OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Merita Mäkinen

Pitkä kilpailutauko päättyy vihdoinkin, Asunmaa hakee kilpailutuntumaa Liettuasta

Teemu Asunmaan osalta pitkä koronapandemian aiheuttama kilpailutauko päättyy tällä viikolla, kun rallin SM-sarjan kuninkuusluokan hallitseva Suomen mestari osallistuu tulevana viikonloppuna Liettuassa ajettavaan Samsonas Ralliin.

Teemu Asunmaa osallistuu Liettuassa ajettavaan Samsonas Ralliin nyt jo neljättä kertaa. Vuonna 2017 alavutelainen oli mukana vanhemmalla Subarulla, kun taas kahtena edellisenä vuonna alla oli Ford Fiesta N5. Tänä vuonna Asunmaa suuntaa Liettuaan ensimmäistä kertaa tutulla TGS Worldwide -tiimin Skodalla ja tänä vuonna käyttöön tulleella Fabia Rally2 Evo -mallilla. Asunmaa kilpailee Skodan menestysmallin viimeisimmällä kehitysversiolla nyt ensimmäistä kertaa soralla.

– Onhan siinä talvikisoihin verrattuna varmasti jotain eroa, kun me ei olla sillä aiemmin soralla kisaa ajettu. Mutta ei mitään suuria. Kisan aikana tietysti saadaan muutettua säätöjä jos on tarve, Asunmaa korostaa.

Kuva: Merita Mäkinen

Samsonas Rallin isäntänä toimii Martynas Samsonas, jonka yritys valmistaa ralliautojen vaihdelaatikoita. Ja kun Asunmaakin rallialan yrittäjä on, niin jo neljäs vierailu tähän kilpailuu juontaa juurensa juuri Samsonasin ja Asunmaan väliseen yhteistyöhön ralliyrittäjinä.

– Lisäksi tämä kisa on myös osunut aina hyvin aikatauluihin ja järjestelyt siellä toimii aina hyvin. Liettuan kisoista ehdottomasti hienoin, Asunmaa kehuu.

Korona on osoittautunut kirosanaksi tänä vuonna myös rallille. Kilpailutoiminta ympäri maailmaa oli pitkään jäissä. Asunmaan edellinen kilpailu oli helmikuun viimeisenä viikonloppuna ajettu Joensuun SM-ralli.

– Ei ole tullut tälläistä taukoa aiemmin kyllä vastaan. Joka päivä ollaan kuitenkin oltu tavalla tai toisella rallin parissa tekemisissä. Pajalla pyöritään ja autot on siinä, niin kyllähän asiat koko ajan mielessä on. Ja vaikka treeniä on tietysti ajettu tässä tauonkin aikana, niin onhan se kieltämättä outoa lähteä ajamaan kisaa, kun rutiinin puute varmasti näkyy. Mutta toivottavasti se rutiini löytyy taas nopeasti, Asunmaa toivoo.

On selvää, että Asunmaan osalta tulevan syksyn isoin juttu on syyskuussa Kouvolassa ja Seinäjoella ajettavat rallin SM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua. Asunmaa on talvikauden jälkeen SM1-luokan pistejohdossa tasapistein Emil Lindholmin kanssa ja tavoite hallitsevalla Suomen mestarilla on tottakai mestaruuden uusiminen.

Liettuan tiestö tunnetusti on täysin erilainen kuin mitä Suomessa, mutta Asunmaan mukaan tärkeintä Samsonas Rallissa onkin päästä taas kiinni kilpailemiseen ja hakea sitä kautta rutiinia tulevia SM-ralleja varten. Nyt tiedossa on siis Liettuan reissun lisäksi kaksi SM-rallia, mutta syyskauteen saattaa luvassa olla vielä lisääkin kilpailuja.

– Siinähän olisi Louna-Eesti Ralli elokuussa, se kiinnostaisi hieman. Ajataan Liettuan kisa nyt kuitenkin ensin ja katsotaan jatkoa sitten sen jälkeen, Asunmaa pohtii

Kuva: Merita Mäkinen

Koska Asunmaan luottokartturi Jani Salo on estynyt osallistumasta Samsonas Ralliin, nuotteja tulevassa kilpailussa lukee Topi Luhtinen. Liettuassa ajettavassa kilpailussa kilpailijoita on mukana isäntämaan lisäksi Suomesta, Virosta, Venäjältä, Latviasta, Puolasta, Ukrainasta, Englannista, sekä Saksasta, joten kansainvälisyyttä riittää. Mukana nähdään muun muassa SM-sarjastakin tuttu venäläiskuljettaja Nikolay Gryazin Hyundailla.

Asunmaa nimeää kilpakumppaneista kovimmaksi tekijäksi isäntämaan Vaidotas Zalan, joka on juhlinut Samsonas Rallissa ylivoimaista voittoa kahtena edellisenä vuonna. Zala, kuten moni muukin Asunmaan tulevista vastustajista, sai kilpailutuntumaa pari viikkoa sitten ajetusta Liettuan rallisarjan kauden avausosakilpailusta Zemaitija Rallista, missä Zala, Liettuan hallitseva rallimestari, ajoi voittoon.

Samsonas Rallin keskuspaikka sijaitsee Rokiskisin kaupungissa, Liettuan koillisosassa. Kaksipäiväinen kilpailu käynnistyy perjantaina ja avauspäivän ohjelmassa on viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 47 kilometriä. Lauantain urakka pitää sisällään 11 erikoiskoetta yhteispituudeltaan 90 kilometriä. Yhteensä ek-kilometrejä kahdessa päivässä kertyy 137,57.

Samsonas Ralli 2020 aikataulu

Perjantai 31.7.

14.10 – EK1 (18,32 km)
14.50 – EK2 (6,28 km)
15.40 – EK3 (18,32 km)
18.30 – EK4 (2,02 km)
18.47 – EK5 (2,02 km)

Lauantai 1.8.

08.30 – EK6 (10,96 km)
09.05 – EK7 (9,20 km)
09.55 – EK8 (10,96 km)
10.30 – EK9 (9,20 km)
13.50 – EK10 (5,40 km)
14.20 – EK11 (10,00 km)
15.00 – EK12 (8,21 km)
15.30 – EK13 (5,40 km)
18.00 – EK14 (6,79 km)
18.30 – EK15 (7,70 km)
19.00 – EK16 (6,79 km)

Teksti: Jari Hotti, Asunmaa Racingin tiedottaja