asenne, että nyt ollaan lomalla, eikä edes tarvitse tehdä mitään sen kummempaa.  
  • Nauti tekemättömyydestä. Joutenolo on parasta lomatekemistä palautumisen ja mielen hyvinvoinnin kannalta. 
  • Anna luovuuden kukkia! Kokeile kukkaseppeleen tekoa, kirjoita runo tai maalaa taulu. Luovuus kukoistaa, kun ei ole liikaa tekemistä.