OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiedätkö kosmetiikkasi säilyvyysajan? Vanhentuneet tuotteet menettävät tehonsa ja aiheuttavat pahimmillaan ihoreaktion

Kun löytää toimivan kauneudenhoitotuotteen, sen toivoisi sen kestävän käytössä mahdollisimman pitkään. Totuus on kuitenkin, että kosmetiikan säilyvyysaika on rajallinen ja yleensä tuotteet alkavat menettää tehoaan heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Luonnonkosmetiikka on erityisen haavoittuvainen ajan vaikutuksille, koska siinä käytetään vähemmän säilöntäaineita. Pakkauksiin merkittyä parasta ennen-päiväystä kannattaa pitää silmällä, sillä vanhentuneet tuotteet eivät toimi kuten ennen, jos ollenkaan.

Vanhentuneita tai pilaantuneita tuotteita ei kannata käyttää myöskään siksi, että ne voivat pahimmillaan aiheuttaa ihoreaktion. Härskiintyneet tuotteet voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja palovammoja. Lisäksi vanhentuneessa tuotteessa saatttaa pesiä terveydelle haitallisia bakteereja.

On siis syytä varmistaa, että omassa ihonhoitorutiinissa käytetyt tuotteet ovat yhä tehokkaita ja laadultaan turvallisia.

Aurinkovoide

Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että joka kesäksi tulisi hankkia uusi aurinkosuoja. Elämäntapasivusto Pooshin mukaan aurinkovoide voi kestää käytössä kaksikin vuotta. Säilyvyys vaihtelee paitsi tuotekohtaisesti, myös sen mukaan, kuinka aurinkosuojaa säilytetään. Lämpö hajottaa vaikuttavat aineet nopeammin, joten tuubia ei kannata jättää esimerkiksi kuumaan autoon. Rannalla oleillessa aurinkovoide kannattaa säilyttää laukun suojissa.

Aurinkovoiteen kohdalla on tärkeää, että sen antama suoja pysyy tehokkaana. Päiväyksen ohella koostumus antaa viitteitä siitä, onko tuote käyttökelpoinen. Jos aurinkovoiteen väri alkaa kellertää tai sen haju alkaa käydä happamaksi, on korkea aika heittää se roskakoriin.

Vaikka aurinkotuotteiden säilyvyys on suhteellisen hyvä, ei niiden käytössä kannata säästellä. Aurinkovoiteen tarjoama suoja riippuu siitä, levitetäänkö sitä iholle riittävästi ja tarpeeksi usein.

Seerumit

Seerumeista on tullut nopeasti yksi ihonhoidon suosikkituotteista, eikä ihme. Tehopakkaukset ovat täynnä ihon rakastamia ravinteita. Koska teho heikkenee ajan myötä, on seerumeilla läträäminen parasta ennen-päiväyksen jälkeen turhaa. Yleisesti ottaen seerumien säilyvyys on noin vuosi.

Etenkin C-vitamiinin säilyvyys on heikko. Kun pullo on avattu, kannattaa seerumi käyttää loppuun vuoden sisällä. Sen sijaan C-vitamiinijauheet kestävät käytössä useamman vuoden.

Kosteusvoiteet

Oma suosikkikosteusvoide pääsee harvoin pilaantumaan, sillä tapaamme käyttää samaa voidetta päivittäin. Niin kauan kuin voiteen haju, väri ja koostumus pysyvät ennallaan, on tuote todennäköisesti käyttökelpoinen. Kuten seerumit, kosteusvoiteetkin säilyvät yleensä noin vuoden.

Tuotteessa käytetyt ainesosat vaikuttavat siihen, kuinka hyvin se säilyy. Yksittäisen tuotteen säilyvyydestä ilmoitetaan aina käyttöpakkauksessa. Hyvin säilytettynä monet tuotteet pysyvät käyttökelpoisena vähintään pakkauksessa ilmoitetun ajan. Huonosti säilytettynä ne sen sijaan saattavat mennä pilalle ennen aikojaan. Käyttöiän maksimoimiseksi, kosmetiikkatuotteita kannattaa säilyttää kuivassa, viileässä paikassa, suojassa auringolta.

Lähde: Poosh